Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Σούπες: 9 «μυστικά» που ίσως δεν γνωρίζατε

Ζεστή, αχνιστή, εξόχως θρεπτική, η σούπα είναι το κατ’ εξοχήν γεύμα του χειμώνα. Είτε ως ορεκτικό, είτε ως κυρίως γεύμα, παρασκευάζεται εύκολα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διατροφής μας. Τώρα που ο καιρός μας τα χάλασε, ας αρχίσουμε να μαθαίνουμε τα μυστικά της για τον χειμώνα που πλησιάζει...

Σήμερα η τέχνη του μαγειρέματος μιας νόστιμης και ζεστής σούπας είναι μάλλον παραμελημένη. Πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν τις έτοιμες συσκευασμένες σούπες ή εκείνες σε μορφή σκόνης, με ελάχιστα θρεπτικά συστατικά, από το να μπουν στη διαδικασία παρασκευής μιας ολόφρεσκης και θρεπτικής, σπιτικής σούπας.
Σε πολλές εθνικές κουζίνες όμως, όπως είναι η ρωσική, η γαλλική ή η ιταλική, οι φρέσκιες σούπες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μαγειρικής τους τέχνης και κουλτούρας.
Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικά στοιχεία από άλλους λαούς του κόσμου, που αφορούν τη σούπα και πιθανόν να μην γνωρίζατε…

1. Σε πολλούς λαούς η σούπα παραδοσιακά εντάσσεται στο πρωινό τους γεύμα. Για παράδειγμα οι Ιάπωνες ξεκινούν την ημέρα τους μ’ ένα ζεστό μπολ σούπας, συνήθως από ζωμό ψαριού μαζί με ρύζι. Στη Γαλλία επίσης, τα παιδιά προτού να φύγουν για το σχολείο, συνήθιζαν παραδοσιακά να τρώνε τη σούπα που περίσσεψε από την προηγούμενη. Τα κρουασάν βουτύρου και ο καφές, είναι μια μάλλον, μοντέρνα συνήθεια που υιοθέτησαν οι Γάλλοι, λίγο μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
2. Σε πολλά εστιατόρια – ακόμα και σε αρκετά ακριβά- η παρασκευή της σούπας δεν ξεκινάει πάντα από το… μηδέν. Πολλοί σεφ για να κερδίσουν χρόνο, αντί να χρησιμοποιούν κάποιο ζωμό, προτιμούν να προσθέτουν μίγματα από υδατοδιαλυτές πρωτεΐνες λαχανικών ή κάποια άλλα χημικά συστατικά κι έτσι να ετοιμάζουν τη σούπα τους.
3. Το μυστικό για μια επιτυχημένη σούπα, είναι ένας χειροποίητος-σπιτικός ζωμός. Σιγοβράζοντας για αρκετή ώρα κόκκαλα από κοτόπουλο, γαλοπούλα, αρνί ή μοσχάρι, ανακατεμένα με μια χούφτα από χοντροκομμένα λαχανικά, όπως καρότα, κρεμμύδια, σέλινο, αλάτι και καρυκεύματα, θα έχετε έτοιμη τη βάση για μια θρεπτική και απόλυτα υγιεινή σπιτική σούπα. Ο ζωμός αυτός μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο ή την κατάψυξη για αρκετό καιρό.
4. Οι σούπες λαχανικών ή αυτές με ζυμαρικά, σερβίρονται συνήθως ως ορεκτικό ή συνοδευτικό γεύματος, που στηρίζεται κατά βάση στο κρέας. Οι Γάλλοι παραδοσιακά, συνοδεύουν το βραδινό τους φαγητό με κάποια σούπα.
5. Οι βελουτέ σούπες μπορούν να σερβιριστούν και ως κυρίως γεύμα ή απλώς ως σνακ. Για να ετοιμάσετε μόνοι σας μια τέτοιου είδους σούπα χρειάζεται να διαθέτετε μπλέντερ, μέσα στο οποίο θα μπορείτε ν’ ανακατέψετε τα συστατικά της σούπας σας και ιδανικά λίγο γάλα ή γιαούρτι που ταιριάζει εξαιρετικά.
6. Η προσθήκη γιαουρτιού στη σούπα, λίγο πριν την κατανάλωσή της, είναι μια εξαιρετική επιλογή. Όχι μόνο προσθέτει ωραία γεύση και απαλή υφή, αλλά επιπλέον ενισχύει θρεπτικά το αποτέλεσμα με ένζυμα και βιταμίνες και βοηθά σημαντικά στην πέψη.
7. Στη ρωσική κουζίνα, συνηθίζεται να προστίθενται στη σούπα παντζάρια, σίκαλη, λάχανο ή χυμός από τουρσί, συστατικά τα οποία περιέχουν πολύτιμες βιταμίνες, ενώ προσθέτουν μια «ευχάριστη» ξινή γευστική πινελιά στη σούπα.
8. Η προσθήκη σόγιας ή σάλτσας ψαριού (Worcester) στη σούπα αντί για αλάτι, είναι μια ακόμα τεχνική, που χρησιμοποιείται στην παρασκευή σούπας διεθνώς και μας έρχεται από τη μακρινή Ταϋλάνδη και το Βιετνάμ. Η σάλτσα ψαριού φτιάχνεται από γαύρο, που είναι πλούσιος σε ιώδιο και βοηθά στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
9. Η σούπα τέλος, είναι ένας έξυπνος και πολύ νόστιμος τρόπος για να «μεταμορφώσετε» τα λαχανικά σας και να τα εντάξετε στο διαιτολόγιό σας.

clickatlife

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα