Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Παραληρητική διαταραχή



Πρόκειται για διαγνωστική οντότητα του φάσματος των ψυχώσεων. Έχει τα εξής χαρακτηριστικά :
Συνήθως ξεκινάει στη μέση ηλικία.
Το βασικό σύμπτωμα είναι μια παραληρητική ιδέα με συνήθως μονοθεματικό περιεχόμενο π.χ. δίωξης. Άλλου τύπου παραλήρημα που μπορεί να εμφανιστεί είναι το ζηλοτυπικό, ερωτομανιακό (η ιδέα ότι κάποιο άλλο σημαντικό ενίοτε πρόσωπο είναι ερωτευμένο με την/τον ασθενή) , μεγαλομανιακό και υποχονδριακό. Η πίστη στην παραληρητική ιδέα είναι συνήθως ιδιαίτερα έντονη και άρα αρκετά δύσκολο να αμφισβητηθεί.
Σπανίως συνυπάρχει διαταραχή αντίληψης συμβατή με την παραληρητική ιδέα π.χ. ιδέα για την ύπαρξη καρκίνου και κιναισθητική ψευδαίσθηση αλλοίωσης του αντίστοιχου εσωτερικού οργάνου.

Δε σημειώνεται εμφανώς παράξενη/αλλόκοτη συμπεριφορά.
Δεν προκαλείται σημαντική μείωση της λειτουργικότητας στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Είναι σύνηθες ασθενείς με παραληρητική διαταραχή να εργάζονται κανονικά επί δεκαετίες χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Δεν αποκλείεται βέβαια να υφίστανται χρονίως προβληματικές σχέσεις σε οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο.
Δεν προεξάρχει συνοδός καταθλιπτική ή μανιακή συμπτωματολογία ή έχει μικρή διάρκεια.
Θεραπευτικά ισχύουν παρόμοιες αρχές με τη θεραπεία των ψυχώσεων αν και είναι λιγότεροι οι ασθενείς με τη διάγνωση αυτή που θα έρθουν σε επαφή με υπηρεσίες ψυχική υγείας.
Συγγραφέας του παραπάνω άρθρου είναι ο Σπύρος Καλημέρης Ιατρός, Ψυχίατρος & Ψυχοθεραπευτής. Είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών & της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
kalimeristherapist
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα