Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Το μαγνήσιο και το μαγγάνιο


766
Το μαγνήσιο σαν στοιχείο, ενεργοποιεί πάνω από 300 διαφορετικές βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα μας, όλες τους απαραίτητες ώστε αυτο να λειτουργήσει σωστά. Η παρουσία όλων των υπόλοιπων βασικών μετάλλων στο σώμα, όπως το ασβέστιο, το κάλιοκαι το νάτριοπροκειμένου να λειτουργήσουν, εξαρτώνταιαπό το μαγνήσιο. Αντίθετα με ό,τι πιστεύει ο πολύς κόσμος, η ανεπάρκεια σε μαγνήσιο είναι πολύ συχνή, ακόμα και σ' εκείνους που το παίρνουν ως συμπλήρωμα τακτικά.

Βασικός λόγος για την λήψη μαγνησίου, είναι το άγχος, που χαρακτηρίζει τον σύγχρονο τρόπο ζωής.Το άγχος μειώνει τα αποθέματα μαγνησίου πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι νομίζαμε παλιότερα. Το ασβέστιο, βασικό,πολύτιμο, μέταλλο επίσης, χρειάζεται μαγνήσιο για να απορροφηθεί στο σώμα.  Σε κάθε περίπτωση,εδώ γίνεται ένα βασικό λάθος. Το ασβέστιο δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνεται μόνο του, αλλιώς θα κλέψει μαγνήσιο, από όπου μπορεί στο σώμα, προκειμένου να απορροφηθεί. Αυτό θα επιφέρει ανεπάρκεια μαγνησίου και κατάπτωση.  Αυτό συμβαίνει με όλους αυτούς που επιμένουν να πίνουν γάλα. Στο γάλα η αναλογία ασβεστίου προς μαγνήσιο είναι 8 προς 1 γι αυτό και προκύπτει  έλλειψη μαγνησίου. Η υπερεπάρκεια ασβεστίου θα έχει σαν αποτέλεσμα εναποθέσεις ασβεστίου, όπως είναι για παράδειγμα
Οι Πέτρες Στη Χολή,
Οι Πέτρες Στα Νεφρά,
Σκληρες Αρθρώσεις.
Όλα τα παραπάνω προβλήματα εξαφανίζονταιμε τη λήψη μαγνησίου.
Το μαγνήσιο ενεργοποιεί ένα ένζυμο που βρίσκεται σε κάθε κυτταρική μεμβράνη. Αυτό το ένζυμο ελέγχει την ισορροπία καλίου και νατρίου, διατηρώντας το κάλιο στα υγρά εκτός των κυττάρων και το νάτριο εντός των κυττάρων. Αυτή η ισορροπία είναι άκρως σημαντική για την φυσιολογική ισορροπία νερού, την δραστηριότητα των νευρικών κυττάρων και την παραγωγή ηλεκτρικής, κυτταρικής ενέργειας. Χωρίς επαρκές κυτταρικό μαγνήσιο, το νάτριο θα αποβληθεί γρήγορα από το σώμα, δημιουργώντας ανεπάρκεια νατρίου και έχοντας ως κατάληξη Κόπωση, Θερμοπληξία Και Αδυναμία.
Η έλλειψη μαγνησίου επηρεάζει πολλές σωματικές λειτουργίες φέρνοντας..
Προβλήματα με τον ύπνο
Κόπωση
Νευρικότητα
Δυσκοιλιότητα
Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο
Μυϊκοί σπασμοί, κράμπες
Τρέμουλο
Το μαγνήσιο υπάρχει σαν φαρμακευτικό σκεύασμα σε μορφή αναβραζόντων δισκίων.
Το μαγνήσιο και το ασβέστιο εργάζονται από κοινού για να ελέγχουν την μυϊκή δράση.
Το ασβέστιο επιφέρει  τέντωμα στους μυς το μαγνήσιο χαλαρώνει τους μυς.
Όταν υπάρχει έλλειψη μαγνησίου, ο μυς παραμένει τεντωμένος, πράγμα που προκαλεί κράμπες. Αυτό θα μπορούσε συμβαίνει, όταν υπάρχει υπερβολικό ασβέστιο και ελάχιστο μαγνήσιο. Το μαγνήσιο έχει ζωτική σημασία για την σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Χωρίς επαρκές μαγνήσιο, τα νευρικά κύτταρα δεν επικοινωνουν σωστά, και γίνονται υπερευαίσθητα. Αυτό είναι η αιτία που γινόμαστε νευρικοί και αναπηδάμε στους ξαφνικούς θορύβους όπως το χτύπημα μιας πόρτας. Η ανεπάρκεια μαγνησίου προκαλει αϋπνία, ξύπνημα από, κράμπες, τέντωμα και δυσάρεστη αίσθηση.
Μας κλέβουν μαγνήσιο
Ο υπερβολικός (βραστός) Καφές, (άριστη επιλογή ο esspresso)
Η Ζάχαρη,και κάθε ειδους γλυκά....
Τα Διουρητικά Φάρμακα Κάθε Τύπου,
Ο  ΥπολειτουργικόςΘυρεοειδής,
Το Στρες Και
Η Διατροφή η Πλούσια Σε Ασβέστιο.
Το μαγνήσιο και το ασβέστιο, όπως άλλωστε όλα τα ιχνοστοιχεία, πρέπει να βρίσκονται στις σωστές αναλογίες, αλλιώς το ασβέστιο, σε απουσία μαγνησίου, γίνεται ρυπογόνος ουσία για το σώμα προκαλώντας
Αρθρίτιδα,
Σκλήρυνση Των Αρτηριών,
Γήρανση,
Οστεοπόρωση, και
Αποτιτάνωση Των Οργάνων Και Των Ιστών.
Το παράξενο εδώ είναι οτι..
Η Περίσσεια Ασβεστίου μπορεί να μας δημιουργήσει πρόβλημα. Η περίσσεια μαγνησίου, από την άλλη, δεν μας προκαλεί καμιά ανησυχία. Εάν το παρακάνουμε, το σώμα μας θα το αποβάλει. Το μαγνήσιο υπάρχει σχεδόν παντού σε μικρές ποσότητες, στα Φρέσκα Πράσινα Λαχανικά, στους Ηλιόσπορους, τα Καρύδια, τα Αμύγδαλα, τα Φουντούκια, τα Φιστίκια Αιγίνης, στους Χουρμάδες, στα Αράπικα Φιστίκια, στις Μπανάνες, στα Σύκα, στα Μήλα, στα Ροδάκινα, στα Βερίκοκα, στο Καλαμπόκι, στην Σόγια, στα Όσπρια, στο Σκόρδο, στο Μπρόκολο και στην Αγκινάρα.

Η καρδιά, οι αρτηρίες και οι φλέβες υφίστανται βλάβες λόγω της ανεπάρκειας σε μαγνήσιο. Μια από τις πρώτες ενδείξεις έλλειψης είναι τα κλασσικά φτερουγίσματα είναι όταν η καρδιά αρχίζει να χτυπά ακανόνιστα. Η καρδιά χάνει έναν χτύπο ή ένας χτύπος είναι πιο αδύναμος από τους άλλους, ή ο συγχρονισμός των χτύπων ποικίλλει. Αυτό είναι σημάδι ότι η έλλειψη μαγνησίου προκαλεί δυσλειτουργία της καρδιάς και ότι χρειαζόμαστε μαγνήσιο.
Αν το αγνοήσουμε το επόμενο καρδιακό σύμπτωμα είναι η ταχυκαρδία κι ισως  στηθάγχη. Με λίγα λόγια θα πρέπει όλοι και να παίρνουμε συμπλήρωμα μαγνησιουκάθε Βράδυ Ένα ή μισο Αναβράζον Δισκίο, που θα μας χαρίσει ήρεμο ύπνο, χωρίς κράμπες, και φουσκώματα και να θυμάστε ότι τα περισσότερα σωματικά προβλήματα ξεκινούν απο την έλλειψη μαγνησίου και μειώνονται καθώς εξισορροπείται η έλλειψη του ζωτικού αυτού μετάλλου..
================================================================
Το μαγγάνιο είναι ένα διατροφικό μικροστοιχείο, του οποίου η αξία στην διατροφή δεν είναι πάρα πολύ γνωστή. Παρ όλα αυτά, το μαγγάνιο εκτός των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων, είναι σημαντικό -μεταξύ άλλων- και για την καλή πέψη της τροφής και την σωστή δομή των οστών.
Πόσο χρειάζομαι ;
Βρέφη 0-5 μηνών —> 0.5 με 0.7 mg
Βρέφη 5-12 μηνών —> 0.7 με 1 mg
Παιδιά 1-3 χρονών —> 1 με 1.5 mg
Παιδιά 4-6 χρονών —> 1.5 με 2 mg
Παιδιά 7-10 χρονών —> 2 με 3 mg
άτομα άνω των 11 χρονών —> 2.5 με 5 mg
Γιατί το χρειάζομαι ;
Το μαγγάνιο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα φυτά και τα ζώα αλλά δεν ισχύει το ίδιο και στους ανθρώπινους ιστούς. Στην πραγματικότητα, η σημασία του μαγγανίου για την ανθρώπινη υγεία δεν είχε αξιολογηθεί έως την δεκαετία του 70 οπότε και καταγράφηκε και η πρώτη έλλειψη μαγγανίου σε άνθρωπο.
Αν και η αξία του ιχνοστοιχείου αυτού ακόμη μελετάται απο τους ερευνητές, σήμερα ξέρουμε ότι το μαγγάνιο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι αναγκαίο για την ενεργοποίηση ενός αριθμού ενζύμων που επιτρέπουν στο σώμα να πέψει την τροφή. Το μαγγάνιο βοηθά στην απορρόφηση της βιταμίνης Β1 (θειαμίνη) και της βιταμίνης Ε απο τον οργανισμό και συνεργάζεται με όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β για την καταπολέμηση της κατάθλιψης, του άγχους και άλλων διαταραχών του νευρικου συστήματος.
Μελέτες για την σημασία του μαγγανίου εμπλέκουν το ιχνοστοιχείο αυτό σε διεργασίες όπως:
η μετατροπή πρωτεϊνης και λίπους σε ενέργεια
η ρύθμιση του σακχάρου του αίματος
η δημιουργία χόνδρου και λιπαντικού υγρού για τις αρθρώσεις
η πήξη του αίματος (δημιουργία προθρομβίνης μαζί με τη βιταμίνη Κ)
η σύνθεση της αιμογλοβίνης
η αύξηση της αντιοξειδωτικής δράσης του ενζύμου SOD (δυσμουτάση του υπεροξειδίου)
η χρήση γλυκόζης απο τον εγκέφαλο
ο έλεγχος των νευροδιαβιβαστών
Η μεγάλη σημασία του μαγγάνιου για τις βιοχημικές διεργασίες του οργανισμού επίσης αναδεικνύεται απο ερεύνες που καταλήγουν στο ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, στην αντιμετώπιση της κόπωσης και την ενίσχυση της μνήμης.
Έχει επίσης υποστηριχθεί ότι το μαγγάνιο μπορεί να μειώσει τα περιστατικά δυσμηνόροιας και να βελτιώσει την λειτουργία του θυρεοειδή αδένα (η λειτουργία του θυρεοειδή εξαρτάται απο την ισσοροπία μεταξύ μαγγανίου και ιωδίου στον οργανισμό και η έλλειψη ενός απο τα δύο μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό).
Όσον αφορά την αντιοξειδωτική δράση του μαγγανίου, αυτή είναι λίγο πολύ ξεκάθαρη αφού η ύπαρξή του στον οργανισμό έχει αποδεδειγμένα συσχετιστεί με την αυξημένη δράση του ενζύμου SOD (δυσμουτάση του υπεροξειδίου) που καταπολεμά την καταστροφική οξείδωση απο τις ελεύθερες ρίζες. Όπως είναι λογικό λοιπόν, το μαγγάνιο είναι αρκετά δημοφιλές στην θεραπεία μυικών κακώσεων και φλεγμονών. Συγκεκριμένα, τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν αυξημένη ανάγκη για μαγγάνιο. Επίσης άτομα που πάσχουν απο αρθρίτιδες μπορούν να επωφεληθούν αρκετά απο το ιχνοστοιχείο αφού έχει βρεθεί οτι αυξάνει την δράση των συμπληρωμάτων γλυκοζαμίνης.
Έλλειψη μαγγανίου
Η έλλειψη μαγγανίου δεν είναι πολύ συχνή αλλά έχει συνδεθεί με διαφορές καταστάσεις όπως:
υπογονιμότητα, αδυναμία, απώλεια μνήμης, σύγχυση, τρέμουλο, μυασθένεια Gravis
οστεοπόρωση, οστική παραμόρφωση, επιληπτικά επεισόδια, αθηροσκλήρυνση
καρδιακές δυσλειτουργίες, υπερβολική εφίδρωση, ταχυκαρδία, υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερίνη ορού
καταστροφή παγκρεατικού ιστού, προβληματικός μεταβολισμός της γλυκόζης, μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης
Πολύ χαμηλά επίπεδα μαγγανίου έχουν παρατηρηθεί σε επιληπτικούς ασθενείς στους οποίους η συχνότητα και η ένταση των επιληπτικών επεισοδίων ήταν οι πιο αυξημένες.
Πηγές μαγγανίου
Καλές φυσικές πηγές μαγγανίου αποτελούν τα:
αβοκάντο, ανανάς, ξηροί καρποί, ξερές σταφίδες, τσάι, προϊόντα ολικής άλεσης
φασόλια, αρακάς, σπανάκι, μπρόκολο, πορτοκάλια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά
μύρτιλλα, λωτοί, συκώτι, κρόκος αυγού, γαρίφαλο, κανέλα
χαμομήλι, τζινσενγκ, μαϊντανός, δυόσμος, πικραλίδα και to μελισόχορτο
Απορρόφηση και αποθήκευση
Το μαγγάνιο αποθηκεύεται κυρίως στο ήπαρ, τα οστά, τα νεφρά και το πάνγκρεας. Αν και ακόμη δεν είναι γνωστό με ποιό τρόπο απορροφάται απο το λεπτό έντερο, η διαθεσιμότητά του φαίνεται να σχετίζεται με την απορρόφηση του σιδήρου. Ενδιαφέρον είναι ότι λήψη μεγάλων ποσοτήτων σιδήρου απο τη διατροφή (και ως διατροφικά συμπληρώματα) συνήθως συνεπάγεται και χαμηλότερα επίπεδα μαγγανίου στο σώμα. Για το λόγο αυτό, οι άντρες, που συνήθως έχουν μεγαλύτερα επίπεδα σιδήρου απο ότι οι γυναίκες, γενικότερα απορροφούν λιγότερο μαγγάνιο. Τα συμπληρώματα μαγνησίου φαίνεται επίσης να δυσκολεύουν πολύ την απορρόφηση μαγγανίου.
Τοξικότητα
Τοξικές δράσεις απο πρόσληψη μαγγανίου από την διατροφή δεν έχουν σημειωθεί ακόμα και σε άτομα που ακολουθούν φυτοφαγικές δίαιτες με πρόσληψη μαγγανίου ως και 20 mg/ημέρα.
767

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα