Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Σκέψεις για τις παρελάσεις

IMG_4020


Διαβάζω αυτές τις ημέρες αναλύσεις επί αναλύσεων γιατί  δεν πρέπει να παρελάσουν τα μηχανοκίνητα στις παρελάσεις. Δηλαδή  τόσα χρόνια εμείς είμαστε άμαχοι. Να βγουν αυτοί οι δήθεν μάχιμοι να μας τα πουν μπροστά με όνομα και επώνυμο όχι ανώνυμα. Έχουμε, κυρίως οι απόστρατοι, την κρίση, τη δύναμη και την ικανότητα να κρίνουμε τα καλώς ή κακώς κείμενα, το κάνουμε, το αποδεικνύουμε ανάλογα με την περίσταση, έχουμε θεσμικά όργανα (εν μέρει και συνολικά) και δεν χρειαζόμαστε, ούτε θέλουμε τον κάθε ανώνυμο, τυχάρπαστο  να μιλάει εκ μέρους μας. Στην ουσία για μία παρέλαση μιλάμε και όχι παρελάσεις. Δύο μεγάλες παρελάσεις γίνονται τον χρόνο, μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη.
Εκτιμώ ότι για χρήση μηχανοκινήτων μονάδων προσφέρεται σήμερα η Θεσσαλονίκη λόγω του όγκου του Ελληνικού στρατού (Ξηράς) στη Βόρεια Ελλάδα (και νήσους) βάσει δόγματος. Στην Αθήνα ήταν κάποτε αλλά πλέον έχουν μειωθεί σημαντικά εξαιρουμένων κάποιων Κέντρων εκπαιδεύσεως. Επί πλέον για λόγους φρονήματος, Εθνικούς, πολιτικής και  θέσης  η Θεσσαλονίκη προσφέρεται για μια μεγαλειώδη παρέλαση. Τώρα εάν είναι η 28η Οκτωβρίου, 25 Μαρτίου  ή  άλλη ιστορική μέρα ας την θεσμοθετήσουν.

Φωτογραφίες Eos Aurora
Η παρέλαση δεν είναι μόνο εθνική αλλά και τιμή στις Ένοπλές δυνάμεις της χώρας, σε όλη τη διαδρομή της ιστορίας της,  στους χιλιάδες Αξ/κούς και οπλίτες –στρατευσίμους  που έπεσαν για  υπεράσπιση της και ολοκλήρωση των ιδανικών  της  φυλής μας. Επίσης για λόγους σκοπιμότητας είναι ευκαιρία για ενημέρωση, επίδειξη και άριστη εμφάνιση στον κόσμο  του προσωπικού και  ό,τι νέου υλικού υπάρχει στις ΕΔ για τόνωση του ηθικού αλλά και ισχύος.
Βέβαια δεν θα βάλουμε καράβια σε ρόδες αλλά ευκαιρία είναι να δει ο κόσμος  αυτά που μπορούν να επιδειχτούν, αεροσκάφη, όπλα και μηχανοκίνητα. Ο όρος μηχανοκίνητα ερμηνεύεται από δίκυκλα με μηχανή, αυτοκίνητα μέχρι άρματα μάχης και όχι μόνο άρματα όπως γράφουν κάποιοι άσχετοι.
Ακούω και ξενίζομαι  φίλους αποστράτους να σχολιάζουν και μάλιστα αξιόλογοι και σοβαροί  «τώρα ερπύστριες θα ακούσει ο κόσμος;», μήπως πάθει ψυχολογικά, αρχίζουν να φαντάζονται κακά σενάρια, βλέπουν εφιάλτες, ότι τα παιδιά και οι ευαίσθητοι δεν θα κοιμούνται τα βράδια κλπ. Σιγά τα ωά. Βέβαια έχουν τους δικούς τους λόγους, σεβαστοί αλλά εγώ προσωπικά δεν συμφωνώ. Μάλιστα ο πολυλογάς, ακατάληπτος και υπερτραφής Μακεδών και μη αυτιστικός έβγαλε κάποτε διάταξη για απαγόρευση των μηχανοκινήτων  στην παρέλαση για λόγους οικονομίας καυσίμων (άντε καλέεεε!!!)  ενώ ξέρουμε τους λόγους του.
Όταν έδειχνε όλη την εμπάθειά του στο στράτευμα βγάζοντας τις χειρότερες διατάξεις για τους στρατιωτικούς τα έτη 2010-11 (και για τους πολίτες), μας κατέβασε 60% κάτω και με κάποιους του ΠΑΣΟΚ, μας κατηγόρησαν για πραξικόπημα,  ενώ ισοπέδωναν τα πάντα, τον έπιασε τώρα η οικονομία των καυσίμων.
Αυτά κύριε Βενιζέλο άλλου να τα πεις, στους δικούς σου, στο 2% που σου έμεινε. Τώρα εάν το υλικό πρέπει να είναι στα υπόστεγα και αποθήκες ναι μεν σωστό αλλά αστεία δικαιολογία. Ο Ελληνικός στρατός δεν διαθέτει μόνο 20 άρματα και 20 πυροβόλα. Ούτε όταν κάνουμε συνήθη εκπαίδευση βγάζουμε όλη την Επιλαρχία ή την Μοίρα. Τις ασκήσεις ο κόσμος δεν έχει δυνατότητα τις δει.  Άλλο είναι το πρόβλημα (δυστυχώς δεν μπορώ να το θέσω για ευνόητους λόγους) και δεν θα κάνουμε εδώ επιτελική μελέτη. Δεν ενδιαφέρουν αυτά τον απλό πολίτη.
Τώρα για την εκτέλεση των παρελάσεων. Ίσως κάποιοι ξεπέρασαν κάποια όρια και υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις. Γιατί τα έκαναν, έχουν αυτοί τους λόγους τους. Πάντως έδωσαν κακή εντύπωση και έλλειψη σεβασμού προς το νόημα και ύπαρξη της Εθνική εορτής. Μιλάμε για τη Δημοκρατία και ότι εμείς οι Έλληνες δημιουργήσαμε τη Δημοκρατία αλλά οι σύγχρονοι την ερμηνεύουμε κατά το δοκούν.
Παίρνω ως παράδειγμα τη Γαλλία. Πιστεύει κάποιος ότι η Γαλλία δεν έχει Δημοκρατία; Τους τελευταίους αιώνες η Γαλλία θεωρείται ως προπύργιο της Δημοκρατίας. Κάθε χρόνο έχει την εθνική της εορτή και κάνει μία μεγαλειώδη παρέλαση. Ουδείς έχει διανοηθεί να επέμβει, είτε αλλάζουν κυβερνήσεις, είτε κόμματα, είτε υπάρχει ύφεση, είτε ευμάρεια.
Η παρέλαση είναι καθορισμένη και εάν αλλάξει μόνον με κάποιες μικρές τροποποιήσεις λόγω αλλαγής δόγματος και  υλικού και με τις εισηγήσεις των  ΕΔ. Όχι κάθε κόμμα και κάθε υπουργός που βγαίνει και κάνει την παρέλαση σύμφωνα με τα γούστα του. Σέβονται την ιστορία τους, τις ΕΔ και τις παραδόσεις τους. Είτε δεις παρέλαση του 1980 είτε του 2012  το τελετουργικό είναι το ίδιο. Βέβαια δεν έχει σήμερα εχθρικούς γείτονες και έχει προσαρμοστεί σε δύναμη ταχείας αντιδράσεως και αναπτύξεως λόγω διεθνών περιπλοκών (πχ ΜΑΛΙ) και τηρεί  το ανάλογο ποσοστό συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ.
Η παρουσίαση όμως της παρέλασης εξαιρετική. Οι λήψεις, ο τρόπος, η παράδοση των Μονάδων, σχολιάζουν και στρατιωτικοί γνώστες, η παρουσία απομάχων. Ελάχιστες εμφανίσεις του προέδρου στη παρέλαση. Πλήρης σεβασμός στις ΕΔ από τον κόσμο και τους επισήμους (όπως εδώ ο Μπούταρης!!!) Μάλιστα τα άλογα με τα πέταλα κάνουν περισσότερο θόρυβο από τα άρματα συν ότι κοπρίζουν στον δρόμο. Ουδείς παραπονιέται  για ακαθαρσίες και μυρωδιές. Τι θα γινόταν εδώ; (άρθρα επί άρθρων και σχολιασμών).
Δηλαδή (κατά τους σχολιαστές) εκεί είναι η τάχα Δημοκρατική Γαλλία και εδώ η σύγχρονη αληθινή Ελληνική Δημοκρατία; Επίτηδες έβαλα τη Γαλλία και όχι κάποιο δικτατορικό ή άλλο αμφισβητήσιμο καθεστώς. Π.χ. Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα είναι χώρες της Ε.Ε.  Η Γαλλία είναι περήφανη και σέβεται την ιστορία της. Η Γερμανία ντρέπεται για την πρόσφατη ιστορία της. Η Ελλάδα γιατί όχι που έχει ένδοξη ιστορία και δεν πρέπει να ντρέπεται.
Και ερχόμαστε σε εμάς από πλευράς παρουσιάσεως. Κάντε σύγκριση με τη δική μας παρουσίαση. Κακή οργάνωση και προετοιμασία. Άσχετοι εκφωνητές, περισσότερο βλέπουμε τον πρόεδρο (Με όλο τον σεβασμό στον θεσμό) για όλο τον χρόνο σε ένα τέταρτο και τους πέριξ παρά τους παρελαύνοντες, κακές γωνίες λήψης,  λες  και το κάνουν από αγγαρεία κλπ.  Ας  πάρουν μαθήματα οι επίδοξοι μας παρουσιαστές μπας και ξεστραβωθούν.
Φέτος έκοψαν τα άρματα  LECLERC  με αντικατάσταση τους από ελαφρά τροχοφόρα άρματα (ταχείας μεταφοράς). Όχι όγκο δυνάμεων αλλά προσεκτικά διαλεγμένο και τον απαραίτητο. Εκεί βλέπεις πώς γίνονται και μεταδίδονται οι παρελάσεις. Ιεροτελεστία είναι και όχι περάστε, σκουπίστε, άντε τελειώσαμε να φύγουμε. Σε μια χώρα που σέβεται τις Ένοπλες δυνάμεις της και τη Δημοκρατία της.
Αυτά τα έγραψα, συγγνώμη σε κάποια σημεία που ήμουν έντονος, αλλά για κάποιους πολέμιους των στρατιωτικών παρελάσεων που μπορεί να είναι και εκ του πονηρού  με επιδίωξη την σταδιακά κατάργησή τους.
Δημήτρης Αναγνωστόπουλος
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα