Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Σρι Ραντζίτ Μαχαράτζ-Γνώση(ή είμαι η καθαρή Γνώση).

 ''Ο Σρι Κρίσνα είπε:''Άν δεν γνωρίσετε τον εαυτό σας, οτιδήποτε κάνετε είναι ανώφελο''.

Είναι ουσιαστικό να έχετε έναν αληθινό Δάσκαλο για να αποκτήσετε την κατανόηση.

Στην αρχή πρέπει να πάτε σχολείο για την κατανόηση. Δεν μπορείτε να διαλογίζεστε όλη την ημέρα.

Με το να βάζει μόνο το χέρι στο κεφάλι του μαθητή δεν μπορεί γίνει τίποτα. Ο δάσκαλος πρέπει να τον διδάξει. Πρέπει να καταλάβει το θέμα. Έτσι τι μπορεί να κάνει για εσάς ένα αγκάλιασμα; Ποιο είναι το νόημά του;

Άν αγκαλιάζετε το παιδί σας,μήπως αυτό θα το κάνει μορφωμένο; Πρέπει να πάει στο σχολείο.


Η άγνοια ήλθε με ακούσματα. Με ακούσματα πρέπει να φύγει. Με τα λόγια έχετε περιοριστεί και με τα λόγια θα ελευθερωθείτε. Τα λόγια είναι πλάνη, μόνο το νόημα που μεταφέρουν είναι αληθινό.

Όλα είναι πλάνη, αλλά δίνουν νόημα σ' αυτήν, όλα είναι πλάνη, αλλά για να κατανοήσετε την πλάνη, χρειάζεται η πλάνη.


Ποιος είναι ο Ράμα; Είναι εκείνος που παίζει μέσα στον καθένα. Όμως όταν ο Ράμα εισέρχεται στις δέκα αισθήσεις γίνεται Ραβάνα. Όταν εισέρχεται στις δέκα αισθήσεις, τότε η γαλήνη σας, η Σίτα, χάνεται.Σίτα σημαίνει γαλήνη.

Τα πάντα δεν είναι τίποτε άλλο από φυσαλίδες στον ωκεανό. Εκατομμύρια φυσαλίδες κι εσείς είστε μια από αυτές. Πρέπει να σπάσετε την φυσαλίδα σας' δεν χρειάζεται τίποτε άλλο, αυτό είναι όλο.

Πως γίνετε και είστε φρέσκοι το πρωί; Έχετε ξεχάσει τα πάντα γύρω από τον εαυτό σας.

Είστε πέρα από χρόνο και χώρο. Όταν λέτε ''υπάρχω'', τότε έρχεται το καθετί. Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν;

Όταν η ενέργεια μέσα γίνεται περισσότερη, χρησιμοποιήστε την για τα σωστά πράγματα και όχι για τα εγκόσμια, γιατί όλα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μηδέν ή μια πλάνη. Συνεπώς, γιατί να χρησιμοποιείτε την ενέργειά σας γι' αυτό το τίποτε;

Ο χρυσός δεν ενδιαφέρεται για τα σχήματα που παίρνει στα κοσμήματα. Μπορεί να έχει το σχήμα ενός σκύλου ή ενός θεού. Αδιαφορεί για την μορφή. Με τον ίδιο τρόπο να είστε αδιάφοροι για τα πράγματα, που δεν υπάρχουν.

Άν τα χρυσά βραχιόλια σπάσουν, το σχήμα χάνεται. Ο χρυσός ενοχλείται γι' αυτό;

Μπορεί να γίνει πολλά άλλα σχήματα, γιατί να ενοχλείται;

Κάθε λεπτό τρεις άνθρωποι πεθαίνουν και πέντε γεννιούνται. Τι κάνει ο Θεός γι' αυτό; Κλαίει ή γελάει;

Η οθόνη του κινηματογράφου δεν ενδιαφέρεται αν το φίλμ που προβάλλεται πάνω της είναι καλό ή κακό.

Η οθόνη δείχνει όλες τις εικόνες, αλλά δεν τις αποδέχεται. Να είστε σαν την οθόνη' μην αποδέχεστε τίποτε. Άν αποδέχεστε το καθετί, αποβαίνετε το μικρότερο δημιούργημα. Πολλά πράγματα έρχονται και φεύγουν, γιατί να ανησυχείτε, αφού δεν είναι αληθινά; Απορρίψτε όλα τα φαινόμενα που προβάλλονται σ' εσάς. Η σκέψη, η γνώση, ο νους, τα αποκτήματα, όλα αυτά είναι τα φαινόμενα που παρουσιάζονται σ' εσάς.

Μόνο τότε μπορείτε να δείτε τον εαυτό σας.

Αν πάτε ως την πηγή ενός ποταμού, συνεχίζει να είναι ποταμός;

Παρόμοια όταν πάτε στην πηγή του εαυτού σας, και εσείς επίσης εξαφανίζεστε.

''Δεν υπάρχω, δεν είμαι''

Αυτή θα πρέπει να είναι η αντίληψή σας.

Με αυτόν τον τρόπο όλες οι δράσεις μέσα σε μια στιγμή γίνονται δίχως δράση.

Διαβάζετε τα βιβλία και τις εφημερίδες για να έχετε περισσότερες ανησυχίες. Α, αυτό έχει συμβεί και θέλετε να ξέρετε το καθετί. Γιατί; Τίποτε δεν έχει συμβεί και τίποτε δεν πρόκειται να συμβεί.

Με το να μη σκέφτεστε, έχετε γίνει ένα μικρό πλάσμα. Με την σκέψη μπορείτε να γίνετε ο μέγιστος όλων.

Τελικώς αυτή η σκέψη απορροφάται στην Πραγματικότητα κι εσείς δεν παραμένετε.

Τι είναι η άμεση μαρτυρία;

Την θεωρείτε αληθινή ή όχι;

Τι δεν είναι και τι είναι παρατηρητής;

Άμεση μαρτυρία σημαίνει ότι η τριάδα έρχεται. Ο παρατηρητής έχει φτιάξει ολόκληρο τον κόσμο. Σε αυτήν την γνώση το καθετί που δεν είναι αποβαίνει αληθινό.

Ο καθένας είναι Εκείνος και αυτό είναι η πραγματική άμεση μαρτυρία.

Ας είστε αδαείς σχετικά με τον κόσμο και γνώστες σχετικά με την Πραγματικότητα. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί θόρυβοι στον κόσμο, αλλά αυτός που κατανοεί παραμένει αθόρυβος.

Λέτε ότι ο κόσμος είναι αληθινός' ο άγιος λέει ότι ο κόσμος δεν είναι αληθινός. Αυτή είναι η διαφορά.

Όταν κατανοείτε ότι η σκέψη είναι λαθεμένη, αυτή είναι η δίχως σκέψη Πραγματικότητα.

Όταν βλέπετε ένα όνειρο, μόλις ξυπνάτε λέτε ότι ήταν όνειρο και όχι κάτι αληθινό. Παρόμοια και εδώ, όταν αφυπνίζεστε από τον δάσκαλο, τότε λέτε ότι τίποτε δεν είναι αληθινό κι έτσι προς τι η ανησυχία; 

Αυτός που πάει στα βάθη του ωκεανού παίρνει το μαργαριτάρι. Πηγαίνετε στα βάθη του εαυτού σας και δείτε ότι Εκείνος παραμένει.

Πεποίθηση σημαίνει ξεκάθαρη αντίληψη ότι δεν είμαι το σώμα. Ποιός είμαι λοιπόν; Είμαι η δύναμη που είναι στο σώμα. Τελικά ακόμη και η δύναμη δεν παραμένει. Έτσι είστε Εκείνος.

Πεποίθηση σημαίνει ότι αυτό δεν είναι αληθινό.

Ξεχάστε το εγώ και αμέσως είστε εκεί και αυτό ονομάζετε πεποίθηση.

Αν ένα μυρμήγκι συγκεντρώνεται σε μια μέλισσα, μια μέρα θα πετάξει' γιατί όχι, χωρίς φτερά!

Να είστε άφοβοι. Βρυχηθείτε σαν μια τίγρη. Μη είστε ένας ποντικός που πάντα τρέχει μακριά.

Την νύχτα ένας ζητιάνος μπορεί να γίνει βασιλιάς, γιατί όχι; Αν πείτε'' Όλα είναι απατηλά'', είστε βασιλιάς' αν πείτε''Είναι αληθινά'', είστε σκλάβος.

Γι' αυτό ας είστε ο κύριος και όχι ο σκλάβος. Ο διαλογισμός μπορεί να σας οδηγήσει στην τελική πραγματικότητα, αλλά είναι μια μακρά και δύσκολη μαθητεία. Στην αρχή είναι χρήσιμος, αλλά τελικώς απορροφάται στην τελική Πραγματικότητα.

Στον διαλογισμό πρέπει τελικώς να βυθίσετε το εγώ σας, τον διαλογιζόμενο και την πράξη του διαλογισμού και τελικά τον εαυτό σας.

Είναι ένας μακρύς δρόμος και στον κόσμο σήμερα οι άνθρωποι δεν έχουν  χρόνο για να τον ακολουθήσουν.

Το μυρμήγκι κινείται αργά και αν ανεβαίνει σε ένα δέντρο μπορεί να πεθάνει πριν φθάσει στον προορισμό του, συνεπώς χρειάζεται περισσότερες γεννήσεις.

Στην παράδοσή μας ο διαλογισμός αναφέρεται σαν '' δρόμος του μυρμηγκιού'' και η κατανόηση ονομάζεται '' δρόμος του πουλιού''.

Σακτιπάτ στην πραγματικότητα σημαίνει ότι ένας Δάσκαλος μιλάει και αν ο μαθητής ακούει και τα βάζει στην καρδιά του, τότε μπορεί να γίνει και αυτός δάσκαλος.

Στιταπράγκνια σημαίνει ότι κατανοεί πως ο καθένας είναι ο εαυτός του.

Η γνώση είναι το φάρμακο, όχι η ασθένεια. Η ασθένεια είναι το εγώ και αυτό πρέπει να φύγει.

Πρώτα μιλήστε στους ανθρώπους και χαρίστε τους την κατανόηση, αν ύστερα απαρνηθούν τον κόσμο' αυτό θα έχει κάποιο νόημα.

Το να απαρνηθούν χωρίς κατανόηση, είναι δίχως νόημα.

Οι σκέψεις ξεκινούν από την άγνοια και αν έλθει η κατανόηση, τότε όλα εκμηδενίζονται. Δεν είμαι αυτό,δεν είμαι εκείνο, αυτό που υπάρχει, υπάρχει πάντα. Μην είστε τίποτε. Αν θέλετε να είστε κάτι, αυτό θα είναι μια σφραγίδα του εγώ και θα παραμείνετε στην ίδια κατάσταση. Μη είστε τίποτε, και η Πραγματικότητα θα παραμείνει.

 Η αναπνοή είναι απλώς ο αέρας και εσείς φτιάξατε όλα αυτά τα κάστρα από αέρα. Αν το κατανοήσετε αυτό, δηλαδή ότι όλα είναι πλάνη, τότε θα έχετε ξεφύγει από την αρπαγή της άγνοιας.

Με την άγνοια συσσωρεύετε τα πάντα, με την κατανόηση τα πετάτε.

Η κατανόηση είναι πραγμάτωση.

Το καθετί αναδύεται σε Εκείνον, στην Πραγματικότητα. Ολόκληρος ο κόσμος δεν είναι παρά η σκιά του. Αν το κατανοείτε αυτό, τότε τι έχετε να πετύχετε και να κερδίσετε; Η σκιά δεν είναι αληθινή. Ο κάτοχός της είναι αληθινός.

Η προσέγγιση της Πραγματικότητας δεν απαιτεί τίποτε, επειδή υπάρχει πάντα εκεί. Απλώς πρέπει να απαλλαγείτε από την πλάνη της ''δράσης'' που έχει εντυπωθεί στον νους σας.

Ποιος αποκτά την δύναμη; Εκείνος που δεν ενδιαφέρεται για τον Θεό, που δεν ενδιαφέρεται για την πλάνη ή δεν ενδιαφέρεται για κανέναν. Γιατί; Επειδή δεν υπάρχετε. Όταν εσείς δεν υπάρχετε, τότε γιατί να ενδιαφέρεστε για τους άλλους; Οι άλλοι δεν υπάρχουν.

Οι άνθρωποι κυνηγούν την εμπειρία και τελικώς πεθαίνουν. Αυτό είναι το βασικό σημείο. Όταν ζείτε, να είστε σ' αυτήν και έξω από αυτήν. Πόσος χρόνος χρειάζεται; Γι' αυτό πάντα λέω, ''Να είστε στο νερό, αλλά να λέτε ότι το νερό δεν με αγγίζει''. Να έχετε το θάρρος που χρειάζεται για να λέτε τουλάχιστον αυτό.

Συνεπώς η εμπειρία δεν χρειάζεται και αυτό που βιώνετε δεν είναι αληθινό. Με λίγα λόγια, εκείνο που δεν μπορεί να βιωθεί, εκείνο είναι το αληθινό.

Όταν φεύγετε από το σπίτι σας για μεγάλο διάστημα και ύστερα επιστρέφετε, μπορεί να νιώσετε ευτυχείς. Κατά κάποιον τρόπο μέσα στην διάρκεια πολλών ζωών, έχετε ξεχάσει τον εαυτό σας και όταν επιστρέφετε στον εαυτό σας, νιώθετε ευτυχία, ή μήπως όχι;
Όταν εγκαταλείπετε την αγάπη της πλάνης, αυτή αυτομάτως έρχεται και απορροφάται στην Πραγματικότητα και αυτό είστε εσείς, τίποτε άλλο. Χωρίς το ''εσείς'' και χωρίς τον ''εαυτό''. Εσείς και ο εαυτός είναι το εγώ. Ξεχάστε τα.

Δεν υπάρχω.

Αυτή είναι η αληθινή κατανόηση.

Αν υπάρχει μια ισχυρή επιθυμία, τότε μπορεί να έλθει σ' εσάς ένα αληθινό πρόσωπο!. Εσείς είστε Εκείνος. Η ισχυρότερη επιθυμία σας είναι αυτή. Γιατί λοιπόν να μην έλθει Εκείνος;''


***


Απόσπασμα από το βιβλίο ''Understanding is realizing''


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα