Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΦΑΡΜΑΣ

Αύγουστος 1974
Καταστρεμμένο τουρκικό άρμα Μ-47 στην περιοχή της Διαβάσεως Αγίας Μαρίνας από την ΕΦ κατά τη δεύτερη φάση των επιχειρήσεων.
Εντελώς αναπάντεχα, τα τουρκικά αεροπλάνα ακριβώς στις 2μμ της 15ης Αυγούστου 1974, εξαφανίστηκαν. Η κόλαση πυρός από τους πολυβολισμούς, τις εκρήξεις βομβών και ρουκεττών, αλλά και των δικών μας αντιαεροπορικών μέσων, σταμάτησε. Απόλυτη σιγή επικρατούσε εκεί, στην κοίτη του ποταμού "Οφκού". Μόνο εκείνη η απαίσια μυρωδιά του θειαφιού απλωνόταν παντού. Όλοι κοιταζόμαστε μεταξύ μας και μας ερχόταν να γελάσουμε. Ήταν απίστευτο! Από τις 5.30 πμ μέχρι τις 2 μμ είμασταν στόχος μιας ΝΑΤΟϊκής αεροπορίας που διέθετε τα πλέον σύγχρονα αεροπλάνα της εποχής και δεν είχαμε καμμιά απώλεια. Ούτε η 33η Μοίρα Καταδρομών μπροστά μας είχε οποιαδήποτε απώλεια. Η Τουρκική αεροπορία πέτυχε με ρουκέττες μια φάρμα με κοτόπουλα δίπλα μας και η περιοχή γέμισε από πανικόβλητα άσπρα κοτόπουλα, όσα γλύτωσαν φυσικά..
Ακριβώς στις 3μμ, ακούστηκε βόμβος τουρκικών αεροπλάνων. Οι αντιαεροπόροι της Πυροβολαρχίας μας υπό τον υπολοχαγό Ν. Σκαρλάτο και του Πάφιου λοχαγού Πέτρου Χατζιάντωνα, ήταν στις θέσεις τους. Τώρα κανένας μας δεν έλαβε προφυλακτικά μέτρα. Αντιληφθήκαμε πως η Τουρκική αεροπορία ήταν αεροπορία της πλάκας και αρχίσαμε όλοι να βάλλουμε με τα ατομικά μας όπλα, εναντίον των τουρκικών αεροπλάνων. Σε ένα έξαλλο πανηγύρι και ανάμεσα σε κραυγές "έτον ποτζιεί σύρτου την" ή κατεβαίνει χαμηλά ξαπόλα του την τωρά", βλέπαμε τα τουρκικά αεροπλάνα να κάνουν ελιγμούς για να αποφύγουν τα πυρά των Brownings που φαινόντουσαν από τα τροχιοδεικτικά, αλλά και από τα βλήματα των Μπώφορς, που οι μεγαλειώδεις τροχιές των φαινόντουσαν που ανέβαιναν στον ουρανό και χρύσιζαν από τις ακτίνες του ήλιου! Φαινόταν το μανιτάρι της έκρηξης και σε δευτερόλεπτα αργότερα την ακούαμε. Ήταν ο φόβος και ο τρόμος των τουρκικών αεροπλάνων..
Αργά το απόγευμα και με την δύση του ηλίου, απόλυτη σιγή. Πέρασαν μερικά λεπτά και ξαφνικά ένας Τούρκος πιλότος ήθελε να μας κάνει την έκπληξη. Ο ίδιος ο λοχαγός της 195ης Μοίρας Αντιαεροπορικού Πυροβολικού της ΕΦ Πέτρος Χατζιάντωνας από την Πάφο (και αργότερα Αρχηγός Πυροβολικού της ΕΦ), χειρίστηκε το Μπώφορ και έστειλε τρία βλήματα εναντίον του τουρκικού αεροπλάνου. Ο Τούρκος πιλότος έκανε στροφή δεξιά προς την Τουρκία και χάθηκε..
Όλα είχαν τελειώσει. Οι Τούρκοι παγιδεύτηκαν στο πέρασμα της Αγ. Μαρίνας, αφού με αντιαρματικές βολές καταστρέψαμε τα πρώτα άρματα τους και το πέρασμα έκλεισε. Δεν είχαμε καμμιά απώλεια και μετακινηθήκαμε τα ξημερώματα της 16ης Αυγούστου, νότια σε ασφαλή περιοχή. Ένα αεροπλάνο τους κτυπήθηκε και θεάθηκε να πέφτει στην περιοχή Μόρφου και δεύτερο θεάθηκε να βγάζει καπνό από τους κινητήρες του και να απομακρύνεται. Η Τουρκία πέτυχε με την υπεροπλία της στον 2ο γύρο την κατάληψη της μισής Κύπρου, αλλά εμείς σαν απλοί φαντάροι υπό τον υπολοχαγό Σκαρλάτο (σήμερα υποστρ. ε.α. κάπου στην Δράμα) κάναμε το καθήκον μας. Τις ζωές μας εκείνη την μέρα, στις 15 Αυγούστου 1974, τις χρωστάμε στον λοχαγό Πέτρο Χατζιάντωνα και στους αντιαεροπόρους του.
Στην φωτογραφία φαίνεται τουρκικό άρμα μάχης Μ 47, που κατέστρεψε με αντιαρματική βολή στο πέρασμα της Αγ. Μαρίνας, η Πυροβολαρχία μου. Φαίνονται οι Τούρκοι στρατιώτες που το φρουρούν και οι ΟΗΕδες που το επιθεωρούν..
(Έπονται πολλά παραλειπόμενα)..


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα