Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Η Αλχημεία του Εγώ (Osho)

Oshoγράφει ο , "Η Αλχημεία του Εγώ" (απόσπασμα)


Πριν μπορέσεις να χάσεις τον εγωισμό σου θα πρέπει να τον αποκτήσεις. Μόνο το ώριμο φρούτο πέφτει στη γη.
Τα πάντα εξαρτώνται από την ωριμότητα.
Δεν μπορείς να ξεφορτωθείς ούτε να καταστρέψεις έναν ανώριμο εγωισμό.
Κι αν προσπαθείς να τον καταστρέψεις και να τον διαλύσεις, ολόκληρη η προσπάθεια θα αποτύχει.
Αντί να τον καταστρέψεις, θα τον βρεις πιο δυνατό, με νέους, εκλεπτισμένους τρόπους.

Είναι κάτι βασικό, που πρέπει να κατανοήσετε:
Το εγώ πρέπει να κορυφωθεί, πρέπει να γίνει δυνατό, πρέπει να γίνει ακέραιο. Μόνο τότε εξαφανίζεται. Ένα ανίσχυρο εγώ δεν φεύγει. Αυτό είναι το πρόβλημα.



Η ζωή είναι ένας αγώνας. Αν δεν έχεις εγωισμό, θα καταστραφείς. Τότε πως θ' αντισταθείς; Πώς θα πολεμήσεις; Πώς θ' αγωνιστείς;
Και η ζωή είναι ένας συνεχής ανταγωνισμός. Η δυτική ψυχολογία λέει: "Απέκτησε εγώ. Να είσαι δυνατός".

Μόνο ένας πλούσιος μπορεί να γίνει φτωχός, επειδή μπορείς να χάσεις μόνο εκείνο που έχεις. Αν δεν ήσουν ποτέ πλούσιος, πώς θα γίνεις φτωχός;
Η φτώχεια σου θα είναι επιφανειακή. Δεν θα μπορέσει ποτέ να φτάσει στην ψυχή. Επιφανειακά θα είσαι φτωχός και στο βάθος θα διψάς για τα πλούτη. Το πνεύμα σου θα διψάει για τα πλούτη, θα φιλοδοξεί, θα επιθυμεί συνέχεια να αποκτήσει πλούτη.
Μόνο στην περιφέρεια θα είσαι φτωχός. Και μπορεί ακόμα και να παρηγορείς τον εαυτό σου λέγοντας ότι η φτώχεια είναι καλή.

Όταν έχεις μόνο πλούτη, δεν αρκεί για να είσαι πραγματικά πλούσιος. Μπορεί να εξακολουθείς να είσαι φτωχός. Αν η φιλοδοξία εξακολουθεί να υπάρχει, θα είσαι φτωχός.

Αν έχεις αρκετά, τότε η επιθυμία παύει να υπάρχει. Όταν έχεις αρκετά πλούτη, η επιθυμία εξαφανίζεται. Η εξαφάνιση της επιθυμίας είναι το κριτήριο ότι έχεις αρκετά.

Αν απλώς βρίσκεσαι σε άγνοια, επειδή δεν απέκτησες γνώσεις ποτέ, η άγνοιά σου δε θα έχει σοφία, δε θα είναι σοφή. Θα είναι απλώς έλλειψη γνώσεων. Και η δίψα θα υπάρχει μέσα σου: Πως ν' αποκτήσω περισσότερες γνώσεις; Πώς να πάρω περισσότερες πληροφορίες;

Όταν ξέρεις πολλά πράγματα, έμαθες τις γραφές, έμαθες το παρελθόν, την παράδοση, έμαθες ό,τι είναι δυνατόν να μάθεις, τότε, ξαφνικά συνειδητοποιείς τη ματαιότητα όλων των πραγμάτων. Ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι γνώσεις. Είναι όλα δανεικά. Δεν είναι η δική σου υπαρξιακή εμπειρία, δεν είναι το αποτέλεσμα της γνώσης σου. Οι άλλοι μπορεί να τα γνώρισαν, εσύ απλώς τα μάζεψες.

Να θυμάστε, η γνώση είναι ζωντανή μόνο όταν εσύ τη γνωρίζεις, όταν είναι η απόλυτη και άμεση εμπειρία σου. Αλλά, όταν γνωρίζεις από τους άλλους είναι απλώς μνήμη, δεν είναι γνώση. Και η μνήμη είναι κάτι νεκρό.
Η γνώση αποκτιέται μόνο μέσα από τον πόνο και δεν μπορείς να ξεφορτωθείς τίποτα, μονάχα με λογικά επιχειρήματα. Μπορείς να ρίξεις κάτι, μόνο όταν σου δίνει τέτοιο πόνο, που δεν μπορείς να το κουβαλήσεις παραπέρα.

Γι' αυτό, μη φοβόσαστε να είστε εγωιστές. Αφού είσαστε, αλλιώς θα είχατε εξαφανιστεί από καιρό. Δεν θα μπορούσατε να ζήσετε. Αυτός είναι ο μηχανισμός της ζωής:
Πρέπει να είσαστε εγωιστές.
Πρέπει ν' ανοίξετε το δρόμο σας.
Πρέπει να πολεμήσετε με χιλιάδες επιθυμίες που σας τριγυρίζουν.
Πρέπει ν' αγωνιστείτε.
Πρέπει να επιβιώσετε.

Πρώτα να γίνεις εγωιστής, τέλειος εγωιστής, απόλυτος εγωιστής λες και ολόκληρη η ύπαρξη υπάρχει μόνο για σένα κι εσύ είσαι το κέντρο της. Όλα τ' αστέρια στρέφονται γύρω σου και ο ήλιος ανατέλλει για σένα. Όλα υπάρχουν για σένα μόνο, για να σε βοηθήσουν να βρίσκεσαι εδώ. Γίνε το κέντρο και μη φοβάσαι. Αν φοβάσαι, δε θα ωριμάσεις ποτέ. Δέξου το. Είναι μέρος της ανάπτυξης. Διασκέδασέ το και φέρε το στο κορύφωμά του.

Όταν έχεις κορυφωθεί, ξαφνικά αισθάνεσαι ότι δεν είσαι εσύ το κέντρο, ότι ήταν μια πλάνη, ότι ήταν μια παιδική στάση. Αλλά ήσουν παιδί, δεν υπάρχει λοιπόν τίποτα κακό. Τώρα ωρίμασες και βλέπεις πως δεν είσαι εσύ το κέντρο.

Είναι κάτι πολύ βαθύ, επειδή όταν τον ρίχνεις εσύ, ο εγωισμός παραμένει. Ποιός θα τον ρίξει; Αν νομίζεις ότι εσύ θα τον ρίξεις, εσύ είσαι το εγώ. Ό,τι ρίχνεις εσύ, δεν είναι αληθινό. Αυτό που είναι αληθινό, θα διατηρηθεί και θα έχεις πετάξει κάτι άλλο.
Δεν μπορείς να εξαλείψεις τον εγωισμό σου. Ποιός θα το κάνει; Είναι κάτι που συμβαίνει, δεν είναι κάτι που γίνεται.
Ο εγωισμός μεγαλώνει και έρχεται ένα σημείο, που το όλο πράγμα γίνεται τέτοια κόλαση, ώστε το όνειρο διακόπτεται. Ξαφνικά, βλέπεις πως η χήνα βρίσκεται έξω, πως δεν υπήρξε ποτέ μέσα στο μπουκάλι.

Ποτέ δεν ήσουν το εγώ. Δεν ήταν παρά ένα όνειρο γύρω σου, ένα απαραίτητο όνειρο, επαναλαμβάνω. Γι' αυτό δεν το καταδικάζω. Είναι ένα απαραίτητο μέρος της ανάπτυξης.

Και η δική μου εμπειρία υπήρξε, ότι οι αμαρτωλοί μπορούν να ρίξουν το εγώ τους πιο εύκολα από τους αγίους, επειδή οι αμαρτωλοί δεν ήταν ποτέ εναντίον του εγώ. Το έθρεψαν, το χάρηκαν, το έζησαν απόλυτα. Ενώ οι άγιοι, πολεμώντας το εγώ συνέχεια, δεν το άφησαν ποτέ να ωριμάσει.

Το μυαλό είναι πάντα λογικό και η ζωή είναι πάντα παράλογη. Έτσι, δεν συναντιώνται ποτέ.

Το εγώ, αν δε το έχεις συνειδητοποιήσει, αν το κρύβεις στο υποσυνείδητο, είναι αρρώστια. Αλλά το εγώ, είναι παιχνίδι, αν είσαι συνειδητός.

Να θυμάστε: Κάθε φορά που βλέπετε κανόνες, να ξέρετε αμέσως ότι πρόκειται για παιχνίδι. Τα παιχνίδια υπάρχουν μόνο με τους κανόνες.

Το πρώτο πράγμα, λοιπόν, που θα πρέπει να θυμόσαστε είναι: Είσαστε μέρος μιας απέραντης ενέργειας. Να το θυμάστε και να το αισθάνεστε συνέχεια.
Αυτή είναι η πλάνη του νου. Όχι! Αν έχεις αυτή την ιδέα, ότι κάνοντας κάτι χάνεις ενέργεια, τότε χάνεις ενέργεια όχι με την πράξη, αλλά με την ιδέα.

Το σώμα σου είναι γεννήτρια. Όσο περισσότερο το χρησιμοποιείς, τόση περισσότερη ενέργεια δέχεται από την αστέρευτη πηγή.

Όταν αγαπάς, έχεις περισσότερη αγάπη στη διάθεσή σου. Χρησιμοποίησέ την περισσότερο και θα έχεις περισσότερη. Αυτός είναι ο νόμος της ζωής. Μπορείς να έχεις και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.

Μια ιδέα μπορεί να γίνει επικίνδυνη, δηλητηριώδης, επειδή η ιδέα σε υπνωτίζει.

Ο Ιησούς λέει κάτι πολύ βασικό. Λέει: Αν προσπαθείς να κρατιέσαι από τη ζωή, θα τη χάσεις. Και αν είσαι έτοιμος να τη χάσεις, θα την έχεις σε αφθονία.

Ζήσε σαν τον ωκεανό. Να είσαι σαν τον ωκεανό! Μη σκέφτεσαι ότι θα χάσεις. Τίποτα δεν χάνεται. Δεν είσαι άτομο, απλώς φαίνεται πως είσαι άτομο. Η ολότητα ενώνεται μαζί σου. Δεν είσαι παρά μια μορφή της ολότητας, ένας από τους τρόπους που εκδηλώθηκε η ολότητα. Και μην ανησυχείς! Ποτέ δεν πρόκειται να τελειώσει. Ετούτη η ύπαρξη δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος.








ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα