Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Προστατέψτε τις βιταμίνες των τροφών που καταναλώνετε




Η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. 
Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή, οι πιπεριές, το ακτινίδιο, οι φράουλες και το μπρόκολο.

Ο όρος υδατοδιαλυτή πρακτικά σημαίνει ότι δεν αποθηκεύεται στο σώμα (όπως συμβαίνει με τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E, K), επομένως χρειάζεται καθημερινή πρόσληψη της από τη διατροφή έτσι ώστε να είναι τα επίπεδα του οργανισμού ικανοποιητικά. Επίσης ο όρος υδατοδιαλυτή παραπέμπει στην ιδιότητα της βιταμίνης να περνάει στο νερό.



Παράλληλα, η βιταμίνη C είναι ευαίσθητη στο φως, τον αέρα και τη θερμότητα, επομένως οι απώλειες της από τα τρόφιμα αυξάνονται όταν υπάρχει τέτοιου είδους έκθεση/επεξεργασία. Μερικές απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μεγιστοποιήσετε την πρόσληψη βιταμίνης C από τα τρόφιμα που καταναλώνετε είναι οι εξής:

• Προτιμάτε να καταναλώνετε τα φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C ωμά αντί μαγειρεμένα.

• Αν υπάρχει δυνατότητα επιλογής, προτιμήστε να φάτε ολόκληρο το φρούτο (π.χ. πορτοκάλι) αντί για το χυμό του (πορτοκαλάδα). Αν πάλι πρόκειται να πιείτε χυμό πορτοκάλι ή να βάλετε χυμό λεμονιού στη σαλάτα ή στο φαγητό σας, κάντε το λίγο πριν την κατανάλωση του χυμού ή του γεύματος, έτσι ώστε να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η βιταμίνη C.

• Όταν μαγειρεύετε λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C (πιπεριές, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών) χρησιμοποιείτε ελάχιστο νερό, χαμηλή θερμοκρασία και όσο το δυνατόν μικρότερο χρόνο μαγειρέματος. Έτσι εξασφαλίζετε μεγαλύτερη συγκέντρωση της βιταμίνης στο τρόφιμο.

ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα