Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Αλλάζει σχέδια ο Ομπάμα για τη Συρία; Ποιός είχε την πρωτοβουλία της συνάντησης με τον Πούτιν

Obama02-06september2013



Μία δήλωση στενού συνεργάτη του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, ότι δεν σχεδιάζει να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας αν το Κογκρέσο δεν την εγκρίνει, δημιούργησε την εντύπωση ότι ο Λευκός Οίκος άλλαξε τα σχέδια του υποχωρώντας υπό την πίεση βουλευτών, γερουσιαστών, ξένων ηγετών και της αμερικανικής κοινής γνώμης.

Ο κ. Τόνι Μπλίνκεν, αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου Ομπάμα δήλωσε την Παρασκευή το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό NPR -αργότερα μίλησε και στο CNN- ότι «δεν είναι ούτε η επιθυμία του Προέδρου, ούτε η πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει τη δικαιοδοσία που έχει χωρίς την υποστήριξη του Κογκρέσου».


Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της δήλωσης συνεργάτες του Προέδρου που βρίσκονταν μαζί του στην Αγία Πετρούπολη ενημέρωσαν ότι «δεν έχουν έτσι τα πράγματα», ενώ παρέμβαση έκανε και ο ίδιος ο κ. Ομπάμα, ο οποίος άφησε να αιωρείται στον αέρα το τί τελικά θα αποφασίσει. Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι παρά τις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών αρνήθηκε να απαντήσει, αρνήθηκε να πει τι πιστεύει ότι θα πράξει ο Αμερικανός Πρόεδρος στην περίπτωση που η Βουλή και η Γερουσία δεν συμφωνήσουν να αναληφθεί στρατιωτική δράση κατά της Συρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος Ομπάμα φαίνεται να σκέφτεται να κάνει ένα μικρό βήμα πίσω, να πάρει μία ανάσα και να ξαναδεί τις επιλογές του για τη Συρία. Γίνονται σκέψεις να εκμεταλλευθεί τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ για νέες επαφές και διαβουλεύσεις. Θα είναι δύσκολο να κτυπά τη Συρία και την ίδια στιγμή να συμμετέχει στη γενική συνέλευση του οργανισμού που υποτίθεται παλεύει μόνο για την ειρήνη.

Για μερικούς αναλυτές δεν θα είναι έκπληξη εάν ανακοινώσει ότι θα παγώσει τους σχεδιασμούς για επιθέσεις εάν δεν λάβει την έγκριση του Κογκρέσου. Εάν συμβεί αυτό, θα είναι μία ξεκάθαρη αλλαγή της θέσης του, διότι μέχρι πρόσφατα η απόφαση πρόβλεπε επιθέσεις ακόμα και χωρίς την έγκριση της Βουλής και της Γερουσίας. Πάντως, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε επίσημη, ούτε ανεπίσημη ενημέρωση ότι άλλαξε θέση.

Ο κ. Ομπάμα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στο εσωτερικό. Δεν είναι μόνο όμηρος της φράσης για την κόκκινη γραμμή, αλλά είναι όμηρος και της υπόσχεσης του στον αμερικανικό λαό ότι και θα τερματίσει τους πολέμους, και δεν θα ξεκινήσει νέους.

Στη Γερουσία η κατάσταση είναι σχετικά καλή για τον πρόεδρο της Αμερικής, αν και όσο περνούν οι μέρες μερικοί δικοί του γερουσιαστές ίσως αλλάξουν στάση.

Στη Βουλή τα πράγματα είναι εξαιρετικά χλωμά. Ενώ αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών που δηλώνουν δημόσια ότι θα καταψηφίσουν το άιτημα για έγκριση των επιθέσεων, μειώνεται ο αριθμός αυτών που ανακοίνωσαν ότι θα υποστηρίξουν τον Πρόεδρο Ομπάμα.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου έκανε ενημέρωση στο Προεδρικό Αεροπλάνο κατά την πτήση της επιστροφής στην Ουάσιγκτον -έφτασε τις πρωινές ώρες του Σαββάτου-για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρωσίας.

Είπε ότι η συνάντηση άρχισε όταν ο κ. Πούτιν προσέγγισε τον κ. Ομπάμα στη διάρκεια των εργασιών της συνόδου, την Παρασκευή. Μίλησαν πολύ λίγο για τη Συρία και στη συνέχεια συμφώνησαν να συνεχίσουν την κουβέντα σε μία γωνία του δωματίου. Τράβηξαν δυό καρέκλες και τα είπαν για 20 με 30 λεπτά, και ενώ τους παρακολουθούσαν με αγωνία οι υπόλοιποι ηγέτες.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η συζήτηση στη γωνία της αίθουσας αφορούσε σχεδόν αποκλειστικά τη Συρία και την απόφαση του κ. Ομπάμα να κτυπήσει με στρατιωτικά μέσα το καθεστώς. Στη διάρκεια της συζήτησης δεν ύψωσαν τους τόνους. Συζήτησαν επίσης για τη Γενεύη ΙΙ, και τρόπους για να συνεργαστούν για το θέμα της Συρίας στο μέλλον. Από την ενημέρωση διαφαίνεται ότι οι δύο ηγέτες επιμένουν με σκληρό τρόπο στις θέσεις τους.

Ο αξιωματούχος είπε ότι ο Λευκός Οίκος θα συνεχίσει να πιέζει για να εξασφαλίσει την έγκριση του Κογκρέσου. Ο αντιπρόεδρος Μπάϊντεν, ο κ. Κέρι  και ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες με βουλευτές και γερουσιαστές στους οποίους ανακοίνωσαν και άλλες απόρρητες πληροφορίες. Επίσης, επιβεβαίωσε ότι ο κ. Ομπάμα μίλησε με βουλευτές και γερουσιαστές από το Air Force One.

Τί είπε ο Μπλίνκεν

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Reuters, o αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν σκοπεύει να εγκρίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας για την επίθεση με χημικά όπλα, αν οι αμερικανοί βουλευτές καταψηφίσουν την πρόταση που έχει καταθέσει στο Κογκρέσο, όπως δήλωσε σήμερα σύμβουλός του.

«Ο πρόεδρος φυσικά έχει τη δικαιοδοσία να δράσει, όμως δεν είναι ούτε η επιθυμία του ούτε η πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει τη δικαιοδοσία αυτή χωρίς την υποστήριξη του Κογκρέσου», δήλωσε ο Τόνι Μπλίνκεν, αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, στον ραδιοφωνικό σταθμό NPR.

Εξάλλου ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν εξαντλήσει κάθε άλλο μέσο στην περίπτωση της συριακής κρίσης, αναφερόμενος στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων εναντίον του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και άλλων σύρων αξιωματούχων. Παράλληλα επεσήμανε ότι ο ΟΗΕ δεν έχει καταφέρει να αναλάβει ούτε καν τα πιο απλά βήματα.

«Σε αυτό το σημείο, δυστυχώς έχουμε εξαντλήσει τα πάντα», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο πρόγραμμα Morning Edition του NPR.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, που μίλησε ενώπιον τόσο της Γερουσίας όσο και της Βουλής των Αντιπροσώπων αυτή την εβδομάδα, έχει αρνηθεί να πει τι πιστεύει ότι θα πράξει ο Ομπάμα στην περίπτωση που το Κογκρέσο δεν συμφωνήσει να αναληφθεί δράση κατά της Συρίας.

Οι αμερικανοί βουλευτές παραμένουν διχασμένοι όσον αφορά το θέμα και πολλοί εξ αυτών αναποφάσιστοι παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ομπάμα να αυξήσουν την υποστήριξη στην πρόταση του αμερικανού προέδρου.

Πηγή: Reuters, ANA-MPA – Φωτογραφία Ρωσική Προεδρία
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα