Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Το φως του ήλιου κάνει καλό στην ελλειμματική προσοχή και υπερκινητικότητα


ypekinhtikothta paidiΜια ολλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Biological Psychiatry”, βρήκε ότι οι χώρες με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια έχουν μικρότερα ποσοστά παιδιών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Οι επιστήμονες της μελέτης συμπεραίνουν ότι η έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να μειώνει τα συμπτώματα της πάθησης.
Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται σχέση του αριθμού των υπερκινητικών παιδιών με το φως του ήλιου.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάρτιν Αρνς του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, που έκαναν τη μελέτη, ανέλυσαν στοιχεία από 10 χώρες -αυτές που πλήττονται περισσότερο. Διαπίστωσαν ότι ενώ υπάρχει σχέση μεταξύ ηλιοφάνειας και Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον αυτισμό και την μείζονα κατάθλιψη.

Η ΔΕΠΥ είναι σήμερα από τις συχνές παιδικές διαταραχές, αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν  βρει τις αιτίες της. Έχουν πάντως εντοπίσει μια σειρά από παράγοντες κινδύνου, όπως γενετικούς – κληρονομικούς, την πρόωρη γέννηση του παιδιού, το μικρό βάρος κατά τη γέννησή του, την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη και την έκθεση σε διάφορες τοξικές ουσίες στο περιβάλλον.
Τα παιδιά με Ελλειμματική Προσοχή και Υπερκινητικότητα δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, έχουν παρορμητική και υπερκινητική συμπεριφορά και η ανάπτυξη του εγκεφάλου τους μπορεί να εμφανίζει σχετική καθυστέρηση.

Η έλλειψη φωτός μια από τις αιτίες;

Το ποσοστό των παιδιών με ΔΕΠΥ εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 5-7% του παγκόσμιου πληθυσμού. Όπως το ποσοστό εμφανίζει μεγάλες γεωγραφικές διακυμάνσεις για λόγους που δεν έχουν κατανοηθεί. Η νέα μελέτη φέρνει στο φως μια από τις πιθανές αιτίες: τον βαθμό της ηλιοφάνειας.
«Η μελέτη είναι ενδιαφέρουσα, αλλά εγείρει πολλά ερωτήματα χωρίς απάντηση», σχολίασε ο υπεύθυνος του επιστημονικού περιοδικού Τζον Κρίσταλ, γι’ αυτό, όπως είπε, χρειάζονται περισσότερες έρευνες πάνω στο ζήτημα. Και αναρωτήθηκε: “Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;”.
Ακόμα, τόνισε ότι η μελέτη αναδεικνύει μεν μια σχέση ανάμεσα στην ηλιοφάνεια και στη ΔΕΠΥ, χωρίς όμως να αποδεικνύει ότι όντως είναι ο πολύς ήλιος είναι στην πραγματικότητα αυτός που προστατεύει τα παιδιά από την υπερκινητικότητα. Να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη ηλιοφάνεια αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνη D.
Από την άλλη μεριά, ο Μάρτιν Αρνς ανέφερε ότι το βιολογικό μας ρολόι ενδεχομένως να εξηγεί αυτή την σχέση με το ηλιακό φως.  Για παράδειγμα, οι θεραπείες που εφαρμόζονται για τις διαταραχές του ύπνου και περιλαμβάνουν έκθεση σε φως βελτιώνουν τα συμπτώματα της ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Προτείνει μάλιστα την έκθεση των παιδιών που πάσχουν από αυτή τη διαταραχή σε περισσότερο ηλιακό αλλά και τεχνητό φως.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα