Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Τι να κάνεις και τι όχι, αν προδοθείς


Κάποιος σε πρόδωσε και έσπασε σε κομμάτια την καρδιά σου. Μάθε τι μπορείς να κάνεις για να νιώσεις καλύτερα και να πας παρακάτω, αφήνοντας εκείνον πίσω σου.

Όταν έχουμε γευτεί την προδοσία, οι περισσότεροι από εμάς επιθυμούμε δύο πράγματα: να πονέσουμε αργά και βασανιστικά το άτομο που μας έχει προδώσει, να τον δούμε να γίνεται το ίδιο «κουρέλι» μ εμάς, και συνάμα να «επουλώσουμε» την δική μας πληγή, να δείξουμε ανωτερότητα και να συγχωρέσουμε τον άνθρωπο που μας πλήγωσε.

Όμως, καμία από τις δύο αυτές «επιθυμίες» δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Και αυτό γιατί, από τη μία, αν μπεις στη διαδικασία να εκδικηθείς, στην ουσία συνεχίζεις να ασχολείσαι με τον άνθρωπο που θέλεις περισσότερο από κάθε άλλον να διαγράψεις από τη ζωή σου, ενώ επιπλέον θα γινόσουν και εσύ θύτης, με αποτέλεσμα να νιώσεις μεν παροδικά «ανακούφιση», μακροπρόθεσμα όμως, ενοχικά συναισθήματα θα κατακλίσουν την καρδιά σου, εξ αιτίας του κακού που του προκάλεσες. Από την άλλη, η συγχώρεση που ίσως επιθυμείς να δώσεις στο άτομο που σε πρόδωσε, ειδικά αν γίνει με μισή καρδιά, τείνει περισσότερο προς τη συγκατάβαση, παρά στην πραγματική και ειλικρινή έννοια της «συγχώρεσης».

Υπάρχουν όμως τρόποι να «γιατρέψεις» τον εαυτό σου, που έχει υποστεί την προδοσία και να μπορέσεις με όλη σου την καρδιά ύστερα, να συγχωρήσεις το πρόσωπο που σε πρόδωσε.

Ο καταξιωμένος γιατρός, γνωστός γκουρού και συγγραφέας πολλών βιβλίων, Deepak Chopra, προτείνει «τεχνικές» που θα σε βοηθήσουν να «επουλώσεις» τις πληγές σου και παράλληλα να αποφύγεις τις δυσάρεστη εξέλιξη του να γίνεις και εσύ με τη σειρά σου «προδότης».

Τα Do's της προδοσίας

@ Κράτησε τις απαραίτητες αποστάσεις. Δες τον εαυτό σου να σαν ήσουν συνεργός στην προδοσία που έγινε εις βάρος σου, και όχι σαν το θύμα της.

Μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να αισθανθεί χειρότερα απ' ότι πραγματικά είναι. Αν δραματοποιήσεις την κατάσταση, θα πλημμυρίσεις από συναισθήματα που δεν υφίστανται στην πραγματικότητα. Αν προσποιηθείς ότι δεν σε νοιάζει, δεν θα μπορέσεις να το ξεπεράσεις εύκολα.

Φτιάξε ένα σχέδιο συναισθηματικής «ανάκαμψης» στο μυαλό σου. Ο χρόνος όντως «γιατρεύει» τις πληγές, όμως εσύ μπορείς να τις γιατρέψεις πιο γρήγορα. Άσε τον εαυτό σου να ξεσπάσει, να παραδεχτεί γιατί πληγώθηκες τόσο, και ψάξε να βρεις τρόπους για να απαλύνεις τον πόνο σου, ακριβώς εκεί που σε πονάει.

Αφού εντοπίσεις την πληγή, βάλε στόχο να την επουλώσεις άμεσα. Υποσχέσου ότι αυτή είναι η πρώτη σου προτεραιότητα και όχι η εκδίκηση.

Μίλησε με κάποιον φίλο που έχει βιώσει κι εκείνος την προδοσία. Θα νιώσεις καλύτερα αν μοιραστείς αυτό που σου συνέβη και ίσως κάποια δική του «γιατρειά», μπορεί να είναι και για σένα ανακουφιστική.

Κοίταξε προς τα εμπρός και άφησε πίσω το παρελθόν. Μην εστιάζεις στο τι έγινε, στα πώς και τα γιατί. Οραματίσου τον εαυτό σου ευτυχισμένο στο μέλλον, βάλε στόχους που θα σε κάνουν να νιώσεις καλά και κατάστρωσε τη στρατηγική για να τους πετύχεις.

Ακολούθησε τεχνικές που είναι ικανές να ανεβάσουν την αυτοπεποίθησή σου. Πώς αντιμετώπισες στο παρελθόν μία κατάσταση που καταρράκωσε την ψυχή σου; Εκείνη η συνταγή μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά και σε αυτή την περίπτωση.

Τα Dont's της προδοσίας
@ Μην αναλώνεσαι σε σκέψεις εκδίκησης. Αν αναζητάς τον καλύτερο τρόπο να εκδικηθείς το πρόσωπο που σε πρόδωσε, δεν θα μπορέσεις να «επουλώσεις» τις πληγές που σου δημιούργησε, γιατί συνεχώς θα τους ρίχνεις ... αλάτι.

Μην αφήσεις τα αρνητικά σου συναισθήματα να σε κατακλίσουν. Άμα «δραματοποιήσεις» την κατάσταση περισσότερο από ότι είναι στην πραγματικότητα, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να «απομονωθείς» με τον πόνο σου, και να τον κάνεις έμμονη ιδέα σου, γεγονός που θα σε πληγώσει περισσότερο.

Μην ξεκινήσεις να κάνεις κάτι για να νιώσεις καλύτερα, χωρίς προγραμματισμό. Το πρώτο που θα σου έρθει στο νου είναι η εκδίκηση με αποτέλεσμα να αφήσεις σε δεύτερη μοίρα τον εαυτό σου. Μην το κάνεις.

Μην υποκύψεις σε μεμψιμοιρίες. Προσπάθησε να περιορίσεις το χρονικό διάστημα του «πένθους» και να βάλεις στόχο να αλλάξεις προς το καλύτερο την ψυχολογία σου το συντομότερο δυνατό.

Μην μιλήσεις στον πρώτο τυχόντα για τον πόνο που νιώθεις. Επίλεξε κάποιον φίλο που εμπιστεύεσαι και γνωρίζεις ότι πραγματικά νοιάζεται για το καλό σου.

Μην «εξιδανικεύεις» το παρελθόν. Αποδέξου το όπως πραγματικά ήταν και προχώρησε με το βλέμμα σου προς το μέλλον, πείθοντας τον εαυτό σου, ότι αυτό θα είναι σίγουρα καλύτερο.

Μην λυπάσαι τον εαυτό σου. Η λύπηση φέρνει περισσότερη θλίψη που δεν σε βοηθάει να ξεπεράσεις την δύσκολη φάση στην οποία βρίσκεσαι

Μαρία Κόλλια
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα