Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Άοσμες Οσμές


Λέγεται ότι κάποια στοιχεία και ενώσεις είναι άοσμα. Δημοφιλέστερα από αυτά, το οξυγόνο, όσο κι αν το χρειαζόμαστε, δε μπορούμε να αντιληφθούμε την ύπαρξή του άμεσα παρά μόνο όταν φτάσει να επιδράσει με τον οργανισμό μας. Γνωστή ένωση, εκτός από άοσμη και άγευστη, είναι το νερό.

 Μάλιστα είναι ένα κριτήριο της ποιότητάς του.  Παρότι μπορούμε να βρούμε κι άλλες πολλές τέτοιες ενώσεις και στοιχεία, νομίζω ότι για πολλά από αυτά, η αιτία του άοσμού τους βρίσκεται κάπου αλλού από την αδυναμία του οσφρητικού μας συστήματος να συλλάβει διά της παρουσίας τους πληροφορίες χαρακτηριστικές των μορίων τους.


  Νομίζω η αιτία βρίσκεται στον εγκέφαλο περισσότερο, στην κατάληξη δηλαδή και όχι στην αφετηρία. Νομίζω πράγματα όπως το οξυγόνο και το νερό είναι άοσμα για το λόγο ότι τα οσφραινόμαστε από τη γέννησή μας και πιο πριν. 

Η όσφρηση είναι η μόνη από τις αισθήσεις η οποία παύει να λειτουργεί όταν είμαστε εκτεθειμένοι διαρκώς σε κάτι που αρχικά γινόταν αντιληπτό. Φανταστείτε στα πρώτα χρόνια της ζωής μας να ήμασταν ικανοί να αντιληφθούμε γεύσεις και μυρωδιές που ούτε που θυμόμαστε πώς είναι. 

Αλλά το χειρότερο είναι, πως όσο περνάει ο καιρός, συνηθίζουμε και οσμές που μέχρι πρότινος μας ήταν αποκρουστικές ως και ανυπόφορες.
 
 Η δυσωδία στο περιβάλλον μας, είτε άμεσο, αλλά κυρίως έμμεσο, η κοινωνία στην οποία ζούμε, η χώρα στην οποία ζούμε, αναβλύζουν συχνά οσμές σε τόσο γενικευμένο επίπεδο και τέτοιας διάρκειας, που πραγματικά όταν επιθυμείς να χαράξεις μία πορεία, οποιασδήποτε φύσης, σου είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ξεχωρίσεις την πραγματικότητα σε όλο της το είναι, είτε τη δεχτείς, είτε την απορρίψεις.

  Είναι τόσο δύσκολο, αλλά και απαραίτητο να προσπαθούμε καθημερινά να μυρίσουμε αυτό που δε μπορούμε. Είναι τόσο δύσκολο, αλλά και φαντάζει εφικτό, να επιχειρήσουμε να αποσυνδεθούμε από κάτι το οποίο αν και δεν αντιλαμβανόμαστε, το έχουμε τόσο ανάγκη που νιώθουμε ότι δε θα επιζήσουμε όταν αποκοπούμε από αυτό. 

Δε θα διευκρινίσω τι είναι αυτό, ίσως είναι διαφορετικό για τον καθένα μας, αλλά ίσως είναι και το ίδιο. Μάλλον είναι πολλά αυτά και καλά θα κάνουμε να βρούμε τουλάχιστον τα κοινά. Γιατί σίγουρα θα υπάρχουν κοινά ύστερα από τόσα χρόνια οσμών.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα