Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Κλιμακτήριος: Το «πριν» και το «μετά» της εμμηνόπαυσης


Νεύρα, κατάθλιψη, άγχος, εξάψεις, ρίγη, ψυχολογικές μεταπτώσεις, μείωση σεξουαλικής επιθυμίας. «Άβυσσος» η ψυχή της γυναίκας (και) κατά την κλιμακτήριο, ίσως την πιο σημαντική μεταβατική περίοδο στην ζωή της, η οποία όμως είναι μια άκρως φυσιολογική φάση και ακριβώς έτσι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την ίδια. 

Τι είναι; 
Η κλιμακτήριος αποτελεί την μεταβατική φάση που προηγείται της διακοπής στην περίοδο της γυναίκας (εμμηνόπαυση), αλλά και αυτή που την ακολουθεί. Μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες, μέχρι μερικά χρόνια. Στην φάση της κλιμακτηρίου η λειτουργία των ωοθηκών αρχίζει να φθίνει, η ωορρηξία γίνεται ακανόνιστη και η γονιμότητα της γυναίκας περιορίζεται. Έτσι αρκετές γυναίκες που «βρίσκονται» στην κλιμακτήριο αρχίζουν να εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα που συνδέονται με την εμμηνόπαυση. 


Φυσικές αλλαγές στην κλιμακτήριο 
Στην φάση της κλιμακτηρίου μπορεί να αρχίσουν αρκετά από τα συμπτώματα που συνδέονται με την εμμηνόπαυση και έχουν να κάνουν με φυσικές αλλαγές στην γυναίκα. Έτσι παρατηρείται μείωση του κύκλου, με την περίοδο να έρχεται νωρίτερα απ? ό,τι στο παρελθόν, μεγάλη διάρκεια της περιόδου, εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, διαταραχές του ύπνου, μεταβολές της διάθεσης, υπερβάλλουσα ευαισθησία, αύξηση σωματικού βάρους, κατάθλιψη και απώλεια της libido. Σε μερικές γυναίκες όμως, μπορεί να μην εμφανιστεί κανένα σύμπτωμα πριν ή μετά την εμμηνόπαυση. 

Ψυχολογικές αλλαγές στην κλιμακτήριο 
Όπως τονίζει ο κ. Στράτος Λαμπούσης, Ψυχολόγος στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, η κλιμακτήριος στις γυναίκες συνδέεται κατά κύριο λόγο με την εμφάνιση κατάθλιψης, η οποία μπορεί να οφείλεται είστε στην μείωση των οιστρογόνων, είτε σε συναισθηματική αντίδραση απέναντι στην γρήγορη αλλαγή συνθηκών. Παρ? όλα αυτά, η μετάβαση στην εμμηνόπαυση δεν συνδέεται απαραίτητα με την κατάθλιψη, εκτός και αν υπάρχουν ενδείξεις ψυχολογικών διαταραχών από το παρελθόν της γυναίκας. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πολύ πιθανό η μετάβαση στην εμμηνόπαυση να συνοδευτεί από καταθλιπτικό σύνδρομο. 

Διατροφή στην κλιμακτήριο 
Όντας μια μεταβατική φάση, κατά την οποία η γυναίκα παύει να έχει περίοδο η κλιμακτήριος συνδέεται με το οίδημα. Η αλλαγή της ορμονικής κατάστασης δηλαδή στο σώμα προκαλεί κατακράτηση υγρών. «Μια βασική σύσταση είναι η γυναίκα να μειώσει την υψηλή πρόσληψη αλατιού, το οποίο υπάρχει κατά βάση σε έτοιμα προπαρασκευασμένα τρόφιμα όπως κονσέρβες, fast food κτλ.», μας λέει ο κ. 

Αναστάσιος Παπαλαζάρου, Κλινικός Διαιτολόγος και Διατροφολόγος.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα