Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

φωτιστικά-φαναράκια από άδεια βάζα




Οι κάθε μεγέθους άδειεςγυάλινες συσκευασίες τροφίμων ή τα γυάλιναβαζάκια αποθήκευσης για την κουζίνα, μπορούν να αποτελέσουν την πρώτηύλη για πάρα πολλές χειροτεχνίες -κατασκευές, τα μικρά φωτιστικά - φαναράκια για κεριά, ρεσώ ή και μικρά λαμπάκια led, είναι από τιςεντυπωσιακότερες και τις πιο εύκολες.
Ανάλογα με τον τρόπο που θα επιλέξετε για να ...στολίσετετην εξωτερική επιφάνεια των βάζων, παίρνουν διαφορετικό ύφος από ιδιαίτερα ρομαντικό έως απόλυτα μοντέρνο και σε κάθε περίπτωση είναι πολύ πιο πρωτότυπα και όμορφα από πολλά έτοιμα διακοσμητικά κομμάτια του εμπορίου που απλώς και παραπάνω ίσως θα σαςκοστίσουν και κυρίως θα σας στερήσουν την χαρά να περηφανεύεστε "εγώ το έφτιαξα".



1. με ύφασμα

Κάθε τύπου διαφανές, ημιδιαφανές ήδιάτρητο ύφασμα που επιτρέπει στο φως ναδιαχέεται είναι κατάλληλο.

Η δαντέλα είναι το πιο ιδανικό και το ίδιο όμορφο αποτέλεσμα θα κατορθώσετε αν χρησιμοποιήσετε και κομμάτια από κοφτά σεμεδάκια  που δεν χρησιμοποιείτε, κομμάτια πλεχτούδίχτυ κλπ..
Τυλίξτε το ύφασμα γύρω από το βάζο για ναμετρήσετε πόσο σας χρειάζεται,κόψτε το, και κολλήστε το στην επιφάνεια του βάζου με μια απλήδιαφανή κόλλα που θα απλώσετε με πινέλο (ατλακόλ).

Μπορείτε και απλώς να κολλήσετε κομμάτιαυφάσματος, χωρίς να ντύσετε ολόκληρη την επιφάνειά του όπως και να  προσθέσετε επιμέρους διακοσμητικές λεπτομέρειες με κομμάτια από λινάτσα, διακοσμητικό χόρτοσκοινί, κλπ. Την νύχτα φωτισμένα από το φως των κεριών είναι καταπληκτικά.




1. με αλάτι ή ζάχαρη

Από μακριά με πολύ μεγάλη δυσκολία θα καταφέρει κάποιος να διακρίνει πως είναι κατασκευασμένα. Κι όμως είναι πανεύκολο.

Απλώστε με πινέλο κόλλα σε ολόκληρη την επιφάνεια των βάζων, φροντίζοντας να μην αφήσετε κενά σημεία και στην συνέχειακυλήστε τα πάνω σε αλάτι ή ζάχαρη.Φυσήξτε ή αφαιρέστε μ΄ένα καθαρό πινελάκι την πιθανόν περιττή ποσότητα αλατιού/ζάχαρης και αφήστε τα να στεγνώσουν.
Ανάλογα με το πόσο ψιλό ή πιο χοντρό θα είναι το αλάτι ή η ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσετε, αλλάζει και η τελική υφήτης επιφάνειας των βάζων. Με πολύ ψιλόαλάτι (μπορείτε να το περάσετε και από τομπλέντερ για να γίνει σαν σκόνη) και χωρίς να πιέσετε ιδιαίτερα  το βάζο πάνω του, θα δώσετε μια frost υφή, σαν πάχνη ή λεπτό χιόνι, ιδανική για χριστουγεννιάτικεςκατασκευές αν συνδυάσετε αυτή την τεχνική και με κάποιο στενσιλ ή ζωγραφική σε ανάλογα σχέδια.

Μπορείτε και να ανακατέψετε το αλάτι ή την ζάχαρη με πολύ ψιλές χάντρες για κατασκευές ή και να ταχρωματίσετε ελαφρά με μια σταγόνα χρώμα ζαχαροπλαστικής ή νερομπογιά, απλώς αφήστε να στεγνώσουν εντελώς και ανακατέψτε καλά ώστε να είναιομοιόμορφη η απόχρωσή τους πριν κυλήσετε πάνω τους τα βάζα.



3. με μπογιά

Τα χιλιάδες πράγματα που μπορείτε νακαταφέρετε με μπογιά πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια, μπορείτε να τα κάνετε και σε αυτά τα βαζάκια.
Είτε με ζωγραφική, αντιγραφή(ξεπατικωτούρα) ενός γεωμετρικού σχεδίου, με στένσιλ, με αυτοκόλλητα που θα κολλήσετε πριν βάψετε την επιφάνεια και θα αφαιρέσετε αφού στεγνώσει το χρώμα, με λουρίδες χαρτιού που θα χρησιμοποιήσετε με τον ίδιο τρόπο (κολλάτε με σελοτειπ και αφαιρείται όταν στεγνώσει η μπογιά), δημιουργώντας χρωματιστές ρίγες πάνω στα βάζα, με μπογιά μαυροπίνακα  ή με όποιον άλλο τρόπο σας αρέσει ή εσείς σκεφτείτε. Δείτε εδώ μια ακόμη ιδέα για τέτοια φωτιστικά-φαναράκια με μπογιά που φωσφορίζει στο σκοτάδι.
Το βασικό είναι να υπάρχουν αρκετά κενάσημεία πάνω στο γυαλί ώστε να διαχέεταιτο φως του κεριού. 

Για να δώσετε ανάγλυφη όψη (σε γεωμετρικά κυρίως σχέδια) θα δουλέψετε με μπογιά για γυαλί, ο πιο εύκολος όμως τρόπος είναι απλό ακρυλικό χρώμα μεσπρέϋ ή πινέλο, τα κομμάτια αυτά δενταλαιπωρούνται ιδιαίτερα από πλυσίματα, νερό κλπ. έτσι οποιουδήποτε τύπου μπογιά θα αντέξει στο καθάρισμα μ΄ένα βρεγμένο πανί.


4. με αλουμινόχαρτο

Από τις πιο εύκολες προτάσεις, με ιδιαίτεραεντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Κόψτε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο σε μέγεθος που να επαρκεί για να τυλίξετε περιμετρικά το βάζο.
Απλώστε το πάνω σε ένα χοντρό περιοδικό,ακουμπήστε πάνω του ένα λεπτό χαρτί καισχεδιάστε "χαράξτε" αρχικά με στυλό ένα οποιοδήποτε σχέδιο ή αντιγράψτε ένα γεωμετρικόσχήμα από οπουδήποτε.
Με ένα λεπτό καρφί "ακολουθήστε" το σχέδιο πάνω στο χαρτί κάνοντας μικρές μικρές κουκίδες-τρύπες ώστε στο τέλος ολόκληρο το σχέδιο να έχειαποτυπωθεί στο αλουμινόχαρτο με την ίδια αυτήδιάτρητη μορφή.

Εφαρμόστε το αλουμινόχαρτο, με την καλή του όψη προς έξω, στο εξωτερικό του βάζου και πιέστεμε τα χέρια σας ώστε να εφάπτεται σφιχτά  στο γυαλί σε όλα τα σημεία.

Η εικόνα του σ΄ένα σκοτεινό σημείο του σπιτιού την νύχτα είναι ...απίστευτη και τόσο πιο εντυπωσιακή όσο πιο διάτρητο το σχέδιο που θα διαλέξετε, αντίστοιχη με αυτά εδώ τα καλοκαιρινά φαναράκια απόκονσερβοκούτια.


5. με χαρτί 

Μπορείτε να δουλέψετε στην επιφάνεια των βάζων με ριζόχαρτοχαρτοπετσέτα ή κάθε είδους λεπτό, ημιδιαφανές ή διάτρητο χαρτί χρησιμοποιώντας μια διαφανή ατλακολ και περίπου σαν την τεχνική του ντεκουπάζ, αλλάχωρίς να επιμένετε και τόσο στην τελειότητατου αποτέλεσματος, δεν έχει ιδιαίτερησημασία.

Αλλά και κομμάτια απόεφημερίδες αν χρησιμοποιήσετε, παραστάσεις μεχάρτες ήφωτοτυπήσετεαγαπημένα αποσπάσματα από βιβλία, ένα χειρόγραφο ποιήμα κλπ. και απλώς κολλήσετε το χαρτί στο γυαλί, εξίσου όμορφο θα είναι το αποτέλεσμα όπως κι αν συνδυάσετε διαφορετικά είδη χαρτιού πάνω στο ίδιο βάζο.

Για να είναι περισσότερο φωτεινά τα βάζα που θα επεξεργαστείτε με χαρτί, μπορείτε σε κάποια σημεία να το ψαλιδίσετε δημιουργώντας σχήματα κενάαπ΄όπου το φως θα διαχέεται πιο έντονα.

Και...

* Αν χρησιμοποιήσετε βάζα από άδειεςσυσκευασίες τροφίμων, το κόστοςτων κατασκευών αυτών είναι σχεδόνμηδενικό. Ακόμη και με μπογιά αν θελήσετε να τα επεξεργαστείτε δενχρειάζεται κάτι ειδικό, μπορείτε να το κάνετε ακόμη και με χρώματα που σας έχουν περισσέψει από το βάψιμο του σπιτιού, ακόμη και με νερομπογιές.

* Όλες αυτού του τύπου μικρούμεγέθους κατασκευές για το σπίτι,αναδεικνύονται πολύ καλύτερα και αξιοποιούνται διακοσμητικά ανσυγκεντρώσετε πολλά τέτοια παρόμοια κομμάτια στο ίδιο σημείο. πχ για να διακοσμήσετε το τζάκι με μια σειρά  κι όχι κατ΄ανάγκη όμοια φωτιστικά-φαναράκια, για το τραπέζιτης τραπεζαρίας πάνω σε έναν μεγάλο δίσκο κλπ.

* Το "στόλισμα" πέραν του βασικού υλικού που θα χρησιμοποιήσετε πάνω στο γυαλί, είναι θέμα γούστου και φαντασίας. Κορδέλες, σκοινί, λινάτσα, διακοσμητικό χόρτο ξύλινα ή μεταλλικά διακοσμητικά και μικροαντικείμενα όπως κουμπιά, κλειδιά, νομίσματα κλπ. μπορούν να πλασιώσουν, ανάλογα με τούφος που θέλετε να δώσετε, όλες τις κατασκευές.

* Ζάχαρη ή αλάτι, μπορείτε να τοποθετήσετε και στο εσωτερικό των βάζων, ειδικά σε εκείνα με μεγάλο ύψος, ώστε και καλύτερα να διαχέεται το φως και να διευκολύνεστε όταν θέλετε να αντικαταστήσετε τα κεράκια.

* Ο πιο πετυχημένος τρόπος είναι ο ...συνδυασμός των τρόπων. π.χ χρησιμοποιείστε χρωματιστά βάζα ή χρωματίστε σε πολύ αχνή άσπρη απόχρωση εκείνα που θα επεξεργαστείτε με ύφασμα ή συνδυάστε ύφασμα και χρώμα, χρώμα και αλάτι/ζαχαρη κλπ.
* Εκτός από ρεσώ ή κεράκια πολυ όμορφη όψη δείχνουν μέσα σε τέτοια βάζα και τα φωτάκια led ή όποιας απόχρωσης μικρά φωτάκια μπαταρίας.

* Με λεπτό σύρμα ή μια μεταλλικήκρεμάστρα που θα κόψετε και θαλυγίσετε ανάλογα, μπορείτε να φτιάξετε κρεμάσματα που θα τα εφαρμόσετε, πολύ προσεκτικά καισφιχτά στο χείλος των βάζων, για να μπορείτε να τα κρεμάσετε σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού ή στομπαλκόνι.

* Μια σειρά τέτοια φωτιστικά-φαναράκια γεμάτα κεράκια, είναι μια πολύ όμορφη και πρωτύτυπη ιδέα και για δώρο, θα ενθουσιάσει σίγουρα όποιον φίλο θελήσετε να τα προσφέρετε, με όποιον τρόπο κι αν έχετε επιλέξει να μεταμορφώσετε σε ...έργα τέχνης τα άδεια βάζα της μαρμελάδας, του μελιού ή μιας κομπόστας.

Να πως...

































































  












ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα