Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Το μυστήριο του άγνωστου στη ζωή μας


«Η ζωή δεν είναι ένα πρόβλημα για να το λύσεις, αλλά ένα μυστήριο για να το ζήσεις»

«Ένα μυστήριο η ζωή, γεμάτη από εκπλήξεις, αυτά που ονειρεύεσαι δεν ξέρεις αν θα ζήσεις» 


«Η αγάπη είναι μυστήριο γεννιέται μ' ένα βλέμμα, γερνά μ' ένα χαμόγελο πεθαίνει μ' ένα ψέμα» 


 
Ο άνθρωπος γοητεύεται από τον μυστηριακό γρίφο της ζωής και προσπαθεί να απομυθοποιήσει όλα τα μυστήρια του κόσμου του. Έτσι, μέσα στον καθένα μας δουλεύουν διάφορες δυνάμεις που καθορίζουν τη σύνδεσή μας με τους άλλους και με την κοινωνία. 
 
Tί σημαίνει «μυστήριο» και πως 
θα το βάλουμε στη ζωή μας; 

Μυστήριο είναι κάτι που δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε με τη λογική που διαθέτουμε, κάτι για το οποίο «δεν έχουμε γνώση» δηλαδή το άγνωστο. Μυστήριο είναι κάτι που μας κινεί την περιέργεια, που μας ξαφνιάζει, κάτι που δεν καταλαβαίνουμε… 

Η έλλειψη μυστηρίου περιορίζει την ελευθερία του πνεύματος. Σε κάθε όμορφη στιγμή υπάρχει ένα μυστήριο που υπερβαίνει αυτό που μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι και είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε αυτή την αίσθηση μυστηρίου, αλλιώς διώχνουμε την χαρά και την διάρκεια από την ανθρώπινη φύση. 
 

  • Όμως γιατί οι περισσότεροι το φοβόμαστε και το αποφεύγουμε;
  • Γιατί προτιμούμε την ασφάλεια της ρουτίνας και την πλήξη που αυτή συνεπάγεται;
  • Γιατί διστάζουμε να κυνηγήσουμε και να κατακτήσουμε το άγνωστο;   
Οι άνθρωποι αναζητούν συνεχώς την ασφάλεια, αλλά η ασφάλεια είναι κάτι πολύ εφήμερο. Η αναζήτηση της ασφάλειας είναι μια αυταπάτη. Στις αρχαίες φιλοσοφικές παραδόσεις, η λύση σ' αυτό το δίλημμα βρίσκεται στη σοφία της ανασφάλειας ή στη σοφία της αβεβαιότητας. Αυτό σημαίνει πως η αναζήτηση της ασφάλειας και της βεβαιότητας συνιστούν στην πραγματικότητα μια προσκόλληση στο γνωστό. 
Χωρίς την αποστασιοποίηση είμαστε αιχμάλωτοι της ανημποριάς, της απελπισίας, των κοινωνικών αναγκών, των τιποτένιων εννοιών, της απόγνωσης και της σοβαροφάνειας -χαρακτηριστικά της καθημερινής μετριότητας και της θεώρησης φτώχειας που συχνά µας καταλαμβάνει.
Το γνωστό δεν είναι τίποτε άλλο από τη φυλακή των εθισμών του παρελθόντος. Σε μια τέτοια κατάσταση δεν υπάρχει καμιά απολύτως εξέλιξη, αλλά όπου δεν υπάρχει εξέλιξη, υπάρχει στασιμότητα, αποδιοργάνωση και αποσύνθεση. 
 
Η αβεβαιότητα, από την άλλη πλευρά, είναι το εύφορο πεδίο της καθαρής δημιουργικότητας και ηρεμίας. Αβεβαιότητα σημαίνει να βαδίζουμε μέσα στο άγνωστο σε κάθε στιγμή της ύπαρξής µας. Το άγνωστο είναι το πεδίο των απεριόριστων πιθανοτήτων, πάντα νέο και πάντα ανοιχτό στη δημιουργία νέων εκφάνσεων.
Χωρίς την αβεβαιότητα και το άγνωστο, η ζωή είναι μονάχα μια στείρα επανάληψη φθαρμένων αναμνήσεων. Γινόμαστε θύματα του παρελθόντος και ο σημερινός βασανιστής µας είναι τα απομεινάρια του χθεσινού εαυτού.

 Αν εγκαταλείψουμε όμως την προσκόλλησή µας στο γνωστό και ακολουθήσουμε το άγνωστο, κάθε στιγμή της ζωής µας θα βιώνουμε ενθουσιασμό, περιπέτεια και μυστήριο. Θα νιώθουμε τη χαρά της ζωής, τη μαγεία, τη γιορτή, την ευθυμία και την αγαλλίαση του ίδιου µας του πνεύματος.
Οι ιστορίες της ζωής μας είναι γεμάτες από τα μυστηριώδη αποτελέσματα τυχαίων γεγονότων, όπως: απρόσμενες συναντήσεις, τρένα που χάνουμε, βιβλία που ανοίγουν σε κάποια σελίδα με σημασία, πόρτες που βρίσκουμε μισάνοιχτες, συζητήσεις που ακούμε τυχαία, βλέμματα που διασταυρώνονται μέσα σε ένα δωμάτιο γεμάτο κόσμο... και άλλα πολλά αναπάντεχα γεγονότα.
Κάθε μέρα μπορούμε να περιμένουμε τα συναρπαστικά πράγματα που συμβαίνουν μέσα στο πεδίο των απεριόριστων πιθανοτήτων. Όταν αισθανόμαστε αβεβαιότητα, βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, γι' αυτό δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε την προσπάθεια. Δεν χρειάζεται να έχουμε μια πλήρη και ακλόνητη ιδέα τού τι θα κάνουμε την επόμενη εβδομάδα ή τον επόμενο χρόνο, αφού αν συμβεί κάτι τέτοιο -κι εμείς προσκολληθούμε σ' αυτή την ιδέα- αποκλείουμε από τη ζωή µας μια ολόκληρη σειρά από συναρπαστικά ενδεχόμενα. 
 
Πως μπορείς να βάλεις το μυστήριο 
του άγνωστου στη ζωή σου: 

1. Αρνήσου την αιτία. Σταμάτα να ψάχνεις το λόγο σε ότι κάνεις. Πάρε μια απόφαση βασισμένη αποκλειστικά στο ένστικτό σου, στη στιγμιαία παρόρμησή σου. Άρχισε με κάτι απλό, όπως να διαλέξεις στην τύχη ένα βιβλίο από το ράφι του βιβλιοπωλείου ή να συναντήσεις έναν παλιό φίλο, από χρόνια ξεχασμένο.

2. Άνοιξε την πόρτα στο απρόβλεπτο. Για παράδειγμα, ανταποκρίσου σε μια πρόσκληση για έξοδο ή άνοιξε στην τύχη μια σελίδα από τον οδηγό διασκέδασης, διάβασε για την εκδήλωση που γράφει και κλείσε θέση.

3. Προσκάλεσε τη διαφορετικότητα. Πιάσε κουβέντα με αγνώστους, στο σούπερ μάρκετ, στο δρόμο, στο πάρκο.

4. Δώσε βάση στις συμπτώσεις. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Αν για παράδειγμα πηγαίνοντας στον προορισμό σου πάρεις λάθος δρόμο, αντί να κάνεις στροφή, ακολούθησέ τον ως το τέλος.

5. Ρίξ’ το στις ιστορίες μυστηρίου. Διάβασε ή δες ιστορίες μυστηρίου. Κάπου στη μέση σταμάτα και δες πώς νιώθεις με την εξέλιξη του μυστηρίου, με το πώς θα ήθελες να λυθεί. Σταμάτα και προσπάθησε να βρεις μόνη σου τη λύση του μυστηρίου.

6. Πέρνα μια μέρα με ένα μικρό παιδί. Κάθε φορά που δεν θα μπορείς να δώσεις απάντηση στα ερωτήματά του, απόλαυσε το αίσθημα της απορίας που νιώθεις τόσο εσύ όσο και αυτό.

7. Στείλε ένα μήνυμα. Ηλεκτρονικά ή με SMS στείλε ένα μήνυμα σε κάποιον εντελώς άγνωστο, διαλέγοντας στην τύχη έναν αριθμό ή μια ηλεκτρονική διεύθυνση.




ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα