Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Αισιοδοξία

H αισιοδοξία περικλείει την υπόθεση «μπορώ να κάνω κάτι για να αλλάξω αυτή την κατάσταση προς το καλύτερο». 

Εμπεριέχει δηλαδή ελπίδα, αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα και δημιουργικότητα. Αντίθετα, η απαισιοδοξία περικλείει την υπόθεση «ότι και να κάνω δεν θα προκαλέσει καμία διαφορά στον τρόπο που έχουν ή βαίνουν τα πράγματα». Όταν είσαι αισιόδοξος, είσαι πρόθυμος να αναλάβεις δράση, μια και πιστεύεις ότι μπορείς να βελτιώσεις μία κατάσταση. Επίσης, όταν ξεκινάς μία προσπάθεια, δεν την παρατάς με την πρώτη δυσκολία. Αυτό, στατιστικά, αυξάνει τις πιθανότητες ότι τα πράγματα θα αλλάξουν τελικά προς το καλύτερο.

H ψυχολόγος Mαρί-Πολ Σαμαρά, του Kέντρου Οικογενειακής Θεραπείας, τονίζει ότι τελικά η αισιοδοξία γίνεται μία αυτο-επιβεβαιωμένη προφητεία, που κάθε φορά δικαιολογεί και ανανεώνει την ύπαρξή της με τα θετικά αποτελέσματα που δημιουργεί. Mε άλλα λόγια, αν πιστεύετε ότι τα πράγματα θα πάνε καλά, τότε μόνο θα δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις για να πάνε όντως καλά. «Το ίδιο ισχύει και για την απαισιοδοξία,» λέει η κ. Σαμαρά. «Εάν υπάρχει κάποιο κομμάτι της ζωής σας που νομίζετε ότι δεν μπορείτε να βελτιώσετε, τότε θα σταματήσετε να προσπαθείτε, οπότε αμέσως μειώνονται οι πιθανότητες αλλαγής προς το καλύτερο. Αυτό  βέβαια σημαίνει ότι τα πράγματα θα μείνουν όπως έχουν ή θα γίνουν ακόμα χειρότερα».


Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η αισιοδοξία είναι το ίδιο με τη θετική σκέψη. Στην πραγματικότητα όμως είναι πιο ωφέλιμη από τη θετική σκέψη, για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν παραμένει στο επίπεδο της σκέψης επιφανειακά , αλλά η αισιοδοξία προχωράει στο νιώθω  έχει βάθος , είναι κομμάτι της ψυχής. Οι  άνθρωποι θεωρούν ότι είναι αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι και ότι ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο άκρα δεν υπάρχει κάποιο ενδιάμεσο στάδιο. 

Στην πραγματικότητα όμως όλοι είμαστε αισιόδοξοι και αντίστοιχα απαισιόδοξοι μέχρι ένα σημείο. Αυτό το σημείο μπορεί να αλλάξει, ανάλογα με την περίσταση ή την εκπαίδευση του καθενός.

 Όλοι μας δηλαδή είμαστε και τα δύο, ανάλογα τις συνθήκες. Αφού λοιπόν είμαι και αισιόδοξη/ος  και απαισιόδοξη/ος . Αυτό που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις ότι είσαι και τα δύο είναι απλές καθημερινές σου δραστηριότητες. Αυτές που εμπιστεύεσαι 100%  τις συνοδεύει η αισιοδοξία, ενώ σε αυτές η εμπιστοσύνη σου ταλαντεύεται τότε είναι μαζί σου η απαισιοδοξία!!!

Ας πούμε ότι έχεις τραπέζι αγαπημένους σου φίλους που νιώθεις καλά μαζί τους. Σε εκείνη την περίπτωση νιώθεις ηρεμία και γαλήνη. Παράλληλα χαρά που θα περιποιηθείς τους φίλους σου. Οπότε έχεις  αισιοδοξία. Αν όμως το τραπέζι απευθύνεται στο αφεντικό σου ή στα πεθερικά σου ως καλεσμένους, τότε κυριαρχεί  η αμφιβολία, ο φόβος της όποιας κριτικής, ένα τεράστιο άγχος ότι δεν θα προλάβω κλπ Τότε κυριαρχεί η  απαισιοδοξία στην όλη διαδικασία και το ενδεχόμενο να γίνουν αρκετά «ευτράπελα» είναι πολύ πιθανό.

Αν ασχοληθώ με τις περιπτώσεις που νιώθω αισιοδοξία, θα δω επίσης ότι νιώθω ασφάλεια, σιγουριά, πίστη και το κορμί μου έχει μία γαλήνη και ισορροπία. Όταν κάνω κάτι για το οποίο δεν αμφιβάλλω τότε όλο μου το σώμα λειτουργεί με την ανάλογη ηρεμία και γαλήνη. Στο τετράδιο ψάχνω τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις απαισιοδοξία, παρατήρησε πόσες διαφορετικές λειτουργίες έχει όλο σου το σώμα και το μυαλό σε σχέση με την αισιοδοξία. Όλο αυτό το εκπέμπεις, την αισιοδοξία και την απαισιοδοξία ανάλογα, μέσα από  το σώμα σου. Μπορεί να μη το καταλαβαίνεις, όμως υπάρχει τρόπος για να καταλάβεις ότι ισχύει. Θα το καταλάβεις με τους ανθρώπους που έχουν φοβία στα σκυλιά, τα σκυλιά το καταλαβαίνουν από αυτό που εκπέμπει το σώμα τους. Η «εκπομπή» του σώματος μου πολλές φορές προκαθορίζει και το αποτέλεσμα.
συνεχίζεται.... 

Δωροθέα 


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα