Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Ιδού το χάπι για την κατάθλιψη

DIATROFI

Η κατάθλιψη είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη Δημόσια υγεία καθώς και Παγκοσμίως  οι επιπτώσεις της στην οικονομία και στην ποιότητα ζωής έχουν λάβει τρομακτικές διαστάσεις. Η ανάγκη υιοθέτησης νέων προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση αλλά και την πρόληψη της είναι επιτακτική. Η τροποποίηση της διατροφής και του τρόπου ζωής φαίνεται να αποτελούν μία καινούργια προοπτική.

Νεότερα επιστημονικά στοιχεία από τη Φιλανδία αναφέρουν ότι η υγιεινή διατροφή περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης της κατάθλιψης. Παράλληλα, στο πλαίσιο τροποποίησης ενός γενικότερου τρόπου ζωής για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, η ρύθμιση του σωματικού βάρους φαίνεται να περιορίζει τα συνοδά συμπτώματα.

Εκείνοι που ακολουθούν μία υγιεινή διατροφή έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της κατάθλιψης
Τα βασικά στοιχεία της υγιεινής διατροφής αποτελούνται από διατροφικές ομάδες όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής άλεσης,  τα πουλερικά, τα ψάρια και τα τυριά με χαμηλά λιπαρά. Η καθιέρωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών συμβάλλει σε χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης των συμπτωμάτων κατάθλιψης.
Όπως προκύπτει από τη μελέτη συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή όπως είναι το φυλλικό οξύ συναινούν σε μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της κατάθλιψης. Τα λαχανικά, τα φρούτα, τα μούρα, τα δημητριακά ολικής, τα κρεατικά και το συκώτι είναι οι πιο σημαντικές διαιτητικές πηγές φυλλικού οξέος.
Επιπλέον, η μείωση του σωματικού βάρους συσχετίστηκε με τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.
Το πρόχειρο φαγητό, η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα κρέατα ενισχύουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης
Η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών  όπως είναι τα επεξεργασμένα κρέατα, τα λουκάνικα , τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη όπως γλυκά, επιδόρπια, ροφήματα υψηλά σε ζάχαρη καθώς και τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως είναι τα ψωμιά και τα παράγωγα της πατάτας παρατηρήθηκε ότι αυξάνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Σε αντίθεση με προηγούμενες παρατηρήσεις, η πρόσληψη βιταμίνης Β12, οι συγκεντρώσεις στον ορό του αίματος των Ωμέγα 3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, η αναλογία Ωμέγα-6 προς Ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στον ορό του αίματος, η κατανάλωση τσαγιού και η συνολική πρόσληψη καφεΐνης δε συσχετίσθηκαν με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης σε αυτή την μελέτη.
Η μελέτη βασίστηκε σε πάνω από 2000 συμμετέχοντες Φιλανδικής καταγωγής τους οποίους παρακολούθησαν για έναν μέσο όρο 13 χρόνια. Οι διατροφικές  συνήθειες των συμμετεχόντων συγκεντρώθηκαν με τη χρήση ημερολόγιων καταγραφής της διατροφής και ερωτηματολόγια, ενώ  πληροφορίες σχετικά με τις περιπτώσεις κατάθλιψης ελήφθησαν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας των νοσοκομείων.

Ευγενία Ηλιάδου
Κλινικός Διαιτόλογος-Διατροφολόγος, Μsc, State Registered Dietitian UK
Υπεύθυνη Διαιτολογικού Τμήματος Mediterraneo Hospital
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα