Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Το χρονικό της καταδίωξης Κόλα – 4 μήνες γεμάτοι συμπλοκές και αίμα

Το χρονικό της καταδίωξης Κόλα – 4 μήνες γεμάτοι συμπλοκές και αίμα

Με μια ακόμα αιματηρή μάχη που οδήγησε στον θάνατο του διαβόητου κακοποιού, Μάριον Κόλα, κλείνει ένας μεγάλος κύκλος στο άγριο ανθρωποκυνηγητό που έχει ξεκινήσει, ουσιαστικά, εδώ και τέσσερις μήνες και κορυφώθηκε από τα τέλη Μαρτίου και μετά με τη φονική συμπλοκή στα Ισθμια.
Ηταν 22 Μαρτίου όταν οι ελληνικές Αρχές και η κοινωνία παρακολουθούσαν έκπληκτοι την κινηματογραφική απόδραση των έντεκα Αλβανών φυλακισμένων από το σωφρονιστικό κατάστημα των Τρικάλων εν μέσω βροχής από σφαίρες και χειροβομβίδες.

Είχε προηγηθεί η αποτυχημένη απόπειρα του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού να αποδράσει με ελικόπτερο από τις ίδιες φυλακές, ωστόσο, παρά τον γενικό συναγερμό στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο Μάριον Κόλα και οι σύντροφοί του κατάφεραν να αποδράσουν και να ανοίξουν έναν νέο κύκλο αίματος που έμελλε να κοστίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους, μία άτυχη κοπέλα και έναν αστυνομικό, σε δύο από τη συμμορία, αλλά και στον ίδιο τον Κόλα, τα ξημερώματα της Κυριακής.
Η απόδραση, το κυνηγητό και οι φόνοι
Το απόγευμα της 22ας Μαρτίου στις φυλακές Τρικάλων επικράτησε το απόλυτο χάος όταν άτομα που επέβαιναν σε όχημα έξω από το κατάστημα άρχισαν να πυροβολούν με καλάσνικοφ κατά των εξωτερικών φρουρών και να εκτοξεύουν χειροβομβίδες τη στιγμή που στο εσωτερικό μια ομάδα κρατούμενων ανέβηκε στην ταράτσα και άρχισε να πυροβολεί και αυτή.
Επικράτησε πανικός, δόθηκε μια πραγματική μάχη, κάτι που μαρτυρούν και οι εκατοντάδες κάλυκες από σφαίρες που βρέθηκαν στους χώρους της φυλακής, ενώ τις επόμενες ημέρες άνδρες των Αρχών έβρισκαν συνεχώς χειροβομβίδες στον εξωτερικό περίβολο.
Η καταμέτρηση των κακοποιών έδειξε απόδραση 11 ατόμων, όλοι αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως αδίστακτοι και επικίνδυνοι κάτι που έθεσε την ΕΛ.ΑΣ. σε κατάσταση συναγερμού.
Ανάμεσά τους ο Μάριον Κόλα, παλαιός γνωστός στις Αρχές και φερόμενος ως επικεφαλής της συμμορίας, αλλά και «εμπνευστής» του σχεδίου απόδρασης.
Από τους 11 δραπέτες οι τρεις συνελήφθησαν μερικές ώρες αργότερα και τότε ξεκίνησε το πραγματικό ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπολοίπων.
Τους επόμενους τέσσερις μήνες οι Αρχές θα βρεθούν αντιμέτωπες με τους αδίστακτους κακοποιούς αρκετές φορές και σε διάφορα σημεία, ενώ, για την ΕΛ.ΑΣ. ο εντοπισμός τους μετατράπηκε σε ζήτημα αρχής έπειτα από τη δολοφονία της άτυχης 25χρονης ξενοδοχοϋπαλλήλου από αδέσποτη σφαίρα στα Ισθμια και στη συνέχεια το θάνατο του 37χρονου αστυνομικού στο Δίστομο.
Τις τελευταίες εβδομάδες ο κλοιός έδειχνε να σφίγγει γύρω από τους κακοποιούς, οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στα ελληνοαλβανικά σύνορα και να διαφύγουν στην πατρίδα τους έσπειραν τον τρόμο σε περιοχές της Κορινθίας, της Στερεάς και της Κεντρικής Ελλάδας.
Τα ξημερώματα της 3ης Ιουλίου δύο άτομα από τη συμμορία του Κόλα έπεφταν νεκρά από συμπλοκή με τους αστυνομικούς σε μια ακόμη μάχη στην Κόνισκας κατά την οποία οι δύο φέρεται να «θυσιάστηκαν» για να διαφύγουν ο Μάριον Κόλα και ο, τελευταίος καταζητούμενος, Ιλίρ Κούπα.
Το τελευταίο κεφάλαιο για τον Μάριον Κόλα παίχτηκε το βράδυ του Σαββάτου, στα βουνά του Σουλίου, όπου τον είχαν εντοπίσει και εγκλωβίσει εδώ και δύο εβδομάδες οι αρχές. Επειτα από ακόμη μια αιματηρή συμπλοκή ο διαβόητος κακοποιός έπεσε νεκρός και, πλέον, ο μόνος που έχει απομείνει από τη συμμορία είναι ο Ιλίρ Κούπα, η σύλληψη του οποίου φαίνεται πως είναι θέμα ωρών.
Γιγαντιαία επιχείρηση – Το μεγαλύτερο ανθρωποκυνηγητό τα τελευταία χρόνια
Μόνο τα νούμερα από τις δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν και τα ποσά που δαπανήθηκαν για αυτή την επιχείρηση προκαλούν ίλιγγο, καθώς, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. είχαν ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι δεν θα επέτρεπαν στους δραπέτες να διαφύγουν στην Αλβανία.
Εκατοντάδες αστυνομικοί, δεκάδες άνδρες των ΕΚΑΜ, δύο ελικόπτερα, έξι σκάφη του Λιμενικού, βατραχάνθρωποι, θερμικές κάμερες και δεκάδες περιπολικά και άλλα οχήματα συνέθεσαν το παζλ της μεγάλης επιχείρησης που κάλυψε το μεγαλύτερο κομμάτι της ηπειρωτικής Ελλάδας και τις τελευταίες εβδομάδες είχε επικεντρωθεί στην Ηπειρο.
Μάλιστα, παρά το γεγονός πως τα ποσά που έχουν δαπανηθεί τους τελευταίους μήνες, συνυπολογίζοντας και εκείνα για τα καύσιμα των οχημάτων, δεν έχουν ανακοινωθεί, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αρκετά εκατομμύρια ευρώ.



ΠΗΓΗ


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα