Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Η διατροφική αξία της σόγιας.


Η σόγια καταναλώνεται ολοένα και περισσότερο και έχει κερδίσει μια ιδιαίτερη θέση στην ευρωπαϊκή διατροφή. Ποια είναι όμως τα θετικά της σόγιας και γιατί οι Ανατολικοί λαοί που τη χρησιμοποιούν σαν κύριο τρόφιμο από παιδική ηλικία έχουν πολύ λιγότερα καρδιοαγγειακά προβλήματα;




Στα παραπάνω ερωτήματα απαντά ο Δρ. Δ. Ρίχτερ διευθυντής Β Καρδιολογικής Κλινικής
Ευρωκλινικής Αθηνών:



«Η σόγια είναι ένα πάρα-πάρα πολύ ενδιαφέρον τρόφιμο για πάρα πολλούς λόγους. Πρώτα απ’ όλα τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα έχουν πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Η περιεκτικότητα της σόγιας σε πρωτεΐνες φτάνει τα επίπεδα του 35% - 40%.  Αυτό είναι εντυπωσιακό αν λάβει κανείς υπόψη πως  δεν υπάρχει άλλο τρόφιμο φυτικής προέλευσης που να έχει τόσο υψηλή περιεκτικότητα  σε πρωτεΐνη.
Ως γενικό κανόνα θέτουμε ότι οι πρωτεΐνες του γάλακτος και του κρέατος είναι καλύτερες πρωτεΐνες, γιατί παρέχουν απαραίτητα αμινοξέα και έχουν την υψηλότερη βιολογική αξία. Οι φυτικές πρωτεΐνες ως γενικό κανόνα θεωρούνται υποδεέστερες. Η σόγια όμως ανάμεσα στις υποδεέστερες πρωτεΐνες έχει την υψηλότερη διατροφική αξία απ’ όλες τις φυτικής προέλευσης τροφές, μια διατροφική αξία που είναι σχεδόν παρόμοια με τη διατροφική αξία του γάλακτος και του κρέατος.

Έχει όμως και άλλες σημαντικές ιδιότητες:

Περιέχει λιπαρά μεν, αλλά έχει χαμηλή συχνότητα κεκορεσμένων λιπαρών, των κακών λιπαρών οξέων δηλαδή,  και έχει την ιδιαιτερότητα ότι περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις δυο κατηγοριών λιπαρών οξέων, των ωμέγα 6 και ωμέγα 3. Το μείγμα αυτό των λιπαρών οξέων, σύμφωνα με τελευταίες μελέτες είναι πιο αποτελεσματικό όσον αναφορά την προστασία έναντι των καρδιοαγγειακών παθήσεων. Άρα έχουμε λοιπόν ένα τρόφιμο που, έχει πολλές και καλές πρωτεΐνες, ισάξιες αυτές των ζωικής προέλευσης τροφίμων, και ταυτόχρονα έχει και μια πολύ καλή αναλογία δυο κρίσιμων λιπαρών οξέων τα οποία προστατεύουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Και ακόμη έχει δυο σημαντικές ιδιότητες, η μια είναι ότι δεν περιέχει πολλούς υδατάνθρακες, αλλά και ταυτόχρονα είναι «καλοί» υδατάνθρακες είτε μονοσακχαρίτες είτε φυτικές ίνες, και για τη σημασία των φυτικών ινών υπάρχουν πάρα – πάρα πολλά δεδομένα, και επίσης περιέχει και πολλές βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία, ένα εκ των οποίων είναι το ασβέστιο. Αυτός είναι ο λόγος όταν τα παιδιά εμφανίσουν αλλεργία στο γάλα, τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, η εναλλακτική λύση είναι γάλα σόγιας».



ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα