Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Αφήστε τα παιδιά να παίξουν στο χώμα - κάνει καλό!


Στην ηλικία μεταξύ δύο και τριών χρόνων, τα περισσότερα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, αναπτύσσουν μία ιδιαίτερη αγάπη για το παιχνίδι στα χώματα! Μπορούν να περάσουν ώρες σκάβοντας, μεταφέροντας χώμα και λάσπη από την μία μεριά στην άλλη, φτιάχνοντας βουναλάκια χώματος ή …κουλουράκια λάσπης, μέχρι να μπορείς να βρεις χώμα σε κάθε σημείο του σώματός τους, από τα μαλλιά και τα αυτιά, μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών.
Και παρόλο που μπορεί να μην μοιάζει να είναι ούτε η πιο δημιουργική ούτε η πιο υγιεινή συνήθεια, η αλήθεια είναι ότι το παιχνίδι στο χώμα ωφελεί τα παιδιά πολλαπλώς – ψυχή τε και σώματι.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα είδη βακτηρίων που υπάρχουν στο χώμα δραστηριοποιούν τους νευρώνες του εγκεφάλου που παράγουν σεροτονίνη – μία βιοχημική ένωση, η οποία χρησιμεύει στην μεταβίβαση πληροφοριών από ένα νευρώνα του εγκεφάλου στον επόμενο – η οποία είναι απαραίτητη για πολλές σωματικές λειτουργίες και παίζει σπουδαίο ρόλο στην αποτροπή της κατάθλιψης. 

Με απλά λόγια, η επαφή με το χώμα βελτιώνει την διάθεση! Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι τα λασπόλουτρα προσφέρονται ως θεραπείες ευεξίας.
Το χώμα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ειδικά στα παιδιά. Έρευνες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε μικρή ηλικία στα μικρόβια που βρίσκονται φυσικά στο χώμα, βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθούν να μεγαλώσουμε πιο γερά και ανθεκτικά στις ασθένειες παιδιά. Παρόλο που ο πολιτισμός μας έχει γίνει μικροβιοφοβικός και οι γονείς βομβαρδίζονται με πληθώρα αντισηπτικών και απολυμαντικών προϊόντων κάθε μορφής, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μεγαλώνουν μέχρι αρκετά μεγάλη ηλικία σε ένα σχετικά «αποστειρωμένο» περιβάλλον, οι έρευνες σταθερά δείχνουν ότι η έλλειψη έκθεσης σε διαφορετικά βακτήρια και μικρόβια κατά την παιδική ηλικία, οδηγεί σε υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης άσθματος, εκζεμάτων, αλλεργιών και άλλων προβλημάτων υγείας.

Η επαφή με τη φύση βοηθά τα παιδιά να μάθουν και αναπτύσσει τη φαντασία, την περιέργεια και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο παίζοντας έξω σε επαφή με το χώμα και την φύση, γελούν περισσότερο, δείχνουν πιο χαρούμενα και δραστήρια και εμφανίζουν μικρότερα ποσοστά παχυσαρκίας, κατάθλιψης και συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής. Τέλος, τα παιδιά που παίζουν έξω και έχουν επαφή με τη φύση, μαθαίνουν να αξιολογούν καλύτερα τους κινδύνους, αναπτύσσουν ανεξαρτησία και γίνονται πιο δραστήρια και ευρηματικά.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα