Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

10 πιθανοί λόγοι για τους οποίους δεν μπορείτε να φτάσετε στο στόχο σας!

10logoi

Πριν πούμε τους λόγους για τους οποίους ένας στόχος δεν επιτυγχάνεται, είναι απαραίτητο να ορίσουμε τι είναι »ο στόχος». Στόχος είναι η απόφαση να επιτευχθεί μια συγκεκριμένη κατάσταση ή ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα σε ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα.
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι έχετε θέσει έναν συγκεκριμένο στόχο, δηλαδή έχετε προσδιορίσει τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε και πότε. Οι ακόλουθοι λόγοι μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας, για να μην φτάσετε στο στόχο σας:

1. Δεν είναι ο στόχος σας
Το αφεντικό σας, η οικογένεια σας, οι φίλοι σας, η σχέση σας μπορεί να έχουν δημιουργήσει ένα στόχο που να έχετε και εσείς μερίδιο για να επιτευχθεί. Αλλά αυτός σίγουρα δεν είναι προσωπικός σας στόχος. Πρόκειται λοιπόν για έναν «ξένο» στόχο. Ένας προσωπικός στόχος χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι υπάρχει μια έντονη προσωπική επιθυμία. Η έλλειψη της επιθυμίας, στερεί συνήθως το κίνητρο και το πάθος για την επίτευξη του στόχου.
2. Ο στόχος είναι διαφορετικός από τις προσωπικές σας αξίες
Ο καθένας έχει το δικό του σύστημα αξιών που έχει διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του. Έτσι, για παράδειγμα, αν θέλετε να κάνετε μια μεγάλη καριέρα και πρέπει να καταπατήσετε κάποιες αξίες σας αυτό δημιουργεί μια έντονη εσωτερική σύγκρουση. Αυτό σας αποδυναμώνει και σας βάζει σε αναρώτηση για τις επιλογές σας. Καλό θα ήταν να θέσετε ένα στόχο που δεν έρχεται σε σύγκρουση με το σύστημα αξίων σας.
3. Είναι ο στόχος σας ρεαλιστικός;
Υποστηρίζω ότι πρέπει οπωσδήποτε να θέτετε υψηλούς στόχους στη ζωή σας. Αλλά φυσικά να είναι όσο πιο ρεαλιστικοί γίνεται. Αφού αν είναι ρεαλιστικοί έχουν και περισσότερες πιθανότητες να επιτευχθούν. Για παράδειγμα, έχω θέσει στον εαυτό μου ως στόχο να μάθω ένα μουσικό όργανο και να παίζω μέσα στα επόμενα δύο χρόνια με τη Φιλαρμονική της Βιέννης. Το να μάθω ένα μουσικό όργανο είναι ρεαλιστικό αλλά το να παίξω μέσα σε δύο χρόνια στην Φιλαρμονική της Βιέννης, ακόμη και αν ήμουν μεγάλο ταλέντο, δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα.
4. Ο στόχος είναι πολύ μεγάλος και δύσκολος
Ένας σημαντικός στόχος για πολλούς αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόκληση, η οποία μπορεί τελικά να οδηγήσει σε αποτυχία. Επειδή ένας τόσο σημαντικός στόχος ενέχει τον κίνδυνο να πάρει πάρα πολύ χρόνο και έτσι να χαθούν τα όποια κίνητρα. Η καλύτερη λύση θα ήταν να σπάσει ο μεγάλος στόχος σε πολλούς μικρότερους και κάθε φορά να πετυχαίνουμε και έναν που θα μας φέρνει πιο κοντά στην τελική επίτευξη του μεγάλου μας στόχου.
5. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνάμεις σας
Όσο περισσότερο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο δρόμο για την επίτευξη των στόχων σας τις δυνάμεις και τα ταλέντα σας, τόσο πιο εύκολη θα είναι η επίτευξη των στόχων.
Ως παράδειγμα θα αναφέρω δύο φίλους που θέλανε να συμμετέχουν σε ένα τουρνουά Beach Volley. Ο ένας ήταν σε καλή φυσική κατάσταση και είχε και γνώση του αθλήματος. Ενώ ο δεύτερος ήταν σε καλή φυσική κατάσταση αλλά δεν είχε γνώση του αθλήματος. Ως ζευγάρι στο τουρνουά ο ένας εμπόδιζε τον άλλον να αναπτύξει πλήρως το ταλέντο του αφού έκανε λάθη και δεν άκουγε τον συμπαίκτη του που ήταν πιο έμπειρος.

10logoi

6. Παίρνει πολύ χρόνο
Κατά τη γνώμη μου, αυτός είναι ο πιο κοινός λόγος για τον οποίο ένας στόχος δεν επιτυγχάνεται. Φυσικά δεν έχει νόημα να τρέχουμε πίσω από ένα στόχο αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε να πετύχουμε κάτι με το που αρχίσουμε να προσπαθούμε για αυτό. Παρ “όλα αυτά, πολλοί χάνουν την επιθυμία τους με την παραμικρή δυσκολία και καθυστέρηση. Δείξτε υπομονή και επιμονή αλλά όχι εμμονή.
7. Δεν έχουν τον χρόνο
Κάθε στόχος απαιτεί χρόνο – που συχνά είναι ένας παράγοντας που παραβλέπουμε. Ένας στόχος που έχει τεθεί γρήγορα και χωρίς την απαιτούμενη σκέψη παραβλέπει συνήθως το κόστος που απαιτείται για να επιτευχθεί. Θα πρέπει να βρείτε χρόνο να ασχοληθείτε με τους στόχους σας αν θέλετε να τους πραγματοποιήσετε.
8. Η έλλειψη αυτοπειθαρχίας
Υπάρχουν στόχοι όπου το πάθος και η θέληση είναι έντονα. Αυτό το πάθος μπορεί με την πάροδο του χρόνου να εξασθενίσει. Πέρα από το πάθος και την θέληση είναι απαραίτητη η προσήλωση και η πειθαρχία στον στόχο. Χωρίς αυτοπειθαρχία, ο στόχος είναι δύσκολο να επιτευχθεί.
9. Η έλλειψη δομημένης προσέγγισης
Ένας στόχος επιτυγχάνεται κάνοντας το ένα βήμα μετά το άλλο. Αν και μπορεί να φαίνεται λογικό στην πράξη πάρα πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να κάνουν τα πάντα. Πρέπει να γίνεται μια προσεκτικά σχεδιασμένη προσέγγιση ώστε να γνωρίζετε ποια επιμέρους βήματα θα ακολουθήσετε για να φτάσετε στον στόχο. Η έλλειψη σχεδίου μπορεί να σας απομακρύνει από τον στόχο.
10. Δεν ζητάτε υποστήριξη
Κάθε στόχος μπορεί να υλοποιηθεί ευκολότερα με βοήθεια και υποστήριξη. Το να ζητήσετε βοήθεια, παρά το γεγονός ότι πολλοί θέλουν να τα καταφέρουν μόνοι τους για να αποδείξουν πως μπορούν να τα καταφέρουν στον εαυτό τους ή στους άλλους, θα κάνει τον στόχο σας πιο εύκολο. Αυτή η ψεύτικη υπερηφάνεια δεν είναι χρήσιμη για τον εαυτό σας.
Αυτές είναι κατά τη γνώμη μου οι πιο συχνές ατομικές αιτίες που ένας στόχος δεν έχει επιτευχθεί. Φυσικά, υπάρχουν και αρκετοί άλλοι εξωγενείς παράγοντες και συγκυρίες που μπορεί να είναι υπεύθυνες για τη μη επίτευξη των στόχων σας. Στην κοινωνία μας, η αποτυχία συχνά θεωρείται κάτι αρνητικό. Φυσικά και δεν είναι έτσι αφού η αποτυχία είναι ένα μέρος της επιτυχία. Μια αποτυχία δε σας κάνει αυτόματα αποτυχημένο αλλά σας δίνει την ένδειξη ότι πρέπει να δοκιμάσετε με άλλο τρόπο.
Η αποτυχία είναι μια εξαιρετικά πολύτιμη εμπειρία.
Βιβλιογραφία: Πέρα από την αποτυχία, John Maxwell, Εκδ. Κλειδάριθμος

 tokleidi

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα