Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Ρόδος: Τα χάλια της Παλιάς πόλης – Ημίγυμνες χορεύτριες και τραπεζάκια


rodos xalia palias polis
Εικόνες που μόνο καλή διαφήμιση για το νησί της Ρόδου και γενικότερα για την Ελλάδα δεν αποτελούν, κάνουν το γύρο του διαδικτύου, δυσφημίζοντας με τον χειρότερο τρόπο το διάσημο νησί του Ήλιου.
Ιδιαίτερα κατά την τελευταία διετία η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO και ένα από τα πιο όμορφα και επισκέψιμα αξιοθέατα της χώρας μας, γνωρίζει μια απίστευτης έκτασης υποβάθμιση, καθώς τις βραδινές ώρες οι πανέμορφες πλατείες μετατρέπονται σε ατέλειωτα κλαμπ, χωρίς κανέναν σεβασμό απέναντι στα ιστορικά μνημεία, στους κανονισμούς και τη νομοθεσία, αλλά και τη μοναδικότητα του χώρου…
Τραπεζάκια και σκαμπό καταλαμβάνουν παρανόμως τις πλατείες, τα 40 τ.μ. των μαγαζιών μετατρέπονται σε 300 τ.μ., ενώ συχνά είναι και τα βίαια επεισόδια μεταξύ θαμώνων, φουσκωτών αλλά και κραχτών που εργάζονται στα μπαρ!
3
Τελευταία μόδα; Τα διατηρητέα μνημεία, όπως τα διάσημα συντριβάνια, χρησιμοποιούνται ως… πίστες χορού, ενώ ημίγυμνες χορεύτριες δίνουν το σώου τους υπό τους ήχους της εκκωφαντικής μουσικής που ξεπερνά κατά πολύ τα νόμιμα όρια.
Eικόνες που μόνο… Μεσαιωνική πόλη δηλαδή δεν θυμίζουν και αφήνουν τις χειρότερες δυνατές εντυπώσεις στους επισκέπτες, βλάπτοντας ανεπανόρθωτα βεβαίως τόσο τον τουρισμό όσο και τα διατηρητέα κτίρια. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, έχουν υπάρξει και πληροφορίες για διαγραφή της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου από τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO.
Ο κίνδυνος τον οποίο διατρέχει πλέον η Παλιά πόλη είναι ορατός και πιο απειλητικός από ποτέ, κάτι το οποίο οφείλουν να συνειδητοποιήσουν οι αρχές, οι καταστηματάρχες αλλά και οι κάτοικοι του νησιού, και να προστατεύσουν την κληρονομιά τους, ειδικά μέσα σε αυτήν την περίοδο της κρίσης που ρημάζει τα πάντα.
Τις τελευταίες ημέρες, και με αφορμή τον πρόσφατο ξυλοδαρμό μεταξύ κραχτών σε κεντρικότατο σημείο, οι αρμόδιοι συζήτησαν για την άμεση επιβολή της νομιμότητας σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο της Ρόδου.
«Η πλατεία Ιπποκράτους, σημείο αναφοράς τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες έχει μετατραπεί σε βλαχοντίσκο », δήλωσε στο newsbomb.gr ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ρόδου και υπεύθυνος της Μεσαιωνικής πόλης, κ. Χαράλαμπος Ευθυμιάδης, διευκρινίζοντας ότι παρά τα πρόστιμα και τις κλήσεις από τις αρχές δεν έχουν υπάρξει δυστυχώς ως τώρα καταδικαστικές αποφάσεις από τη δικαιοσύνη.
1
«Υπάρχει ευθύνη των καταστηματαρχών για την ηχορρύπανση και τα τραπεζάκια, αλλά δυστυχώς ως τώρα αθωώνονται από τα δικαστήρια », τόνισε ο κ. Ευθυμιάδης, ζητώντας από τους ιδιοκτήτες των μπαρ να σεβαστούν τους νόμους και πάνω απ’όλα την ίδια τη Μεσαιωνική πόλη, ακολουθώντας το παράδειγμα της Λίνδου, όπου μετά τις 12.00 το βράδυ η διασκέδαση μεταφέρεται σε κλειστούς χώρους ή μακριά από τα σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος.
Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση τόσο από την πολιτεία όσο και από τους υπευθύνους και ότι εικόνες όπως αυτές θα εκλείψουν στο άμεσο μέλλον.
Δύο λόγια για την ιστορία της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου
Η πόλη της Ρόδου ιδρύθηκε το 408 π.Χ. στο βορειότερο άκρο του νησιού και οικοδομήθηκε με βάση ένα άρτιο πολεοδομικό σύστημα, σχεδιασμένο από τον Ιππόδαμο τον Μιλήσιο. Την αρχαία πόλη διαδέχθηκε η βυζαντινή, αρκετά πιο περιορισμένη σε μέγεθος και οχυρωμένη ήδη από τον 7ο αιώνα. Η πρώτη αυτή βυζαντινή οχύρωση περιέκλειε μόνο την περιοχή που ονομάστηκε από τους Ιππότες “Κολλάκιο”. Στις αρχές του 12ου αιώνα, όμως, το τείχος επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει μια έκταση 175.000 τ.μ. σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου. Αυτή την πόλη κατέκτησαν οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη το 1309.
8
rodos kastro pili nixta fotismos aftodioikisi
Από το 1309 και για δύο περίπου αιώνες, η Ρόδος αποτέλεσε το διοικητικό και πολιτικό κέντρο του ιπποτικού κράτους, το οποίο περιλάμβανε τα περισσότερα από τα νησιά της Δωδεκανήσου και είχε να αντιμετωπίσει, εκτός από τα εσωτερικά του ζητήματα, τη διαρκή μουσουλμανική απειλή. Τα πανίσχυρα τείχη της πόλης αντιστάθηκαν ακόμα και στην πολιορκία του Μωάμεθ του Β’ του Πορθητή, το 1480, η οποία κατέληξε στην ήττα της υπέρτερης αριθμητικά τουρκικής δύναμης.
Θεωρείται μία από τις αρχαιότερες ενεργές μεσαιωνικές πόλεις και σημείο συνάντησης πολλών πολιτισμών.
Το 1988 η UNESCO ανακήρυξε τη Ρόδο «πόλη παγκόσμιας κληρονομιάς». Το χαρακτηρισμό αυτό η πόλη τον οφείλει στο κάστρο της και τη μεσαιωνική πόλη που αυτό περικλείει στα τείχη του, που αντίστοιχα χαρακτηρίστηκαν «μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς».
rodos xalia palias polis
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα