Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

9 «ένοχοι» για τις ημικρανίες σας

Για όσους πάσχουν από ημικρανίες, οι επιθέσεις μπορεί μερικές φορές να είναι τυχαίες. Άλλοτε πάλι μπορεί να είναι το αποτέλεσμα που προκαλούν διάφοροι ανεξήγητοι (έως σήμερα) παράγοντες.

Καθημερινές καταστάσεις ή δραστηριότητες, που φαίνεται ότι λογικά θα απελευθέρωναν την ένταση που νιώθετε, μπορούν να προκαλέσουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Με απλά λόγια, ορισμένες συνθήκες που βιώνετε στην καθημερινότητα, ενδεχομένως να είναι οι «ένοχοι» για τις ημικρανίες σας.



Ύπνος

Μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η έλλειψη ύπνου προκαλεί ημικρανίες, αλλά το ίδιο ισχύει και στην αντίθετη περίπτωση: όταν δηλαδή κοιμάστε πολλές ώρες. Ο εγκέφαλος, σύμφωνα με τους ειδικούς, λειτουργεί αρμονικά όταν έχει ένα σαφές και συγκεκριμένο πρόγραμμα, μία ρουτίνα. Και αυτό περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ύπνου σας.

Οι ελάχιστες ή οι πολλές ώρες ύπνου (εκτός προγράμματος) μπορούν να προκαλέσουν μια κρίση ημικρανίας. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να διατηρείτε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου όλες τις ημέρες της εβδομάδας, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, που όλοι θέλουν να αναπληρώσουν τον χαμένο τους ύπνο.

Η αλλαγή του ωραρίου στον ύπνο μπορεί να προκαλέσει το λεγόμενο «κοινωνικό jet lag», κατά το οποίο το σώμα αδυνατεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, με αποτέλεσμα να αντιδρά. Κύρια αντίδραση είναι η ημικρανία.


Η μετά στρες…εποχή

Είναι λογικό ότι το άγχος είναι ένα έναυσμα της ημικρανίας για πολλούς ανθρώπους, αλλά όπως αποδεικνύουν οι έρευνες, η περίοδος χαλάρωσης αμέσως μετά το στρες και όχι το στρες καθεαυτό, είναι υπεύθυνο για τον πονοκέφαλό σας.

Η αντίδραση του σώματος στο στρες αυξάνει τα επίπεδα διαφόρων χημικών ουσιών, τα οποία στη συνέχεια πέφτουν απότομα από τη στιγμή που θα ηρεμήσετε. Αυτή η χημική αλλαγή θα μπορούσε να είναι η αιτία, που προκαλεί τις ημικρανίες.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Νευρολογικής Ένωσης το 2011, οι άνθρωποι έχουν αυξημένες πιθανότητες κατά 20%, να πάθουν ημικρανία μέσα σε 12 έως 24 ώρες μετά από την ηρεμία, που ακολουθεί μία αγχωτική μέρα.

Διακυμάνσεις των οιστρογόνων

Στην περίπτωση των γυναικών, οι διακυμάνσεις των οιστρογόνων, είτε προκύπτουν από την έμμηνο ρύση, από αντισυλληπτικά χάπια, από εγκυμοσύνη ή λοχεία μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες.

Οι ειδικοί προτείνουν ότι σε αυτές τις περιπτώσεις καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας, καθώς μπορεί να σας χορηγήσει ενδεχομένως φαρμακευτική αγωγή, που μπορεί να εξαλείψει μέχρι και το 75% των ορμονικών αλλαγών.

Τι φάγατε σήμερα;

Οι ειδικοί ακόμη δε γνωρίζουν το λόγο, αλλά υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που υποφέρουν από ημικρανίες, εξαιτίας των τροφών που καταναλώνουν.

Εικάζεται μάλιστα, ότι εκείνες οι τροφές που περιέχουν τυραμίνη (συμπεριλαμβανομένων του κόκκινου κρασιού, των παλαιωμένων τυριών, ορισμένων μεταποιημένων κρεάτων και του χοιρινού κρέατος) και οι τανίνες (που βρίσκονται σε αφθονία στο τσάι, τον καφέ και το χυμό μήλου), μπορούν να είναι οι ένοχοι για τις ημικρανίες σας.

Επίσης, ως ύποπτοι αναφέρονται η ασπαρτάμη, τα νιτρώδη άλατα και η γλουτένη (σε άτομα με κοιλιοκάκη ή αλλεργίες), αλλά δεν υπάρχει καμία ιατρική απόδειξη που να επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο.

Το άρωμα του συναδέλφου σας

Αυτή η έντονη μυρωδιά ορισμένων αρωμάτων, που μερικοί επιλέγουν να φορούν, εκτός από ενοχλητική μπορεί να είναι και η αιτία των ημικρανιών σας.

Οι έντονες οσμές, όπως ακριβώς και τα λαμπερά φώτα (συμπεριλαμβανομένου του ήλιου, της οθόνης του υπολογιστή κ.λπ), και οι δυνατοί θόρυβοι, κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις των «ενόχων» για τον πονοκέφαλό σας.

Πίνετε ή δεν πίνετε καφέ;

Ο καφές λειτουργεί διττά στην περίπτωση της ημικρανίας: η πάρα πολύ καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο αλλά το ίδιο αποτέλεσμα ισχύει και στην περίπτωση που δεν καταναλώσετε καφεΐνη.

Για να αποφύγετε ωστόσο, τις ημικρανίες που σχετίζονται με την καφεΐνη, οι ειδικοί συνιστούν ένα φλιτζάνι καφέ σε καθημερινή βάση.

Happy Hour

Το σώμα μεταβολίζει το αλκοόλ σε οξικό άλας, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει ημικρανίες σύμφωνα με τους ειδικούς. Για να αποφύγετε τον πρωινό πονοκέφαλο μετά από μία διασκεδαστική νύχτα, μη ξεχνάτε να πίνετε με μέτρο και να τρώτε πάντα πριν καταναλώσετε αλκοόλ.

Επιπλέον, αν και όλα τα είδη αλκοόλ μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες, τα σκουρόχρωμα ποτά, όπως η τεκίλα, το μπέρμπον και το κόκκινο κρασί, έχουν περισσότερες πιθανότητες να σας κάνουν να υποφέρετε.

Σεξ

Σύμφωνα με έρευνες, η σωματική άσκηση - όπως το σεξ - μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο. Αν και η ακριβής αιτία, εξαιτίας της οποίας προκαλούνται οι συγκεκριμένες ημικρανίες, δεν είναι σαφής, οι ειδικοί θεωρούν ότι οφείλονται στις χημικές μεταβολές, στις οποίες υποβάλλεται ο εγκέφαλος, επηρεάζοντας το νευρικό σύστημα.

Τα καλά νέα είναι ότι η τακτική άσκηση λειτουργεί ως αντίδοτο. Δηλαδή εάν ασκείστε σε τακτική βάση, το σώμα παράγει τα δικά του «παυσίπονα», ενώ στην περίπτωση του σεξ, πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η ερωτική συνεύρεση μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο της ημικρανίας για μερικούς ανθρώπους.

Μην παραλείπετε γεύματα

Και πάλι, η ρουτίνα είναι το κλειδί σε όσους πάσχουν από ημικρανίες. Η παράλειψη ενός γεύματος ή η νηστεία μπορεί να είναι η αιτία του πονοκεφάλου σας, αν και ούτε σε αυτήν την περίπτωση, δεν έχει διασαφηνιστεί για ποιο λόγο ακριβώς συμβαίνει αυτό. Ωστόσο, η πιθανότερη αιτία μάλλον βρίσκεται στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και τις διακυμάνσεις τους.

clickatlife.gr


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα