Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Μας χρωστούν το χρέος μας!


Γράφει ο Νίκος Χατζηνικολάου

Η επίσκεψη Σόιμπλε στην Ελλάδα την ερχόμενη Πέμπτη αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να διατυπωθούν επιτέλους επισήμως και σε υψηλούς τόνους οι δίκαιες απαιτήσεις της χώρας μας απέναντι στο Βερολίνο, έστω και με καθυστέρηση έξι και πλέον δεκαετιών. Δυστυχώς, από το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου μέχρι σήμερα, καμμιά ελληνική κυβέρνηση δεν τόλμησε να πράξει το αυτονόητο: να θεμελιώσει δηλαδή με ακράδαντα επιχειρήματα, να διατυπώσει πειστικά και να προωθήσει με δυναμισμό τα εθνικά μας αιτήματα για αποπληρωμή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου προς τη ναζιστική Γερμανία, για επανόρθωση των τεράστιων βλαβών που προκάλεσαν οι κατακτητές στις υποδομές της χώρας και για επιστροφή των κλαπέντων αρχαιολογικών μας θησαυρών.
Δυστυχώς, όπως έχουμε γράψει και στο πρόσφατο παρελθόν στη στήλη αυτή, το πολιτικό μας σύστημα επέδειξε -με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις- απίστευτη και ύποπτη ολιγωρία. Και το χειρότερο είναι ότι όσοι γενναίοι τόλμησαν κατά καιρούς και έθεσαν το ζήτημα αντιμετωπίστηκαν από τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτικών, αλλά και των δημοσιογράφων, περίπου ως… γραφικοί.
Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ υπουργός Οικονομικών έρχεται στην Αθήνα, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου στη χώρα του, βέβαιος προφανώς ότι θα κάνει έναν… υγιεινό περίπατο, που θα τον ωφελήσει επικοινωνιακά και θα ενισχύσει τα ποσοστά του στις κάλπες του Σεπτεμβρίου. Είναι στο χέρι μας να τον διαψεύσουμε! Η Ελλάδα της ύφεσης και της ανεργίας, η Ελλάδα των λουκέτων και των αυτοκτονιών, η Ελλάδα του μνημονίου και της τρόικας δεν μπορεί να μετατραπεί σε «σκηνικό» για την προεκλογική «παράσταση» του κ. Σόιμπλε. Οι ευθύνες του ίδιου και της κυβέρνησής του για τη σημερινή εικόνα αποσάθρωσης της κοινωνίας μας και για τη συνακόλουθη εθνική μας κατάθλιψη είναι τεράστιες. Και γίνονται ακόμη μεγαλύτερες όταν το γερμανικό κράτος αρνείται προκλητικά να πληρώσει όσα αποδεδειγμένα μας χρωστά. Το Βερολίνο που έχει ήδη κερδίσει δεκάδες δισ. ευρώ στις «πλάτες» των υπερχρεωμένων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, την περίοδο της κρίσης, το Βερολίνο που δεν έδειξε ποτέ πραγματική αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, οφείλει τώρα να επιστρέψει τα λεφτά που μας έκλεψε επί κατοχής, υπό τη μορφή αναγκαστικού δανείου.
ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΜΑΣ του περασμένου Απριλίου, για το ίδιο θέμα, σημειώναμε ότι, αν και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα ακριβή στοιχεία των αποζημιώσεων που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι πρόκειται για 108 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και 54 δισ. ευρώ για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, δηλαδή για 162 δισ. ευρώ συνολικά. Τόσο ο Μανώλης Γλέζος, που πρωτοστατεί εδώ και δεκαετίες στον αγώνα για την επιστροφή των γερμανικών οφειλών, όσο και πολλοί διαπρεπείς οικονομολόγοι τονίζουν ότι στο ποσό αυτό δεν έχουν υπολογισθεί οι τόκοι. Με δεδομένο ότι τα ποσά αυτά ήταν καταγεγραμμένα σε δολάρια, με το μέσο επιτόκιο των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, δηλαδή με 6%, η σημερινή αξία των αποζημιώσεων μπορεί να είναι πολλαπλάσια! Στις 2 Ιουλίου του 2011, ο οικονομολόγος και σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης κ. Ζακ Ντελπλά δήλωσε στην εφημερίδα Les Echos ότι οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα ανέρχονται σε 575 δισ. δολάρια.
ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ σε ό,τι αφορά το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, η Τράπεζα της Ελλάδος, βάσει των λογαριασμών που τηρούσε, γνωρίζει το σύνολο των καταβολών προς τους κατακτητές, σε όλο το διάστημα της κατοχής. Μόνο από την πρώτη αποτίμηση, που είχε κάνει αμέσως μετά τον πόλεμο, φαίνεται ότι το ποσό αντιστοιχούσε σε 4,5 εκατ. χρυσές λίρες Αγγλίας… Σημειώστε ότι οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής είχαν αρχίσει να το αποπληρώνουν σε δόσεις, από τον Απρίλιο του 1943 έως τα τέλη του 1944. Οι πληρωμές αυτές, για τις οποίες λογικά υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία στην κεντρική μας τράπεζα, αποτελούν ουσιαστικά αναγνώριση της οφειλής.
Η ΝΟΜΙΚΗ και ηθική βάση των ελληνικών απαιτήσεων είναι εξαιρετικά ισχυρή. Και τώρα είναι -επιτέλους- η ώρα της αποφασιστικής και ανυποχώρητης διεκδίκησης. Οπως εύστοχα υπενθυμίζει ο αιώνιος έφηβος Μανώλης Γλέζος στην ανοικτή επιστολή που απευθύνει σήμερα προς τον κ. Σόιμπλε, μέσω της εφημερίδας μας, «η φτωχή και καθημαγμένη Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις χώρες που δάνεισαν το 1953 την ηττημένη Γερμανία, προκειμένου να ανακάμψει». Είναι και ηθικό λοιπόν το χρέος του Βερολίνου απέναντι στη χώρα μας. Και οι πολιτικοί μας ταγοί οφείλουν να το θυμίσουν στον Γερμανό υπουργό, για να πάψει να μας κουνά κάθε τόσο προκλητικά το δάκτυλο, απευθύνοντας προειδοποιήσεις και συγκεκαλυμμένες απειλές. Μας χρωστούν το χρέος μας! Τα ποσά τα γνωρίζουν πολύ καλά. Είναι αυτά που επιδίκασε το 1946 η Διασυμμαχική Επιτροπή υπέρ της Ελλάδας. Και όπως ο Μανώλης Γλέζος επισημαίνει: «Δεν επαιτούμε. Απαιτούμε! Δεν επιζητούμε εκδίκηση, αλλά δικαίωση»… Την Πέμπτη φθάνει στην Αθήνα, εκτός από τον κ. Σόιμπλε, και η ώρα της αλήθειας! Και για Ελληνες και για Γερμανούς…
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα