Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Δημιουργώ με συναίσθημα


από το βιβλίο «Εργασίες Ψυχής – Η θεϊκή Δύναμη εντός σου»
της Sonia Choquette
απόδοση Βίκυ Χρυσού
Συμπεριέλαβε τα συναισθήματα σου
Για να δημιουργήσεις πρέπει να συμπεριλάβεις και τα συναισθήματα σου. Εάν θέλεις να δώσεις «ζωή» σε κάτι δεν αρκεί να το θέλεις μόνο σε εγκεφαλικό επίπεδο. Οι σκέψεις βοηθούν να οργανώσεις αυτή τη δύναμη, όμως όσο δεν ενεργοποιούνται από συναισθήματα, τους λείπει η ισχύς και ο παλμός. Μια επιθυμία, το πιο δημιουργικό από τα συναισθήματα, είναι η φλογερή ενέργεια του πνεύματος, που κάνει τις ιδέες πραγματικότητα.


Το όνειρο/όραμα είναι δώρο Θεού. 

Όταν αισθάνεσαι μεγάλη λαχτάρα για κάτι, το πνεύμα και η καρδιά σου γίνονται ένα και πιέζουν προς την πραγματοποίηση του ονείρου σου. Είναι απαραίτητο να «παντρέψουμε» το πνεύμα με την καρδιά για να απελευθερώσουμε τη δημιουργική δύναμη. Σκέψου τα πράγματα που σου χαρίζουν ικανοποίηση στη ζωή σου. Είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις βαθιά μέσα στην καρδιά σου την επιθυμία που έχει πραγματοποιήσει αυτές τις ευλογίες?


O τρόπος που νιώθεις/αισθάνεσαι -και όχι το «εγώ» σου ή η ευφυΐα σου- είναι που προωθεί τη δημιουργική διαδικασία. Εάν προσπαθείς να επιτύχεις κάτι μόνο με καθαρή δύναμη θέλησης, αντί να εμπιστεύεσαι τις επιθυμίες σου και να τις ακολουθείς, η σκέψη σου παγιδεύεται σε κύκλους καθώς «προσπαθεί να βάλει σε τάξη τα πράγματα», πράγμα που οδηγεί μόνο σε φόβο, έγνοιες και σύγχυση. Η φλόγα της οπτικοποίησης (να δεις δηλαδή κάτι με την πνευματική σου όραση) που χρειάζεσαι για να κάνεις μια ιδέα πραγματικότητα έρχεται μόνο μέσα από την καρδιά σου.

Παράδειγμα: έχω ένα γνωστό, τον Τομ, τον οποίο γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια και το «εγώ» του συνεχώς υποσκάπτει την επιτυχία του. Επιθυμεί εδώ και καιρό να αφήσει την εργασία του ως δάσκαλος να γυρίσει την πλάτη στο Σικάγο και να πάει να ζήσει στα βουνά στις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ. Όμως όταν πρόκειται να κάνει πράξη την επιθυμία του παγώνει. Αισθάνεται δυσάρεστα και αντιστέκεται στο να επιτρέψει στην καρδιά του να ενεργοποιήσει μια αλλαγή, πράγμα που προέρχεται από το φόβο του να χάσει έστω και εν μέρει τον έλεγχο, με αποτέλεσμα να παραλύει η δημιουργική του δύναμη και να συρρικνώνεται. Το μυαλό του αρνείται κατηγορηματικά το να επιτρέψει να του μεταδοθεί η άγρια ενέργεια της καρδιάς του και προβάλλει κάθε πιθανό ερώτημα προκειμένου να τη συγκρατήσει.


«Tι θα γίνει αν αποδειχτεί πως είναι απλά ένα μεγάλο λάθος?» «Τι θα γίνει αν δεν θα έχω εκεί καθόλου πελάτες ή δε βρω εργασία?» «Τι θα γίνει αν νιώθω μόνος ή δεν μου αρέσει ή είναι δύσκολα και απογοητευτώ?» Η προσοχή του κρατείται φυλακισμένη, η πρόθεση του ατονεί και η καρδιά του αγνοείται πλήρως. Το αποτέλεσμα είναι ένας φαύλος κύκλος μόνιμης ματαιότητας, στενοχώριας, κατάθλιψης και φόβου.


Εάν υποφέρεις από ανάλογες φοβίες , οφείλεται στο γεγονός πως δεν έχει δημιουργηθεί ένας σύνδεσμος μεταξύ καρδιάς και πνεύματος ή πνεύματος και ψυχής. Το «εγώ» σου χάνει πλήρως τον έλεγχο καθώς δεν λαμβάνεται υπόψη η καρδιά. Η λογική προσπαθεί ανεπιτυχώς να ετοιμάσει τα καύσιμα που χρειάζεσαι για την επιτυχία σου, μολονότι στην πραγματικότητα η απαραίτητη ενέργεια και η επιθυμία μπορούν να έρθουν μόνο από τα συναισθήματα σου. Η προσπάθεια να δημιουργήσει κανείς πάνω σε καθαρά εγκεφαλική βάση είναι ανάλογη του να θέλει να ανάψει κανείς φωτιά δίχως σπίρτα.


Φαντάσου πως το πνεύμα σου είναι σαν ένα αυτοκίνητο που μπορεί να σε ματφέρει σε όλα τα πράγματα που επιθυμείς. Τα συναισθήματά σου είναι τα καύσιμα που το θέτουν σε κίνηση. Εάν δεν τοποθετήσεις πλήρως τα συναισθήματα σου –ως την κινητήριο δύναμη- πίσω από τις προθέσεις σου τότε η δημιουργικότητα σου θα παραμείνει αχρησιμοποίητη και ανενεργή. Η επιθυμία σου είναι η σπίθα που μετατρέπει την παρόρμηση στην πράξη.


Τώρα μπορείς να εφαρμόσεις το μάθημα.


• Εάν είσαι καταβεβλημένος από φόβους και ανησυχίες, έχεις την τάση να είσαι παθητικός, δεν είσαι βέβαιος τι ακριβώς επιθυμείς, αναλύεις υπερβολικά τα πάντα και είσαι σπάνια σε αρμονία με την καρδιά σου… τότε στο μάθημα αυτό είσαι ένας αρχάριος μαθητής.
• Εάν συμφωνείς πως η καρδιά είναι βασική, όμως θέλεις να την ακούς μόνο όταν αυτή δεν απαιτεί τίποτε από εσένα, εάν κατά καιρούς ανησυχείς, αλλά παρόλ'αυτά κοιτάς ψηλαφιστά εμπρός σου, ώστε να πραγματοποιήσεις τις επιθυμίες και τους πόθους σου, εάν εύχεσαι να μπορούσες να χαρίσεις μεγαλύτερη προσοχή στην καρδιά σου, αλλά σε εμποδίζει το μυαλό σου, ή εάν έχεις συνείδηση των συναισθημάτων σου, άλλα δεν είσαι σίγουρος για το αν είναι αρκετά βάσιμα… τότε είσαι ένας προχωρημένος μαθητής.
• Εάν σε κάθε περίσταση ζητάς τη συμβουλή της καρδιάς σου, επιτρέπεις τον ενθουσιασμό από πράματα που μιλούν στα συναισθήματα και τη δημιουργικότητα σου και δε φοβάσαι να το δείξεις, εάν αναγνωρίζεις πως ο φόβος και οι ανησυχίες φανερώνουν πως σκέφτεσαι πολύ και ως εκ τούτου ενεργοποιείσαι σωματικά ώστε να ισορροπήσεις αρμονικά, εάν πιστεύεις σε αυτό που αγαπάς και συμμετέχεις σε δραστηριότητες που σε ενθουσιάζουν, εάν ακολουθείς την καρδιά σου ακόμη και όταν χρειάζεται θάρρος, ή η κατάσταση γίνεται άβολη, επίφοβη ή επισφαλής – γνωρίζοντας πως αυτό το δράμα έχει ως αποτέλεσμα κάτι καλό, αληθινό και σημαντικό ή εάν προτιμάς μια παθιασμένη ζωή από μία ελεγχόμενη… τότε είσαι ένας έμπειρος φοιτητής.
• Εάν αναγνωρίζεις πως η καρδιά σου είναι η φωνή της ψυχής σου και την συμπεριλαμβάνεις πλήρως σε κάθε περίσταση, απολαμβάνεις ότι σου αρέσει και δεν προσπαθείς να κρύψεις ό,τι αγαπάς, εάν σπάνια έχεις ανησυχίες και είσαι ενθουσιασμένος με την τωρινή ζωή σου… τότε είσαι σε καλό δρόμο ώστε να χειριστείς με μαεστρία το μάθημα αυτό.


Εάν είσαι αρχάριος μαθητής:

• Αναρωτήσου τι θα γοήτευε, εξέπληττε και ενεργοποιούσε την καρδιά σου.
• Γίνε πιο άνετος και κινήσου περισσότερο, ώστε να σκέφτεσαι λιγότερο. Κάνε περιπάτους, χόρεψε, κάνε ποδηλασία ή ασχολήσου με τον αθλητισμό.
• Διάβασε παιδικά βιβλία, τραγούδα δυνατά, δες κωμωδίες, πήγαινε στο ζωολογικό κήπο ή πάρε ένα κατοικίδιο (ή αν ήδη έχεις κάποιο παίξε πιο συχνά μαζί του)
• Έλα σε επικοινωνία με κάποιο παιδικό σου φίλο και θυμηθείτε τα παλιά
Εάν είσαι προχωρημένος μαθητής:
• Να κάνεις θερμές χειραψίες, να κοιτάς στα μάτια και να αγκαλιάζεις εγκάρδια τους ανθρώπους -όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες.
• Να μιλάς για όσα αγαπούσες σαν παιδί, για όσα σήμερα είναι μέσα στην καρδιά σου και όσα επιθυμείς για το μέλλον -αντί να εστιάζεσαι στα προβλήματα
• Εάν ανησυχείς για κάτι, χτύπα δυνατά με τα δάχτυλα στο στήθος, πάνω από την περιοχή της καρδιάς, φώναξε «χα!» και μετά πες «θεϊκό πνεύμα παραμέρισε αυτό το μπλοκάρισμα.»
• Κάνε μία λίστα με όλες τις δημιουργικές προσπάθειες του παρελθόντος άσχετα από το αν ήταν επιτυχείς ή όχι και θυμήσου πόσο ζωντανός ένιωθες σε εκείνη τη διαδικασία.
Διατήρησε αυτό το συναίσθημα στην επίγνωση σου.
Εάν είσαι έμπειρος φοιτητής:
• Συναναστρέψου με θαρραλέους και γεμάτους πάθος συντρόφους, οι οποίοι θα σε βοηθήσουν να αναζωπυρώσεις την εσωτερική σου φλόγα
• Θεώρησε κάθε αποτυχημένη λαχτάρα/επιθυμία του παρελθόντος ως ένα καλό προσχέδιο και γέλα μαζί τους, ενώ παράλληλα θαυμάζεις το πνεύμα σου.
• Κάνε κάτι που να απαιτεί θάρρος, σκαρφάλωσε για παράδειγμα στα βουνά ή βοήθησε ανιδιοτελώς κάποιον που είναι άρρωστος ή ετοιμοθάνατος.
• Ασχολήσου καθημερινά με κάποια σωματική δραστηριότητα.
Εάν είσαι στο δρόμο προς τη μαεστρία:
• Άσε τους άλλους να μάθουν πως αγαπάς τη ζωή σου
• Να ακούς την καρδιά σου και πρόσεχε καλά να μην τσαλαπατηθεί από τον έξω κόσμο
• Κανόνισε μία φορά την εβδομάδα να ασχολείσαι με κάτι που να ενεργοποιεί όσα λαχταράς. Χάρισε στον εαυτό σου ένα καλό δείπνο. Κάνε μία μακριά διαδρομή με το ποδήλατο. Δες ένα μεγάλο πολύωρο κινηματογραφικό έργο. Πάνε σε ένα μιούζικαλ. Οργάνωσε ένα πάρτι.


Μάθημα ψυχής:
Τα συναισθήματα είναι το καύσιμο της δημιουργικότητας

Εργασία ψυχής:
Να ακολουθείς την καρδιά σου


ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα