Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

7 «εναλλακτικά» υγιεινά έλαια για μαγείρεμα

Ας δούμε μερικά «εναλλακτικά» έλαια που μπορείτε να προσθέσετε στην κουζίνα σας και πώς πρέπει να χρησιμοποιήσετε το καθένα για να μετατρέψετε το σώμα σας σε μια… καλολαδωμένη μηχανή.

Αυτό που ίσως κάνετε ήδη, είναι να εξετάζετε την ποικιλία του ελαιόλαδου που χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα. Όμως, χρησιμοποιώντας και διάφορα άλλα λάδια στην κουζίνα σας, θα εκμεταλλευτείτε ένα ευρύτερο φάσμα υγιεινών λιπαρών, θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών ουσιών, που καταπολεμούν πολλές ασθένειες.
Φυσικά, δεν είναι όλα τα έλαια κατάλληλα για τις ίδιες χρήσεις. Ορισμένα είναι καλύτερα για τηγάνισμα, άλλα για σοτάρισμα ή ψήσιμο, ενώ άλλα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για σάλτσες. Ας δούμε λοιπόν μερικά «εναλλακτικά» έλαια που μπορείτε να προσθέσετε στην κουζίνα σας και πώς πρέπει να χρησιμοποιήσετε το καθένα για να μετατρέψετε το σώμα σας σε μια… καλολαδωμένη μηχανή.

Λάδι από αβοκάντο
Το βουτυρώδες λάδι του αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και θεωρείται καλό για την καρδιά λόγω του ότι βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης. Αυτό το λάδι επίσης παρέχει λουτεΐνη, ένα αντιοξειδωτικό που κάνει καλό στην υγεία των ματιών. Τονώνει επίσης τη «δραστικότητα» της σαλάτας συμβάλλοντας στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών αντιοξειδωτικών όπως η β-καροτίνη στα λαχανικά.
Καλύτερη χρήση: Η υψηλότερη θερμοκρασία για λάδι από φυτά είναι περίπου στους 270 βαθμούς, οπότε το λάδι του αβοκάντο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις μαγειρικές σας ανάγκες υψηλής θερμοκρασίας, όπως το ψήσιμο στη σχάρα ή το τηγάνισμα. Είναι επίσης ιδανικό για να προστίθεται σε σαλάτες, ως γαρνιτούρα σε σούπες ή πάνω σε σπιτική πίτσα.
Λάδι κάνναβης
Αυτό το λάδι με γήινη γεύση που φτιάχνεται από σπόρους κάνναβης, έχει άφθονα και απαραίτητα λιπαρά οξέα όπως το ωμέγα-3 άλφα-λινολενικό οξύ, το οποίο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2. Το λάδι κάνναβης παρέχει επίσης γ-λινολενικό οξύ, ένα ωμέγα-6 που μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος μειώνοντας την ξηρότητα. Διευκρινίζεται πως η ποικιλία της κάνναβης που προορίζεται για την παραγωγή τροφίμων δεν περιέχει κανένα συστατικό που βρίσκεται στη μαριχουάνα.
Καλύτερη χρήση: Το λάδι κάνναβης είναι πολύ ευαίσθητο στη θερμότητα, οπότε κρατήστε το για σάλτσες και dressings.
Φουντουκέλαιο
Γευστικό και αρωματικό, το φουντουκέλαιο παρέχει βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που κρατά τον εγκέφαλο και την ακοή μας σε εγρήγορση. Επιπλέον, σχεδόν το 80% των λιπαρών στο φουντουκέλαιο, ανήκουν στα μονοακόρεστα. Όπως και με το λάδι κάνναβης, τα λάδια ξηρών καρπών, όπως το φουντουκέλαιο, πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα της συσκευασίας τους, για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους. Αγοράστε μόνο την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε μέσα σε τρεις έως έξι μήνες, για μέγιστη γεύση.
Καλύτερη χρήση: Μην το χρησιμοποιείτε στο τηγάνι, αλλά για να μαγειρέψετε ρύζι, κινόα ή πλιγούρι. Χτυπημένο με χυμό λεμονιού, είναι νόστιμο πάνω από ζυμαρικά, ψητά λαχανικά και σε χόρτα στον ατμό. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε γλυκά με σοκολάτα.
Λάδι από κουκούτσια σταφυλιού
Αυτό το υποπροϊόν της οινοποιίας έχει μια καθαρή, ελαφριά γεύση και είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Ε και ολεϊκού οξέος, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 73%. Επιπλέον, το ολεϊκό οξύ μπορεί να περιορίσει την πείνα καταστέλλοντάς την με μια ορμόνη. Ψάξτε για λάδι από κουκούτσια σταφυλιού που εκχυλίστηκε κατευθείαν από τους σπόρους, χωρίς την προσθήκη χημικών ουσιών όπως το εξάνιο.
Καλύτερη χρήση: Η ουδέτερη γεύση του, κάνει το λάδι από κουκούτσια σταφυλιού ιδανικό για πολλά είδη φαγητών και για το σοτάρισμα του κρεμμυδιού ή όταν ψήνετε πατάτες. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για την παρασκευή μαγιονέζας και για διάφορες άλλες κρεμώδεις σάλτσες. Το λάδι από κουκούτσια σταφυλιού, μπορεί επίσης να αντικαταστήσει το βούτυρο σε πολλές συνταγές.
Αμυγδαλέλαιο
Το αμυγδαλέλαιο έχει ήπια γεύση και ένα αχνό κίτρινο χρώμα. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λίπη (όπως το ελαιόλαδο και το λάδι του αβοκάντο), βιταμίνη Ε και φυτοστερόλες, φυτικά συστατικά που βελτιώνουν τη χοληστερόλη. Επίσης, είναι καλό για την ενυδάτωση του δέρματος. Αγοράστε όλα τα λάδια φρούτων ή ξηρών καρπών σε σκούρες συσκευασίες για να εμποδίσετε την καταστροφή τους από πηγές φωτός.
Καλύτερη χρήση: Προσθέστε λεπτές φλούδες αμυγδάλου σε ψημένες τροφές, όπως τα μπισκότα, το ψωμί και τα muffins. Τα σπιτικά δημητριακά γίνονται απολαυστικά όταν συνδυάζονται με αμυγδαλέλαιο, ενώ μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας βούτυρο ξηρών καρπών αναμιγνύοντας μαζί ολόκληρα αμύγδαλα και αμυγδαλέλαιο. Το ψητό αμυγδαλέλαιο έχει πιο ισχυρή γεύση ξηρών καρπών και μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες, ζυμαρικά και σούπες.
Λάδι από σπόρους τσαγιού
Αυτό το λάδι προέρχεται από την Κίνα και παράγεται από την σύνθλιψη των σπόρων του φυτού Camellia sinensis, του ίδιου με εκείνο που παράγει το πράσινο τσάι, αλλά με τη διαφορά ότι ως λάδι έχει μια «λεπτή» γεύση λεμονιού. Αν και είναι λίγο σπάνιο, αξίζει να το αναζητήσετε καθώς η έρευνα δείχνει ότι μειώνει τις στερόλες και τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, βοηθά στην υγεία της καρδιάς και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Καλύτερη χρήση: Το λάδι τσαγιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υψηλές θερμοκρασίες και έτσι μπορείτε να το αξιοποιήσετε όταν φτιάχνετε πιάτα εμπνευσμένα από την Ασία. Η ελαφριά και απαλή γεύση του, δε θα καλύψει τη γεύση των φαγητών σας κι έτσι μπορείτε να το δοκιμάσετε και σε μαρινάδες ή ψητά λαχανικά.
Κόκκινο φοινικέλαιο
Αυτό το έντονα χρωματισμένο λάδι, είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε και τα καροτενοειδή (βήτα-καροτίνη και άλφα-καροτίνη). Στο σώμα η βήτα-καροτίνη μπορεί να μετατραπεί σε βιταμίνη Α, η οποία χρησιμοποιείται για να βοηθήσει την όραση, τα οστά και το ανοσοποιητικό σύστημα. Η μεγαλύτερη πρόσληψη άλφα-καροτίνης, μπορεί επίσης να είναι προστατευτική έναντι της θνησιμότητας από καρδιακή νόσο.
Καλύτερη χρήση: Το φοινικέλαιο είναι σταθερό στη θερμότητα, οπότε είναι μια καλή επιλογή για το τηγάνι σας ή για να αντικαταστήσετε το βούτυρο. Η πλούσια γεύση του μπορεί να συνοδεύσει ιδανικά κάρι, ρύζι, ψάρια και σάλτσες, αλλά και ποπ κορν και ψητές πατάτες.
Τα παραπάνω έλαια μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, είτε να τα παραγγείλετε μέσω διαδικτύου.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα