Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Να ‘χεις πληρότητα· μην προσπαθείς να έχεις πληρότητα, να έχεις.



«Η ελευθερία έρχεται όταν ο νους είναι μόνος. Έτσι, για διασκέδαση, κράτα το νου ακίνητο, ελεύθερο και κάθε σκέψη. Παίξε μ’ αυτό, μην το κάνεις καμιά σοβαρή υπόθεση· χωρίς ν’ αγωνίζεσαι, να ‘χεις επίγνωση και άσε το νου να είναι ακίνητος.

Υπάρχει πάντα απογοήτευση όταν αναζητά κανείς την εκπλήρωση όσων επιθυμεί. 



Επιθυμούμε μόνιμα την ευχαρίστηση που δίνει η εκπλήρωση και θέλουμε να συνεχίζεται αδιάκοπα η ευχαρίστηση και θέλουμε να συνεχίζεται αδιάκοπα αυτή η ευχαρίστηση. Το τέλος αυτής της ευχαρίστησης φέρνει απογοήτευση, που τη συνοδεύει πόνος. Ο νους αναζητά ξανά την εκπλήρωση σε διαφορετικές κατευθύνσεις και συναντά και πάλι την απογοήτευση. Αυτή η απογοήτευση είναι η κίνηση του νου που ασχολείται μόνο με τον εαυτό του, πράγμα που είναι απομόνωση, διαίρεση, μοναξιά. Απ’ αυτό ο νους θέλει πάλι να καταφύγει σε κάποια μορφή εκπλήρωσης. 

Η πάλη για εκπλήρωση φέρνει τη σύγκρουση της δυαδικότητας. Όταν ο νους δει τη ματαιότητα ή την αλήθεια της εκπλήρωσης, όπου υπάρχει πάντα απογοήτευση , τότε μόνο μπορεί να βρεθεί σ’ εκείνη την κατάσταση της μοναχικότητας απ’ όπου δεν υπάρχει [ευτυχώς] φυγή, τότε μόνο υπάρχει ελευθερία. Η διαίρεση υπάρχει εξαιτίας της επιθυμίας για εκπλήρωση· η απογοήτευση είναι διαίρεση.

Δεν πρέπει να σου συμβεί πια κανενός είδους ταραχή, ούτε καν η πιο φευγαλέα. Αυτού του είδους οι ψυχολογικές αντιδράσεις επιδρούν στο σώμα με δυσάρεστα αποτελέσματα. 


Να είσαι πολύ δυνατή μέσα σου. Να είσαι στέρεη και ξεκάθαρη. Να ‘χεις πληρότητα· μην προσπαθείς να έχεις πληρότητα, να έχεις. Μην εξαρτιέσαι από κανέναν κι από τίποτα· από εμπειρία η ανάμνηση· η εξάρτηση από το παρελθόν, όσο ευχάριστη κι αν είναι, το μόνο που κάνει είναι να κομματιάζει το παρόν. Να ‘χεις επίγνωση και άσε αυτή την επίγνωση να είναι άθικτη και αδιάσπαστη έστω για ένα λεπτό». [σ. 43, Κρισναμούρτι, «Γράμματα σε μια νεαρή φίλη».

ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα