Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Στα πρόθυρα του χάους η Αίγυπτος

Ενώ ορκίστηκε μεταβατικός πρόεδρος ο Αντλί Μανσούρ



Συμπλοκές με τραυματίες σε πολλές πόλεις - Συνελήφθη ο επικεφαλής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενώ διατάχθηκε έρευνα σε βάρος του Μόρσι - Πιθανός πρωθυπουργός ο Ελ Μπαραντέι - Προβληματισμένη από τις δραματικές εξελίξεις η Διεθνής κοινότητα

Την ώρα που νέος πρόεδρος της Αιγύπτου ορκίστηκε ο πρόεδρος του αιγυπτιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου Άντλι Μανσούρ, η Αίγυπτος βρίσκεται στα πρόθυρα του χάους και η Διεθνής κοινότητα παρακολουθεί προβληματισμένη τις ραγδαίες εξελίξεις. 


O στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σισί, σε διάγγελμα, προς τον αιγυπτιακό λαό, ανακοίνωσε ότι ο Μοχάμεντ Μόρσι δεν είναι πια Πρόεδρος της χώρας. Από χθες το βράδυ λοιπόν ο αιγυπτιακός στρατός έχει αναλάβει τα ηνία της χώρας και η παρουσία του είναι έντονη στους δρόμους του Καΐρου και άλλων αιγυπτιακών πόλεων.

Τώρα ο φόβος του εμφυλίου είναι ακόμη πιο έντονος με τα επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές του Μόρσι και τις αρχές να συνεχίζονται. Μάλιστα, το μεσημέρι της Πέμπτης υπήρξαν πληροφορίες για τραυματίες και επεισόδια με πυροβολισμούς έξω από το Πανεπιστήμιο του Καίρου.

Σημερινή φωτογραφία από το Κάιρο που αναρτήθηκε στο Twitter


Ο Μόρσι είναι υπό κράτηση από χθες το βράδυ ενώ συνελήφθησαν επίσης ο επικεφαλής των Αδελφών Μουσουλμάνων, Μοχάμεντ Μπάντι, και ο υπαρχηγός, Χαΐράτ ελ-Σατέρ. Μάλιστα έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για περίπου 300 ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων, ενώ έχει ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του Μόρσι και 15 στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας  που κατηγορούνται ότι προσέβαλαν το δικαστικό σώμα.



Πάντως, στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ανάληψη καθηκόντων, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου Αντλί Μανσούρ τεινε χείρα φιλίας και στους Αδελφούς Μουσουλμάνους λέγοντας ότι «είναι και αυτοί μέρος του λαού». Κανένας, είπε ακόμη, «δεν αποκλείεται, αν δεχτούν την πρόσκληση ευπρόσδεκτοι να βοηθήσουν να οικοδομήσουν το έθνος». 

Πιθανότερος επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης ο ΕλΜπαραντέι

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές στην Αίγυπτο, ο Ελ Μπαραντέι θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος για να ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης.

«Ο ΕλΜπαραντέι είναι η πρώτη μας επιλογή», είπε μια πηγή προσκείμενη στην ηγεσία των ένοπλων δυνάμεων, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της λεπτής φύσης της κατάστασης.

«Είναι μια διεθνής φυσιογνωμία, δημοφιλής μεταξύ των νέων ανθρώπων και πιστεύει σε μια δημοκρατία που θα περιλαμβάνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Είναι επίσης δημοφιλής μεταξύ ορισμένων ισλαμιστικών οργανώσεων», είπε η πηγή αυτή.



Σύμφωνα με πολιτικές πηγές ο ΕλΜπαραντέι, ο οποίος είχε βραβευτεί με Νόμπελ Ειρήνης για το έργο του στην IAEA, είναι επίσης μια αποδεκτή προσωπικότητα για τις δυτικές κυβερνήσεις, που έχουν αποφύγει ως τώρα να χαρακτηρίσουν ρητά την απομάκρυνση της κυβέρνησης του Μοχάμεντ Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στρατιωτικό πραξικόπημα.



Πηγές είπαν επίσης ότι άλλα πρόσωπα που ενδέχεται να αναλάβουν την ηγεσία της μεταβατικής κυβέρνησης είναι ο βετεράνος πολιτικός και πρώην πρωθυπουργός Γκαμάλ αλ Γκανζούρι, που είχε ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης και το 2011-2012 μετά την εξέγερση που είχε ανατρέψει τον Χόσνι Μουμπάρακ, και ο Φαρούκ Ελ Όκνταχ, πρώην διοικητής της αιγυπτιακής κεντρικής τράπεζας.





Πάντως, η κύρια συμμαχία φιλελεύθερων και αριστερών κομμάτων της Αιγύπτου, το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, ανακοίνωσε ότι αντιτίθεται στον αποκλεισμό των ισλαμιστικών κομμάτων από την πολιτική ζωή.

«Επιβεβαιώσαμε την ισχυρή μας πεποίθηση ότι είναι δικαίωμα όλων των πολιτικών οργανώσεων να εκφράζουν τις απόψεις τους ελεύθερα και να σχηματίζουν τα δικά τους πολιτικά κόμματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Μέτωπο. «Απορρίπτουμε πλήρως τον αποκλεισμό οποιουδήποτε κόμματος, ιδίως των ισλαμικών πολιτικών οργανώσεων», πρόσθεσε η ίδια οργάνωση.






«Αυτό του οποίου γίνεται μάρτυρας η Αίγυπτος σήμερα δεν είναι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα καθ' οιονδήποτε τρόπο. Ήταν μια απαραίτητη απόφαση που έλαβε η ηγεσία των ένοπλων δυνάμεων για να προστατεύσει την δημοκρατία, να προασπίσει την ενότητα και την ακεραιότητα της χώρας, να αποκαταστήσει την σταθερότητα», πρόσθεσε.


ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα