Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Ισχυρός Χαρακτήρας


xaraktiras
Χαρακτήρας από ψυχολογική άποψη είναι ο ιδιαίτερος τρόπος της συμπεριφοράς του ανθρώπου. Από ηθική άποψη είναι οι αρετές και οι θετικές ή αρνητικές ιδιότητες ενός ανθρώπου. Ο χαρακτήρας έχει αποκτηθεί και διαμορφωθεί κατά την διάρκεια της ζωής μας και ως εκ τούτου μπορεί να αλλάξει.
Το να έχουμε δυνατό χαρακτήρα μας βοηθά να ανταποκριθούμε σωστά στις περιστάσεις της ζωής, να δημιουργήσουμε καλές σχέσεις, να είμαστε σε θέση να αποδεχτούμε ευκολότερα την πραγματικότητα αλλά και να αναπτυχθούμε στην πορεία της ζωής μας πέρα από τις όποιες αντιξοότητες. Ένα άτομο που έχει ισχυρό χαρακτήρα είναι σε θέση ισχύος όταν υπερασπίζεται μια προσωπική του θέση, είναι σταθερό στις δικές του πεποιθήσεις, έχει αυτό-ελέγχο και μπορεί να ελέγξει τις όποιες παρορμήσεις τους. Για να έχετε έναν ισχυρό χαρακτήρα πρέπει πρώτα από όλα να ξεπεράσετε τους φόβους σας. Ο φόβος είναι ανασταλτικός παράγοντας στο να ζήσετε αληθινά και επηρεάζει κάθε απόφαση σας.

Ένα άτομο με αδύναμο χαρακτήρα, προτού ενεργήσει συμβουλεύεται κάποιον για να αποφύγει τα λάθη αφού δεν θέλει να αποφασίζει για τον εαυτό του, επειδή φοβάται ότι θα κάνει λάθος και στη συνέχεια θα αισθάνεται ένοχος. Ο φόβος και η ενοχή είναι τα συναισθήματα που προσδιορίζουν ένα αδύναμο χαρακτήρα. Βέβαια και ένα άτομο με ισχυρό χαρακτήρα, επίσης, φοβάται, αλλά η διαφορά είναι το πώς αντιμετωπίζει τους φόβους του. Δεν φεύγει ή παγώνει, αλλά αντιμετωπίζει τις καταστάσεις κινδύνου με τόλμη και αναζητώντας μια δημιουργική λύση.
Καμιά φορά στην εποχή μας αισθανόμαστε πως ζούμε σε μια ζούγκλα που περιβάλλεται από άγρια θηρία. Ωστόσο, η δύναμη του χαρακτήρα δεν συνάδει ούτε με φωνές, ούτε με την ανάγκη για πρωτιά, αλλά ούτε και με το να επιβάλλουμε τις ιδέες μας επιθετικά ή βίαια. Ένα άτομο που μιλάει μόνο όταν έχει κάτι να πει, το οποίο συμπεριφέρεται με μια λογική, δείχνοντας σεβασμό προς τους άλλους και χωρίς να φοράει τη μάσκα του δυνατού για να καμαρώνει ή για αποδείξει κάτι στους άλλους, είναι ένα άτομο με δυνατό χαρακτήρα. Το άτομο με δυνατό χαρακτήρα μπορεί να αντέξει τη κακή γνώμη, το κουτσομπολιό και την κριτική των άλλων, χωρίς να καταρρεύσει αλλά και να αποδεχθεί την αποτυχία χωρίς να νιώσει απογοητευμένο από τον εαυτό του. Το να έχει κάποιος ισχυρό χαρακτήρα σημαίνει να δέχεται τα πράγματα όπως είναι και όχι όπως θα ήθελε να είναι. Οι δυνατοί χαρακτήρες είναι εκείνοι που επιβιώνουν σε κρίσιμες καταστάσεις, γιατί διατηρούν τις δομές του εαυτού τους, δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια, έχουν την δύναμη να βοηθήσουν τους άλλους και ποτέ δεν χάνουν την ελπίδα τους.
Πότε δεν είναι αργά για να δυναμώσετε τον χαρακτήρα σας αρκεί να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε τον εαυτό σας και τα πράγματα γύρω σας. Σίγουρα ζώντας σε έναν κόσμο σκληρό, που βολεύεται να έχει στην σύσταση του πολλά αδύναμα άτομα δεμένα με φόβους, ανασφάλειες και ενοχές φαίνεται αδύνατο να σφυρηλατήσεις έναν δυνατό χαρακτήρα. Ναι, δεν είναι εύκολο αλλά μπορείτε να είστε ισχυροί, επιλέγοντας απλά να είστε ο εαυτός σας πραγματικά και δείχνοντας εμπιστοσύνη σε σας ώστε να εκπληρώσετε τον σκοπό της ζωής σας και να μην γίνετε άλλο ένα πιόνι στην στρατιά των φοβισμένων.
Αυτός που φοβάται ότι θα χάσει είναι αδύναμος χαρακτήρας.

Οι δυνατοί χαρακτήρες δημιουργούνται από την αλλαγή, οι αδύναμοι από την σταθερότητα.
Jean-Paul Richter
Βιβλιογραφία: Πως να γίνεις χαλύβδινος χαρακτήρας, Saint Laurent, Εκδ. Κακουλίδης

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα