Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΣΥΣΚΕΨΗ G8 > ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ


Οι ηγέτες των οκτώ πλουσιότερων κρατών συναντήθηκαν στη Βόρεια Ιρλανδία για τη Σύνοδο Κορυφής της G8, με το θέμα της Συρίας να κυριαρχεί στην ατζέντα των συζητήσεων, καθώς προκαλεί διαφωνίες. Είχαμε όμως και μια συμφωνία για τη διασφάλιση και την καταστροφή πυρηνικού υλικού, και αυτό ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να υπογράψουν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Με τον τρόπο αυτό θα επεκτείνουν μια συμφωνία για την πρόληψη της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων που είχε υπογραφεί το 1992 και έληξε τη Δευτέρα. Ο Ομπάμα είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πούτιν, κατά τη διάρκεια τη συνόδου κορυφής της G8, προκειμένου να συζητήσουν ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια.

 Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν για την προστασία και τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων. «Νομίζω ότι αυτή η συνάντηση αποτελεί το ηχηρό παράδειγμα μιας εποικοδομητικής σχέσης συνεργασίας», δήλωσε ο Ομπάμα.

Ωστόσο, η Ρωσία και οι ΗΠΑ διαφωνούν όσον αφορά στον τρόπο τερματισμού της σύγκρουσης στην Συρία. Όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πάντως, όλοι θέλουν να σταματήσει η αιματοχυσία και οι εμπόλεμες πλευρές να οδηγηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε πως ελπίζει να βρεθεί κοινό έδαφος για ειρήνη στην Συρία από τις χώρες της G8.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι «συγκρατημένα αισιόδοξες» όσον αφορά στο ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν μετά την εκλογή του νέου προέδρου Χασάν Ροχανί.


 Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα είναι δυνατό «να οδηγηθεί σε πρόοδο ο διάλογος» με την άνοδο στην εξουσία στην Τεχεράνη αυτού του μετριοπαθούς ιερωμένου, ο οποίος υποστηρίζεται από τους μεταρρυθμιστές.

 Όσο για τον Πούτιν, δήλωσε ότι «οι θέσεις μας δεν συμπίπτουν πλήρως, αλλά μας ενώνει η κοινή πρόθεση για τον τερματισμό της βίας, για να σταματήσει η αύξηση του αριθμού των θυμάτων στην Συρία, για να επιλυθούν τα προβλήματα με ειρηνικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών στην Γενεύη».

Ο Πούτιν, έχοντας δίπλα του τον Ομπάμα, επέμεινε στο να προωθηθεί η διαδικασία των ειρηνευτικών συνομιλιών και να ενθαρρυνθούν όλες οι πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εφ' όσον γίνουν τελικά οι συνομιλίες στην Γενεύη.

Το ενθαρρυντικό για την παγκόσμια ασφάλεια είναι πως οι Πούτιν και Ομπάμα συμφώνησαν για την διοργάνωση μιας διμερούς συνόδου κορυφής Ρωσίας-ΗΠΑ στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου στην Μόσχα, όπως αναφέρουν οι ίδιοι σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συνάντησή τους που έγινε στο περιθώριο της G8. 


Και από πλευράς ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. περιοριζόμαστε να θυμίσουμε την πάγια θέση μας: Ενίσχυση της παγκόσμιας και περιφερειακής ασφάλειας, που βεβαίως περνά μέσα από έναν υψηλό διάλογο ΗΠΑ - Ρωσίας, είναι υπέρ των ελληνικών εθνικών συμφερόντων. Και κάθε γόνιμη προσέγγιση Ουάσινγκτον - Μόσχας, μειώνει την στρατηγική αξία της Τουρκίας για ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, λειτουργώντας όχι μόνο υπέρ της ειρήνης, αλλά και ενισχυτικά για Ελλάδα και Κύπρο.

 Πηγή:ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α


ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα