Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Μην κοιμάστε «αγκαλιά» με το πρόβλημα

 Ειρήνη Βενιού


Καλύτερα απομακρυνθείτε από δυσάρεστες εμπειρίες προτού πέσετε για ύπνο

Οχι στον ύπνο με «φρέσκα» προβλήματα, υποστηρίζουν τώρα αμερικανοί επιστήμονες

Μέχρι πρότινος οι ειδικοί συνιστούσαν να «κοιμόμαστε» με τα προβλήματά μας, εννοώντας ότι ο ύπνος μπορεί να μας έδειχνε πιο εύκολα τον δρόμο για τη λύση τους, ωστόσο νέα ευρήματα έρχονται να ανατρέψουν την παραπάνω πεποίθηση.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Amherst της Μασαχουσέτης διαπίστωσαν ότι οι δυσάρεστες εμπειρίες παραμένουν πιο έντονες στη μνήμη μας εάν κοιμηθούμε αμέσως μετά από ένα τέτοιο γεγονός, συγκριτικά με το αν το «χωνεύαμε» παραμένοντας ξύπνιοι.

«Παγώνουν» τα δυσάρεστα συναισθήματα λόγω ύπνου

Στη μελέτη συμμετείχαν 106 νεαροί ενήλικες στους οποίους οι ειδικοί έδειξαν μια σειρά από εικόνες και στη συνέχεια τους ζήτησαν να αξιολογήσουν το περιεχόμενό τους. Κάποιες από τις εικόνες χαρακτηρίστηκαν από τους εθελοντές ως δυσάρεστες.

Στην πορεία, ακολούθησε ένα 12ωρο διάλειμμα κατά το οποίο κάποιοι από τους συμμετέχοντες κοιμήθηκαν. Μετά την πάροδο του χρονικού αυτού διαστήματος, οι ειδικοί συνέχισαν με έναν δεύτερο κύκλο εικόνων, κρατώντας παρόλα αυτά και κάποιες από τις παλιές. Από τους εθελοντές αυτή τη φορά, ζητήθηκε να δώσουν μια νέα αξιολόγηση στην κάθε φωτογραφία και να δηλώσουν εάν την είχαν ξαναδεί.

Οι αμερικανοί επιστήμονες είδαν ότι όσοι από τους συμμετέχοντες είχαν κοιμηθεί στο ενδιάμεσο, αναγνώριζαν με μεγαλύτερη ευκολία τις φωτογραφίες που είχαν ξαναδεί, ωστόσο διατηρούσαν έντονη την αρνητική αντίδραση που είχαν εμφανίσει απέναντι σε κάποιες από αυτές την πρώτη φορά.

«Διαπιστώσαμε ότι εάν δούμε κάτι δυσάρεστο, π.χ. μια σκηνή από κάποιο δυστύχημα και στη συνέχεια κληθούμε να ανακαλέσουμε τις λεπτομέρειες ή να δούμε ξανά την ίδια εικόνα αργότερα, τότε οι συναισθηματικές μας αντιδράσεις θα είναι σημαντικά μειωμένες» αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης δρ Ρεμπέκα Σπένσερ.

«Εάν δηλαδή παραμείνουμε ξύπνιοι μετά από την αποκάλυψη της εικόνας, θα μας φανεί λιγότερο δυσάρεστη συγκριτικά με το αν κοιμηθούμε αμέσως μετά» εξηγεί η ειδικός.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν άτομα που πάσχουν από διαταραχή μετα-τραυματικού στρες.

Ειρήνη Βενιού
Το Βήμα
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα