Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Όνειρα από την μακρινή Χαβάη – λέξεις και κώδικες ονειρέματος

dreams_huna_religion_mind
Ένας κινέζος φιλόσοφος ονειρεύτηκε κάποτε πως ήταν μια πεταλούδα που ονειρευόταν πως ήταν άνθρωπος. Όταν ξύπνησε δεν ήταν σίγουρος αν ήταν ακόμα η πεταλούδα που ονειρευόταν  πως ήταν άνθρωπος ή ο άνθρωπος που ονειρευόταν πως ήταν πεταλούδα.
Αυτό το μυθικό παραμύθι λέει πολλά για την αινιγματική, ακατανόητη φύση των ονείρων. Το γλίστρημα στον ύπνο είναι ένα ολίσθημα σε έναν άλλο κόσμο όπου τα όρια πραγματικότητας και ψέμματος συγχέονται, διεισδύουν το ένα μέσα στο άλλο, αναμιγνύονται. Γιατί ο ύπνος δεν είναι λησμονιά. Είναι ένα φαινόμενο απείρως περιπλοκότερο όπου εγκέφαλος, σώμα, συναίσθημα και μερικά ακόμα πιο μυστήρια πράγματα αποθηκεύουν, αντλούν δυνάμεις, αξιοποιούν, κριτικάρουν και επαναλειτουργούν με άλλον τρόπο.
Για το φιλοσοφικό σύστημα των Huna είναι ο τόπος και τρόπος σύνδεσης με τον Υψηλότερο Εαυτό, τη Θεότητα, την Συμπαντική γνώση και άλλες δυνάμεις. Είναι μια άλλη διάσταση στην οποία συχνά είμαστε πολύ περισσότερο δραστήριοι από αυτήν της καθημερινότητας. Και όσοι ξέρουν να εξερευνούν την χώρα των Ονείρων μπορούν να επιστρέψουν με γνώση και διαίσθηση χρήσιμη για πολλά πράγματα.

Η διαδικασία του ονειρέματος
Ο άνθρωπος ονειρεύεται κάθε νύχτα ακόμα και αν δεν ανακαλεί τα όνειρά του. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ονειρεύονται και τα ζώα. Το ονείρεμα γίνεται σε κύκλους και τα όνειρά μας κατατάσσονται σε δύο βασικούς τύπους. Το ένα είναι τα «καθαρά», νορμάλ όνειρα που δείχνουν να αντανακλούν δραστηριότητες σαν αυτές της ξύπνιας κατάστασης, χωρίς διαταραχές. Τα άλλα είναι τα μακρύτερα σε διάρκεια, έντονα όνειρα που μοιάζουν να σπάνε όλους τους νόμους του χρόνου, του χώρου και της λογικής.
Στην πραγματικότητα όλοι ονειρευόμαστε συνέχεια. Το ονείρεμα –αυτή η εσωτερική εμπειρία σκέψης και οπτικοποίησης διαφόρων συμβατικών ή παράξενων συμβάντων- συμβαίνει όλη την ώρα κάτω από το πέπλο της συνείδησης, την στιγμή που κάποιος, ξύπνιος, αφαιρείται, ή το πιο διαβαίνει ανεξέλεγκτο σε άλλες περιοχές. Οι άνθρωποι «ονειροβατούμε» συχνότερα απ’ ότι νομίζουμε. Για κάποιους –για τον εγκέφαλό τους ή το γενικότερο είναι τους- είναι μια αναγκαία και πολύτιμη συνθήκη επιβίωσης. Είναι γνωστό το παράδειγμα του Τόμας Έντισον που συνήθιζε να παίρνει μέχρι και 17 σύντομους υπνάκους τη μέρα, μειώνοντας έτσι τον χρόνο του νυχτερινού του ύπνου στο τρίωρο. Στόχος του εφευρέτη ήταν να ονειρευτεί και ξέρουμε όλοι τι κατάφερε –πιθανόν ως αποτέλεσμα αυτής του της ιδιοτροπίας.
dreams_huna_religion_mind
Ο Serge Kahili King, μεγάλος θεωρητικός και μύστης της παράδοσής τους, υποστηρίζει πως στο θρησκευτικό-φιλοσοφικό σύστημα των Huna όπου το ονείρεμα παίζει σπουδαίο ρόλο, η ιστορία των ονείρων είναι μια περίπλοκη υπόθεση που καθορίζει τη ζωή του ανθρώπου. Η πιο συχνή λέξη για το όνειρο είναι το “moe” που σημαίνει «ύπνος του πνεύματος». Αυτό σημαίνει πως κατά τη διάρκεια του ύπνου το πνεύμα σπάει τα δεσμά του και ταξιδεύει αλλού. Αυτό αντιστοιχεί στον βαθύ ύπνο και σύμφωνα με την παράδοση της Χαβάης, το πνεύμα απελευθερώνεται και πηγαίνει να δει ανθρώπους και μέρη, να συναντήσει άλλα πνεύματα, να ζήσει εμπειρίες και να λάβει ή να μεταφέρει μηνύματα από τον Ανώτερο Εαυτό. Την ίδια πεποίθηση έχει και η Δύση όταν υποστηρίζει ότι με το συνειδητό ονείρεμα μπορεί να λάβει καθοδήγηση από τον υποσυνείδητο ή υπερσυνείδητο νου, να βρει λύσεις σε προβλήματα και να επιδιώξει κάποιους στόχους.
Ανάμεσα στα πολλά είδη ονειρικών εμπειριών είναι τα μηνύματα που έρχονται από το υποσυνείδητο και σχετίζονται με την υγεία και την θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Άλλα όνειρα έχουν να κάνουν με τις προσωπικές μας σχέσεις και τις πεποιθήσεις μας. Κάποια άλλα, αυτά που προέρχονται από τον Ανώτερο εαυτό μας οδηγούν την πνευματική μας εξέλιξη.
Υπάρχουν ακόμα τηλεπαθητικά όνειρα που προέρχονται από άτομα που ξέρουμε σε αυτήν την διάσταση αλλά και καταστάσεις που εμπλέκουν άτομα τα οποία δεν γνωρίζουμε. Συνήθως τα τελευταία έχουν να κάνουν με κίνδυνο ή κάποια τραγωδία αν και αυτό δε συμβαίνει πάντοτε. Κάποια άλλα όνειρα έχουν να κάνουν με την αποστολή οδηγιών ή πληροφορίας από εξελιγμένα όντα και με ταξίδια μέσω του αστρικού σώματός μας σε άλλα μέρη ή διαστάσεις.
dreams_huna_religion_mind
Τα όνειρα στο σύστημα Ηuna
Πολύ ενδιαφέρον έχει η ονοματοδοσία των τύπων του ονείρου στο σύστημα Huna. Οι κεντρικές ιδέες του είναι οι εξής:
Η λέξη Hihi“o αναφέρεται στα υπναγωγικού τύπου όνειρα που βλέπει κάποιος μισοξύπνιος, μισοκοιμισμένος, όταν λαγοκοιμάται ή βρίσκεται σε κατάσταση ελαφρού τρανς. Η λέξη σημαίνει «να αιχμαλωτίζεις την αλήθεια ή την πραγματικότητα» και είναι ταυτόσημο με την κατάσταση στην οποία περιέρχεται ένας ψυχικός για να συντονιστεί με πρόσωπα και γεγονότα.
Στη καθημερινή γλώσσα η λέξη kaha“ula συσχετίζεται με τα ερωτικά όνειρα που στον κώδικα των Huna σημαίνει «ιερός χώρος» ή «εκτοξευμένο πνεύμα». Στην φιλοσοφία τους τα ερωτικά όνειρα συνδέονται με την αυτό-εκπλήρωση ή ολοκλήρωση του εαυτού, μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα που, ομοίως, δεν είναι και τόσο μακριά από τις δυτικές αντιλήψεις, αν και διατυπώθηκε πολύ πριν από τον Φρόυντ.
Moemoea ονομάζεται το «προγραμματισμένο» όνειρο, αυτό που συνειδητά προετοιμάζεται από τον άνθρωπο προκειμένου να πετύχει ένα επιδιωκόμενο αποτέλεσμα όπως αυτό που κάνει κάποιος όταν κοιμάται σκεπτόμενος ένα πρόβλημα που τον απασχολεί και ζητώντας να βρει τη λύση του στην διάρκεια του ύπνου . Ενδιαφέρουσα είναι η περιφραστική μετάφραση της λέξης που σημαίνει «να θέτεις ένα όριο ή ένα δίχτυ» και «να πηγαίνεις απευθείας πάνω σε κάτι», μετάφραση που υποδηλώνει πως στη διάρκεια αυτού του ονειρέματος μπορεί ο νους να προσπεράσει ό,τι του βάζει εμπόδια στη διάρκεια της μέρας για να βρει τη λύση που πρέπει.
Τέλος, υπάρχει ο όρος  ho“ikenakapo που σημαίνει «αποκαλύψεις της νύχτας» και εδώ μπαίνουν τα μηνύματα ή η καθοδήγηση που λαμβάνει κάποιος από τον ανώτερο εαυτό του στη διάρκεια της νύχτας. Επειδή όμως κάθε επίπεδο, υποσυνείδητο, συνειδητό και υπερσυνείδητο χρησιμοποιεί τη δική του γλώσσα και τους δικούς του κώδικες, ότι αποστέλλεται από αυτό το επίπεδο είναι στην δική του παγκόσμια γλώσσα Συμβόλων γι’ αυτό και αυτά τα όνειρα φαίνονται παράλογα, σουρεαλιστικά. Η καλύτερη μέθοδος για να τα προσεγγίσει κανείς είναι κυρίως με την διαίσθησή του, από το αποτύπωμα που αφήνουν στο συναίσθημα και την ψυχή του. Με κάποιο τρόπο πρέπει να οικειοποιηθεί την παράξενη γλώσσα τους και να μάθει να την μεταφράζει σωστά –ή να βρει το άτομο που πιθανόν μπορεί να την ερμηνεύσει για λογαριασμό του με σχετική αξιοπιστία, στα αρχαία συστήματα αυτό το έκαναν μάγοι και σαμάνοι.
Άρης Χανδρής

ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα