Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Δείτε πιο συστατικό της ντομάτας θωρακίζει τον οργανισμό μας


Το λυκοπένιο ανήκει στην ομάδα των καροτενοειδών. Τα πέντε σημαντικότερα καροτενοειδή που απαντώνται στο ανθρώπινο σώμα είναι το α- και β-καροτένιο, η β- κρυπτοξανθίνη, η λουτεΐνη και το λυκοπένιο.

Το λυκοπένιο είναι η ουσία που δίνει χρώμα στις ντομάτες και το καρπούζι. Το μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης λυκοπενίου στη διατροφή του ανθρώπου προέρχεται από τις ντομάτες και τα προϊόντα της (ντοματοχυμός, ντοματοπολτός, κέτσαπ κλπ). 



Η βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου, δηλαδή η δυνατότητα απορρόφησης και χρήσης του από το ανθρώπινο σώμα βελτιώνεται με το μαγείρεμα και την παρουσία λίπους στο γεύμα.
Το λυκοπένιο όπως και τα άλλα καροτενοειδή έχουν προστατευτική δράση κατά των ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που προάγουν το οξειδωτικό στρες προκαλώντας καταστροφή στους ιστούς του σώματος. Υπάρχουν ενθαρρυντικά επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν την ωφέλιμη δράση του λυκοπενίου κατά της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Φυσικά, η αντιοξειδωτική δράση του λυκοπενίου είναι ωφέλιμη και στην καθημερινή έκθεση του οργανισμού στις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, το κάπνισμα και τους περιβαλλοντικούς ρύπους.

Συμπερασματικά, η επαρκής πρόσληψη λυκοπενίου από τη διατροφή είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη και μπορεί να αποτελέσει ασπίδα κατά της αρνητικής δράσης των ελευθέρων ριζών στον οργανισμό.

ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα