Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Καρκίνος του Στόματος: Ενδείξεις και Συμπτώματα

Καρκίνος του Στόματος: Ενδείξεις και Συμπτώματα

Ολοένα και νεώτερους ανθρώπους προσβάλλει ο καρκίνος του στόματος, γεγονός που αποδίδεται – σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες – στους παπιλόμα ιούς, αντιπροσωπεύοντας το 3%-5% του συνολικού αριθμού των καρκίνων στον άνθρωπο και καθιστώντας τη μια από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου.

Τί είναι o καρκίνος του στόματος;

O καρκίνος του στόματος είναι ο καρκίνος που εμφανίζεται στα χείλη (συνήθως στο κάτω χείλος), στο εσωτερικό του στόματος, στο πίσω μέρος του λαιμού, στις αμυγδαλές ή στους σιελογόνους αδένες. Εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες από τις γυναίκες, και έχει περισσότερες πιθανότητες να παρουσιαστεί σε άτομα άνω των 40 ετών. Το κάπνισμα σε συνδυασμό με την υψηλή κατανάλωση αλκοόλ αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου.

Αν δεν ανιχνευθεί έγκαιρα, ο καρκίνος του στόματος μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία ή / και χημειοθεραπεία. Μπορεί επίσης να αποβεί μοιραίος καθώς έχει ποσοστό πενταετούς επιβίωσης περίπου 50% .* Αιτία της κακής πρόγνωσης είναι η αποτυχία αναγνώρισης των αρχικών συμπτωμάτων, επομένως η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του στόματος είναι το κλειδί για την επιτυχή θεραπεία του.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του στόματος;

Δεν θα είστε πάντα σε θέση να εντοπίζετε τα αρχικά προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του στόματος, και γι' αυτό οι τακτικές ιατρικές εξετάσεις στον οδοντίατρο και στο γιατρό σας είναι τόσο σημαντικές. Ο οδοντίατρός σας έχει εκπαιδευτεί να διακρίνει τα αρχικά προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του στόματος. Ωστόσο, εκτός από τις εξετάσεις, θα πρέπει να επισκεφτείτε από μόνοι σας τον οδοντίατρό σας αν παρατηρήσετε κάποιο από τα ακόλουθα:

Μια πληγή στα ούλα, στα χείλη ή στο εσωτερικό του στόματός σας που αιμορραγεί εύκολα και δεν επουλώνεται.

Ένα εξόγκωμα στο μάγουλό σας που μπορείτε να το αισθανθείτε με τη γλώσσα σας.

Απώλεια της αίσθησης ή αίσθημα μουδιάσματος σε οποιοδήποτε μέρος του στόματός σας.

Λευκές ή κόκκινες κηλίδες στα ούλα, τη γλώσσα ή στο εσωτερικό του στόματος.

Δυσκολία στη μάσηση ή την κατάποση των τροφών.

Ενόχληση ή ανεξήγητος πόνος στο στόμα σας, ή αίσθηση ότι κάτι υπάρχει στο λαιμό σας χωρίς να γνωρίζετε την αιτία.

Διόγκωση της γνάθου με αποτέλεσμα οι οδοντοστοιχίες να μην μπορούν να προσαρμοστούν καλά.

Αλλαγή στη φωνή.


Πώς μπορώ να εμποδίσω τον καρκίνο του στόματος;

Εάν δεν μασάτε ή δεν καπνίζετε καπνό, μην το ξεκινήσετε. Η χρήση καπνού σε ποσοστό 80 με 90 τοις εκατό αποτελεί την κύρια αιτία καρκίνου του στόματος .

Κάπνισμα-η σχέση μεταξύ του καπνίσματος, του καρκίνου του πνεύμονα και των καρδιακών παθήσεων είναι αρκετά στενή. Το κάπνισμα επηρεάζει επίσης τηενική υγεία σας και καθιστά δυσκολότερη την καταπολέμηση των λοιμώξεων και την επαναφορά του οργανισμού μετά από τραυματισμούς ή χειρουργικές επεμβάσεις. Μεταξύ των νέων ενηλίκων, το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε καχεκτική ανάπτυξη και άλλες δυσκολίες στην ανάπτυξή τους. Πολλοί καπνιστές διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να μυρίσουν και να γευτούν όπως πριν, και ο κίνδυνος δυσάρεστης αναπνοής και λεκιασμένων δοντιών είναι σαφώς μεγαλύτερος.

Η στοματική σας υγεία είναι επίσης σε κίνδυνο κάθε φορά που ανάβετε ένα τσιγάρο. Το κάπνισμα τσιγάρων, πίπας ή πούρου αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητές ανάπτυξης καρκίνου του λάρυγγα, του στόματος, του φάρυγγα και του οισοφάγου. Επειδή  πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ή αγνοούν τα αρχικά συμπτώματα, ο καρκίνος του στόματος συχνά εξαπλώνεται πριν ανιχνευθεί.

Μάσηση καπνού- Οι χρόνιοι χρήστες καπνού έχουν 50 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του στόματος από τους μη χρήστες.

Είναι καλύτερο να αποφεύγετε το κάπνισμα τσιγάρων, πούρων ή πίπας και τη μάσηση καπνού. Οι άνθρωποι που σταματούν τη χρήση του καπνού, ακόμη και μετά από πολλά χρόνια χρήσης, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του στόματος. Χρόνια ή/και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει επίσης τον κίνδυνο του καρκίνου, και το αλκοόλ σε συνδυασμό με τον καπνό δημιουργεί ένα ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο.

Πώς θεραπεύεται ο καρκίνος του στόματος;

Αφού γίνει η διάγνωση, μια ομάδα ειδικών (συμπεριλαμβανομένου χειρουργού στόματος και οδοντιάτρου) αναπτύσσει ένα σχέδιο θεραπείας που ταιριάζει στις ανάγκες κάθε ασθενούς. Η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως απαραίτητη και συνδυάζεται με ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Είναι σημαντικό να βρείτε έναν οδοντίατρο που είναι εξοικειωμένο με τις αλλαγές που αυτές οι θεραπείες μπορεί να προκαλέσουν στο στόμα.

Κάθε φορά που καταναλώνετε τροφές και ποτά που περιέχουν σάκχαρα ή άμυλο, τα βακτήρια της πλάκας παράγουν οξέα τα οποία επιτίθενται στα δόντια σας για 20 λεπτά ή περισσότερο. Για να περιορίσετε τις βλάβες στην αδαμαντίνη των δοντιών σας, περιορίστε τον αριθμό των σνακ και ποτών που καταναλώνετε μεταξύ των γευμάτων. Και όταν καταναλώνετε σνακ, επιλέξτε θρεπτικές τροφές, όπως τυρί, ωμά λαχανικά, γιαούρτι ή φρούτα.

Τί παρενέργειες εμφανίζονται στο στόμα με την ακτινοθεραπεία;

Όταν η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται για την περιοχή της κεφαλής και του λαιμού, πολλοί άνθρωποι βιώνουν ερεθισμό στο στόμα, ξηροστομία, δυσκολία στην κατάποση και αλλοίωση της γεύσης. Η ακτινοβολία αυξάνει επίσης τις πιθανότητες εμφάνισης τερηδόνας, γι 'αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φροντίζετε σωστά τα δόντια, τα ούλα σας, το στόμα και το λαιμό σας, κατά τη διάρκεια της θεραπείας με ακτινοβολία.

Μιλάτε τακτικά με τον ογκολόγο και τον οδοντίατρό σας για τυχόν προβλήματα στο στόμα που μπορεί να έχετε κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη λήξη της ακτινοθεραπείας. Επίσης, συζητήστε με τον οδοντίατρό σας, πριν από την έναρξη της θεραπείας κατά του καρκίνου της κεφαλής και του λαιμού , τι μπορείτε να κάνετε πριν, κατά και μετά τη θεραπεία σας για να αποτρέψετε πιθανές παρενέργειες στο στόμα.

Πώς μπορώ να διατηρήσω τη στοματική μου υγεία κατά τη διάρκεια της θεραπείας μου;

Βεβαιωθείτε ότι βουρτσίζετε τα δόντια με μια μαλακή οδοντόβουρτσα μετά τα γεύματα και χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα καθημερινά. Αποφύγετε τα μπαχαρικά και σκληρές τροφές όπως τα ωμά λαχανικά, τα ξηρά παξιμάδια και τα καρύδια. Επίσης, αποφύγετε τον καπνό και το αλκοόλ. Μασάτε τσίχλα ή καραμέλα χωρίς ζάχαρη για να κρατάτε το στόμα σας υγρό.

Πριν την έναρξη της ακτινοθεραπείας, ενημερώστε τον οδοντίατρό σας και  κλείστε ραντεβού για πλήρη έλεγχο. Ζητήστε από τον οδοντίατρό σας να επικοινωνήσει με τον ακτινοθεραπευτή/ογκολόγο σας πριν ξεκινήσει η ακτινοθεραπεία.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα