Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

«Κλάμα-Τελικά μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα;»



Οι ψυχολόγοι έχουν κάνει μια εκπληκτικά μικρή πρόοδο σχετικά με την στην εξήγηση γιατί κλαίμε. Μια δημοφιλής ιδέα είναι ότι το κλάμα είναι καθαρτικό - ότι τα δάκρυα της λύπης διώχνουν μακριά τις θλίψεις της ζωής, όπως τα συντρίμμια μεταφέρονται από την παλίρροια. Αυτό έχει υποστηριχθεί από έρευνες που ρώτησαν ανθρώπους πώς νιώθουν μετά από από έντονο κλάμα.

Από την άλλη μεριά, κάποιες άλλες έρευνες έδειξαν ότι υπάρχει μικρή θετική σχέση οφέλους, τουλάχιστον ως προς την συνολική ημερήσια διάθεση. Για την ακρίβεια, θεωρήθηκε ότι όταν κλαίμε πολύ, μπορεί να μας επηρεάσει αρνητικά μέχρι και δυο ημέρες.
Άλλα ευρήματα ερευνών τόνισαν ότι τα πιο έντονα επεισόδια κλάματος σχετίζονται με πιο θετικά αποτελέσματα στη διάθεση, όπως επίσης και κάποια επεισόδια κλάματος που προκάλεσαν ένα αίσθημα ανεπάρκειας συντέλεσαν στην θετική αλλαγή της κατάστασης. Επίσης, το κλάμα με συντροφιά (ξέρω ακούγεται χαζό) συνδέεται με την θετική αλλαγή διάθεσης από ό, τι όταν κάποιος κλαίει μόνος του ή κλαίει παρέα με πολλούς ανθρώπους. Τα δάκρυα από συγκρούσεις αντιθέτως δεν έχουν σχέση με την θετική αλλαγή διάθεσης.

Βέβαια αυτό που θα αναρωτηθεί κανείς είναι, αν τα δάκρυα μπορούν να φέρουν τις προσδοκούμενες αλλαγές. Σε κάποιες περιπτώσεις (ίσως οι γυναίκες να το ξέρουν καλύτερα) το κλάμα σώζει καταστάσεις, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να συντελέσει σε ολοκληρωτική αλλαγή. Κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι το κλάμα είναι λυτρωτικό και ότι μετά αισθάνονται καλύτερα. Κάποιοι άλλοι δηλώνουν ότι αποφεύγουν να κλαίνε, γιατί μπορεί αν συνεχίσουν να αισθάνονται άσχημα αφού “στερέψουν” τα δάκρυα. Οι απόψεις διίστανται, γιατί απλά όλοι είμαστε διαφορετικές προσωπικότητες.

Παρόλα αυτά, αν σας έρχεται να κλάψετε με όλα αυτά που συμβαίνουν τριγύρω σας (βλέπε οικονομικές δυσκολίες) κάντε το, μπορεί αυτομάτως να το γυρίσετε σε γέλιο…Παράδοξο μεν, αλλά τίποτα δεν φαίνεται λογικό τον τελευταίο καιρό…
Συμβουλή: ότι και αν είναι αυτό που σας κάνει να νιώθετε καλύτερα, απελευθερώστε το…Αφήστε τα συναισθήματα να σας κατακλύσουν. Καλά ή κακά συναισθήματα έχουν την χρησιμότητα τους…Γιατί απλά σας κάνουν να ζείτε, να αισθάνεστε, να νιώθετε…Μην κρύβεται τα συναισθήματα σας…

Της Σοφίας Εφραιμίδου
MSc Mental Health Counselor Specialized in Health Psychology & Learning Disabilities
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα