Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: Δεν σβήνει η φωτιά της εξέγερσης !!

Διαδηλωτές στην Αγκυρα προσπαθούν να προστατευθούν από επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων με αντλίες νερού


Οσο κι αν η τουρκική κυβέρνηση και οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις με χημικά και αντλίες νερού και να ηρεμήσουν τα πνεύματα με συναντήσεις με εκπροσώπους των διαδηλωτών εν όψει της επιστροφής Ερντογάν από την περιοδεία του στο Μαγκρέμπ, αυτές συνεχίστηκαν για 6η μέρα χθες σε όλες τις πόλεις της Τουρκίας και δεν φαίνονται να υποχωρούν.

Διαδηλωτές στην Αγκυρα προσπαθούν να προστατευθούν από επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων με αντλίες νερού
Παρά τις 25 συλλήψεις στη Σμύρνη για αναρτήσεις στο Twitter με την κατηγορία της «προπαγανδιστικής πληροφόρησης» και τις φήμες περί αντισυγκεντρώσεων των οπαδών του Ερντογάν με αφορμή τη μουσουλμανική γιορτή του Μιράτς αλλά και τις εξαγγελίες για τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο της Αγκυρας για την υποδοχή του Τούρκου πρωθυπουργού, οι δρόμοι και οι πλατείες των μεγαλύτερων πόλεων της Τουρκίας ήταν και χθες γεμάτες, πλέον και με εργαζομένους, αφού τα συνδικάτα KESK, DISK και BES κήρυξαν απεργία και κάλεσαν σε συγκεντρώσεις και πορείες. Στην κοινή τους ανακοίνωση τα συνδικάτα ανέφεραν: «Θα δείξουμε ότι Το κυβερνών κόμμα προσπαθεί να τρομάξει μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας για να υλοποιήσει τα όνειρά του για ακόμη μεγαλύτερη εξουσία, περιορίζοντας δικαιώματα και ελευθερίες».
Η πλατεία Κιζιλάι στην Αγκυρα χθες το βράδυ μετατράπηκε σε πεδίο μάχης μεταξύ του τεράστιου όγκου των διαδηλωτών και των ισχυρών δυνάμεων της Αστυνομίας, ενώ οι συγκρούσεις κοντά στο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη επαναλήφθηκαν για άλλο ένα βράδυ.
   Αιμόφυρτος διαδηλωτής στην Αγκυρα κρατάει πόστερ με το όνομα του Ετέμ Σαρισουλούκ που έχασε τη ζωή του από χτυπήματα στο κεφάλι



Αιμόφυρτος διαδηλωτής στην Αγκυρα κρατάει πόστερ με το όνομα του Ετέμ Σαρισουλούκ που έχασε τη ζωή του από χτυπήματα στο κεφάλι.

Στην πλατεία Ταξίμ, που θεωρείται και η καρδιά της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος Ερντογάν, τα πνεύματα χθες ήταν ήρεμα, ενώ τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν «Ταξίμ, αντιστάσου, οι εργαζόμενοι φθάνουν» και «Ταγίπ, οι πλιατσικολόγοι είναι εδώ».
Η συνάντηση που είχε ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της χώρας Μπουλέντ Αρίντς με εκπροσώπους των διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ απέβησαν άκαρπες, ενώ οι διαδηλωτές επανέλαβαν τα αιτήματά τους για άμεση απομάκρυνση από τις θέσεις τους των αρχηγών της αστυνομίας και των κυβερνητών των μεγάλων τουρκικών πόλεων. Παράλληλα, χθες ανακοινώθηκε και ο θάνατος ακόμη ενός διαδηλωτή, του Ετέμ Σαρισουλούκ, ο οποίος πέθανε από χτυπήματα στο κεφάλι, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος της χώρας ανακοίνωσε ότι πλέον οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 4.000.
Δεν σβήνει η φωτιά της εξέγερσης
Επίθεση των Anonymous
Στο πλευρό των εξεγερμένων με ανακοίνωσή του τάχθηκε χθες και το PKK, ενώ η ομάδα χάκερ Anonymous επιτέθηκε εναντίον των ηλεκτρονικών συστημάτων της τουρκικής κυβέρνησης, αποσπώντας απόρρητες πληροφορίες που αφορούν τις δραστηριότητες του πολιτικού γραφείου του Τούρκου πρωθυπουργού.
Στην ανακοίνωσή του το PKK, τα ένοπλα τμήματα του οποίου ύστερα από συμφωνία έχουν αρχίσει να περνούν τα σύνορα προς το Βόρειο Ιράκ, κάλεσε τους Κούρδους πολίτες της Τουρκίας να «αναλάβουν πρωτοβουλία ενωμένοι με τις δημοκρατικές δυνάμεις και να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να προχωρήσει προς τη σωστή κατεύθυνση η πρωτοβουλία που θα μεταμορφώσει τη Τουρκία σε μια δημοκρατική χώρα».
Η αστυνομία προχώρησε και χθες σε δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών, ενώ υπήρξαν και συλλήψεις στη Σμύρνη για αναρτήσεις στο Twitter
Η αστυνομία προχώρησε και χθες σε δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών, ενώ υπήρξαν και συλλήψεις στη Σμύρνη για αναρτήσεις στο Twitter
Επιπλέον, όπως τονίζει το πρακτορείο Ρόιτερ, η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι η αστυνομική βία που επέλεξε να ασκήσει το κυβερνών κόμμα AKP είναι σε πλήρη αντίθεση με τη δημοκρατική διαδικασία ειρήνευσης.
Σχολιάζοντας στα διεθνή μέσα ενημέρωσης την επιστροφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του ανέφερε ότι: «Η βασική ανησυχία αυτήν τη στιγμή είναι να μην ανοίξει το στόμα του ο πρωθυπουργός. Φαίνεται ότι κάθε του λέξη προκαλεί τα συναισθήματα του κόσμου».

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΠΑΪΝΤΕΝ-ΒΕΣΤΕΡΒΕΛΕ
«Το μέλλον της Τουρκίας ανήκει στον λαό της»
Συστάσεις προς την Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα των διαδηλωτών έκαναν χθες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας Γκ. Βεστερβέλε και ο Αυστριακός ομόλογός του Μ. Σπίντελεγκερ.
Ο υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, στην οποία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση που κράτησαν οι ΗΠΑ. Συγκεκριμένα ο Μπάιντεν, στις δηλώσεις του που έγιναν παρά το τηλεφώνημα Νταβούτογλου ανέφερε: «Το μέλλον της Τουρκίας ανήκει στον λαό της και σε κανέναν άλλο.
Οι ΗΠΑ δεν είναι αδιάφορες για το αποτέλεσμα». Από την πλευρά του ο Βεστερβέλε ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας πρέπει να αποδείξει την έμπρακτη υποστήριξή της στον πλουραλισμό και τα δικαιώματα των πολιτών της, και όχι απλώς να λάμπει μέσω της οικονομικής της δύναμης. Ακόμη πιο αιχμηρές ήταν οι δηλώσεις του Αυστριακού ΥΠΕΞ Μίχαελ Σπίντελεγκερ, ο οποίος προειδοποίησε την τουρκική κυβέρνηση ότι «θέτει σε δοκιμασία τις σχέσεις της με την ΕΕ» και ότι η αστυνομία «με τη δυσανάλογη στάση της ρίχνει λάδι στη φωτιά των διαδηλώσεων».
Από την πλευρά του πάντως ο Αχμέτ Νταβούτογλου στην τηλεφωνική συνομιλία του με τον Τζον Κέρι ανέφερε ότι «η Τουρκία δεν είναι δημοκρατία δεύτερης κατηγορίας» και ισχυρίστηκε ότι ήδη έχει διαταχθεί έρευνα για την ενδεχόμενη χρήση υπερβολικής βίας από την τουρκική αστυνομία.
Χρήστος Στασινόπουλος, ΕΘΝΟΣ

ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα