Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Διπολική διαταραχή: 10 ενδείξεις «οιωνοί»

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, παρά την εξέλιξη της επιστήμης, παραμένει ένας σχεδόν «αχαρτογράφητος» λαβύρινθος για την ιατρική. Σε ό,τι αφορά μάλιστα τις πνευματικές διαταραχές και ιδιαίτερα την διπολική διαταραχή, τα συμπτώματα είναι πολύ δύσκολο να επισημανθούν.
Μανία Vs Υπομανίας
Κύριο χαρακτηριστικό της διπολικής διαταραχής είναι οι εναλλαγές στις συναισθηματικές «φάσεις» μεταξύ μανίας και κατάθλιψης. Στην περίπτωση της μανίας παρατηρείται συνήθως έξαρση, υπερκινητικότητα και συναισθηματική διέγερση, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ο ασθενής χάνει εντελώς την αίσθηση της πραγματικότητας.
Ωστόσο υπάρχει και η κατάσταση της υπομανίας, η οποία είναι επίσης σύμπτωμα διπολικής διαταραχής και παρατηρείται όταν ένα άτομο βρίσκεται σε υπερδιέγερση έχοντας όμως πλήρη διαύγεια της πραγματικότητας. Μάλιστα η συγκεκριμένη κατάσταση ενδέχεται να είναι αρκετά ευχάριστη καθώς κατά τη διάρκειά της ο ασθενής διαθέτει ιδιαίτερη δημιουργικότητα και έχει αρκετή ενέργεια.
Κατάθλιψη
Ο ασθενής με διπολική διαταραχή ενδέχεται να μοιάζει με κάποιον που πάσχει από κατάθλιψη και αυτό γιατί παρουσιάζουν τα ίδια προβλήματα στην διαχείριση της ενέργειάς τους, του ύπνου, της διάθεσης.
Δυστυχώς ωστόσο οι αντικαταθλιπτικές αγωγές δεν μπορούν να δράσουν από μόνες τους σε ένα άτομο που πάσχει από διπολική διαταραχή. Αντίθετα μπορεί η χορήγησή τους να χειροτερεύσει την κατάσταση ενός διπολικού ατόμου.
Αδυναμία ολοκλήρωσης εργασιών
Ένα σπίτι με μισοτελειωμένες δουλειές ενδέχεται να είναι σύμπτωμα διπολικής διαταραχής. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να αξιοποιήσουν με ιδιαίτερα παραγωγικό τρόπο την ενέργεια τους όταν βρίσκονται σε φάση υπομανίας ενώ αντίθετα άλλες φορές μπορεί να αδυνατούν να ολοκληρώσουν μία εργασία και να μεταπηδούν από τη μία στην άλλη, θέτοντας μη ρεαλιστικούς στόχους.
Ενδέχεται να κάνουν εκατομμύρια πράγματα την ίδια περίοδο αλλά να μην τελειώνουν κανένα από αυτά.
Ευερεθιστότητα
Κάποιοι άνθρωποι που εμφανίζουν ευερεθιστότητα, υποφέρουν δηλαδή από αυτή την «ανάμεικτη μανία», παρουσιάζουν μανία και κατάθλιψη την ίδια στιγμή. Κατά τη διάρκειά της είναι ιδιαίτερα οξύθυμοι και ευερέθιστοι. Επειδή ακριβώς όμως όλοι έχουμε κακές μέρες, το συγκεκριμένο σύμπτωμα είναι δύσκολο να διαγνωστεί ως ένδειξη διπολικής διαταραχής.
Ακατάπαυστη ομιλία
Ένα ακόμη σημάδι διπολικής διαταραχής είναι η πολύ γρήγορη ομιλία. Η αποκαλούμενη «πιεσμένη ομιλία» είναι μία από τις πιο συνηθισμένες ενδείξεις διπολικής διαταραχής.
Στην περίπτωση αυτή, ο ασθενής μιλά ακατάπαυστα και αδυνατεί να κάνει διάλογο ενώ αν προσπαθήσει κάποιος να τον σταματήσει, το πιο πιθανό είναι να συνεχίσει να μιλάει χωρίς να δίνει σημασία. Ένα άλλο δείγμα αυτής της περίπτωσης είναι ο ασθενής να μεταπηδά από θέμα σε θέμα χωρίς νόημα.
Δυσλειτουργία στη δουλειά
Όσοι πάσχουν από διπολική διαταραχή πολύ συχνά εμφανίζουν προβλήματα και στη δουλειά τους, επειδή πολλά από τα συμπτώματα της ασθένειας συνδέονται με την ικανότητα του ασθενή να είναι συνεπής, να κάνει σωστά τη δουλειά του και να συναναστρέφεται παραγωγικά με τους συναδέλφους του.
Κατάχρηση ουσιών και αλκοόλ
Περίπου το 50% των ατόμων με διπολική διαταραχή παρουσιάζουν και πρόβλημα κατάχρησης κυρίως αλκοόλ αλλά και ουσιών. Ασθενείς με διπολική διαταραχή συνήθως πίνουν όταν βρίσκονται σε φάση «μανίας» προκειμένου να ηρεμήσουν ενώ όταν βρίσκονται σε κατάθλιψη χρησιμοποιούν το αλκοόλ για να βελτιώσουν τη διάθεσή τους.
Ακανόνιστη συμπεριφορά
Όταν οι ασθενείς με διπολική διαταραχή βρίσκονται σε κατάσταση μανίας, έχουν αυξημένη αυτοεκτίμηση. Αισθάνονται «ανίκητοι» χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες. Μάλιστα δύο από τους πιο κοινούς τύπους συμπεριφοράς, που μπορεί να προκύψουν από αυτό, είναι τα ξαφνικά ξεσπάσματα και η ασυνήθιστη σεξουαλική συμπεριφορά.
Διαταραχές στον ύπνο
Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από διπολική διαταραχή παρουσιάζουν προβλήματα στον ύπνο. Μπορεί δηλαδή όταν βρίσκονται σε κατάσταση κατάθλιψης να κοιμούνται πολύ περισσότερο και να αισθάνονται ακόμα κουρασμένοι ενώ σε κατάσταση μανίας να μην κοιμούνται αρκετά και παρόλα αυτά να μην αισθάνονται καθόλου κούραση.
Συρροή ιδεών
Ένα από τα πιο δύσκολα συμπτώματα διπολικής διαταραχής είναι η ασταμάτητη συρροή ιδεών, η οποία συμβαίνει σε κατάσταση μανίας. Με άλλα λόγια ο ασθενής αισθάνεται ότι το μυαλό του «τρέχει» και δεν μπορεί να το ελέγξει ή να μετριάσει τις σκέψεις και τις ιδέες του. Αυτό ενδέχεται να συμβαίνει παράλληλα με την ακατάπαυστη ομιλία, ωστόσο το δύσκολο στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι ο ασθενής μπορεί είτε να μην παραδέχεται είτε πάλι να μην αναγνωρίζει ότι το μυαλό του «τρέχει» ανεξέλεγκτα.

clickatlife

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα