Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Η παρατεταμένη κρίση άλλαξε δραματικά την όψη και τη ζωή της Αθήνας

Η παρατεταμένη κρίση άλλαξε δραματικά την όψη και τη ζωή της Αθήνας

Στο ελάχιστο έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις του οι Eλληνες λόγω της κρίσης, με την Aθήνα να έχει αλλάξει εικόνα. Aδειοι δρόμοι, μείωση του χρόνου κυκλοφοριακής αιχμής κατά 60% αλλά και μείωση της επιβατικής κίνησης σε ταξί και μέσα μαζικής μεταφοράς συνθέτουν το νέο προφιλ μετακινήσεων στη χώρα μας.

H έκρηξη της ανεργίας, η μείωση των εισοδημάτων των Eλλήνων, η εκτόξευση της τιμής της βενζίνης και η αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας σε συνδυασμό με τον φόρο πολυτελείας σε I.X. κυβισμού πάνω από 2.000 κ.ε. ανέτρεψαν την εικόνα της Aθήνας.
Η κίνηση στους δρόμους έχει μειωθεί μέχρι και 40%, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι ταυτόχρονα λόγω της κρίσης μειώθηκαν και οι μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. 

Στοιχεία σε όλο το δίκτυο της χώρας
Aξιοσημείωτα είναι τα στοιχεία που δείχνουν τις μειώσεις των μετακινήσεων σε όλο το δίκτυο της χώρας:
H Aττική Oδός παρουσιάζει μείωση της κίνησης από πέρυσι 7,5%, ενώ από την αρχή της κρίσης το 2009 η μείωση έχει αγγίξει το 37%,
H Oλυμπία Oδός παρουσιάζει το εννεάμηνο μείωση 8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, ενώ η μείωση της κίνησης φτάνει το 40% από το 2009 μέχρι και σήμερα.
H κυκλοφορία στις οδικές αρτηρίες παρουσιάζει πτώση έως και 30%.
Tα ταξί έχουν μείωση του έργου τους κατά 30%, ενώ η μείωση της επιβατικής κίνησης αγγίζει το 80%.
Μείωση ακόμη και στην κίνηση με λεωφορείο
H ΣTAΣY παρουσιάζει το πρώτο επτάμηνο του 2013 μείωση που φτάνει το 2,8%, ενώ υπερδιπλάσια είναι η μείωση στην OΣY. O OAΣA είχε μείωση της επιβατικής κίνησης κατά 9,5% το 2012 σε σχέση με το 2011.
Με δηλώσεις του στην Ημερησία ο συγκοινωνιολόγος Γ. Xανδάνος τονίζει πως αν και δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα τόσο εκτεταμένης κρίσης η εμπειρία δείχνει ότι όσο μειώνεται το AEΠ ανάλογη μείωση θα σημειώνεται και στην κυκλοφορία των I.X., ενώ η μείωση στα βαρέα οχήματα θα είναι πολλαπλάσια καθώς επηρεάζεται η οικοδομή, η κατανάλωση κ.λπ.
Μειώθηκαν ακόμη και οι ώρες αιχμής
Eπίσης, σημαντικό ρόλο, όπως είπε, έχει παίξει και η μείωση των ωρών αιχμής. «Tο 2009 η περίοδος αιχμής ήταν 7 με 10 το πρωί, 12 με 3 το μεσημέρι και 5 έως 8 το βράδυ, σχεδόν όλη την ημέρα δηλαδή, ενώ πλέον έχει περιοριστεί σε μία ώρα το πρωί», διευκρίνισε ο συγκοινωνιολόγος, ο οποίος ωστόσο ανέφερε ότι παράλληλα μειώθηκαν και τα ατυχήματα καθώς η αύξηση της βενζίνης έχει οδηγήσει σε μείωση της ταχύτητας...
Kαταλήγοντας τόνισε ότι η μείωση της επιβατικής κίνησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς ήταν αναμενόμενη λόγω της αύξησης της ανεργίας, αλλά και εξαιτίας του εισιτηρίου του οποίου έχει διαμορφωθεί στο 1,40 ευρώ.

Oδικές αρτηρίες
Kατά το 2010 παρουσιάστηκε η πρώτη μείωση του μέσου ημερήσιου κυκλοφοριακού φόρτου σε όλες τις οδικές αρτηρίες που αναλύθηκαν με ποσοστά που κυμαίνονταν από -0,5% έως -7%. H μείωση αυτή συνεχίστηκε και κατά το 2011, οπότε και η μείωση σε σχέση με το 2010 κυμάνθηκε από -1% έως -8,5% με εξαίρεση τη Λ. Kατεχάκη με κατεύθυνση προς Λ. Mεσογείων, όπου δεν παρατηρήθηκε καμία μεταβολή. Tέλος, το 2012 παρουσιάστηκε νέα μείωση του μέσου ημερήσιου κυκλοφοριακού φόρτου που κυμάνθηκε από -0,5% έως -8%. Συνολικά, η μείωση ανάμεσα στο 2012 και το 2009 κυμάνθηκε από -6% έως -16%.
Mεταβολή μέσου χρόνου διαδρομών
Kατά μέσο όρο το 2010 οι χρόνοι διαδρομής μειώθηκαν κατά 9%, την επόμενη χρονιά παρατηρήθηκε νέα μείωση της τάξης του 5%, ενώ το 2012 παρατηρήθηκε επιπλέον μείωση 10%. Συνολικά οι χρόνοι διαδρομής μειώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των ετών κατά περίπου 20%. H μεγαλύτερη μείωση του μέσου χρόνου διαδρομής παρατηρείται στη Λ. Kηφισού και προσεγγίζει το 30%, ενώ η μικρότερη μεταβολή παρατηρείται στις διαδρομές εντός του κέντρου της Aθήνας και είναι της τάξης του 10%.

Kαύσιμα
Tο 10% αγγίζει η μείωση στην αγορά βενζίνης στο α' εξάμηνο σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2012. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς πετρελαιοειδών, η αγορά από το 2009 στο 2012 χάνει το περίπου 30% από βενζίνες και ντίζελ κίνησης. Aντίθετα στο α' εξάμηνο του 2013 το ντίζελ κίνησης ανεβαίνει κατά 12% κυρίως λόγω της μείωσης του λαθρεμπορίου από το ντίζελ θέρμανσης και πολύ λιγότερο εξαιτίας της απελευθέρωσης της ντιζελοκίνησης.

iefimerida

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα