Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Η ομορφιά της ταύτισης οδηγεί στην ευτυχία



Όλοι γνωρίζουμε ότι η ευτυχία δεν προκαλείται μόνο από εξωτερικούς παράγοντες και υλικά αγαθά, αλλά αναβλύζει από μέσα μας.
Δεν είναι ένας σταθμός στον οποίο φτάνεις, αλλά ένας τρόπος να ταξιδεύεις.
Δεν είναι να παίρνεις αυτό που θέλεις, αλλά να θέλεις αυτό που έχεις!

 

Ταξίδευαν, λοιπόν, τρεις γυναίκες και ξαφνικά είδαν στο δρόμο ένα μεγάλο λάκκο όπου μέσα βρισκόταν παγιδευμένη η Ευτυχία.
Τότε η πρώτη γυναίκα λέει:
- Ευτυχία, θέλω να με κάνεις όμορφη. Αμέσως μεταμορφώθηκε σε μια καλλονή και ευτυχισμένη έφυγε.
Η δεύτερη γυναίκα ζήτησε:
- Ευτυχία, θέλω να με κάνεις πλούσια. Αμέσως εμφανίσθηκε μπροστά της ένα σακούλι γεμάτο χρυσαφικά και διαμάντια, η γυναίκα το αρπάζει και ευτυχισμένη έφυγε.
Μόνο η τρίτη γυναίκα δεν έλεγε τίποτα και τότε η Ευτυχία της είπε μέσα από το λάκκο:
- Πες μου κι εσύ, τι θέλεις να σου δώσω;
Τότε η γυναίκα έσκυψε, άπλωσε το χέρι της και είπε:
- Δώσε μου το χέρι σου, και απλώς έβγαλε την Ευτυχία από το λάκκο.
Μετά συνέχισε το δρόμο της.
Η Ευτυχία χαμογέλασε και την ακολούθησε...


Είναι κρίμα να περάσουμε τη ζωή μας περιμένοντας κάποιο θαύμα που θα ικανοποιήσει τις επιθυμίες μας και θα δικαιώσει τις προσδοκίες μας.
Πότε θα αντιληφθούμε ότι το θαύμα συντελείται πάντα μέσα σ’ αυτό που ζούμε, τη στιγμή που το βιώνουμε;  

H ταύτισή μας με τους άλλους, η ικανότητα δηλαδή να μπαίνουμε στη θέση τους και η διάθεσή μας να τους βοηθήσουμε, ανάγεται από άλλες επιστημονικές έρευνες σε έναν από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ευτυχία.
Η οξυτοκίνη που αποκαλείται επίσης «ορμόνη της ταύτισης και της στοργής» θεωρείται ότι εμπλέκεται σε κάθε είδους συναισθηματική σχέση, είτε αυτή είναι ερωτική είτε φιλική ή η σχέση ανάμεσα σε έναν γονιό και το παιδί του.
Σχετικές έρευνες υποστηρίζουν ότι: Οι δεσμοί με φίλους, με την οικογένεια και η προσφορά βοήθειας προς τους άλλουςαποδεικνύονται από τους πιο ισχυρούς παράγοντες της ευτυχίας- και αυτό όχι μόνο χάρη στην ταύτιση και την οξυτοκίνη αλλά και στο γεγονός ότι δίνουν ένα νόημα και έναν σκοπό στη ζωή.


Όπως γράφει ο Φρανς ντε Βάαλ, καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Εμορι, στο βιβλίο του «Η εποχή της ταύτισης», «Το να βοηθά κάποιος κάποιον άλλον μπορεί τελικά να αποτελεί εγωιστική πράξη, γιατί αυτός ο οποίος προσφέρει παίρνει από αυτή την πράξη μια άρρηκτα συνδεδεμένη ανταμοιβή. Αυτή είναι η ομορφιά της ταύτισης».
Η ευτυχία μπορεί να κρύβεται σε πολύ μικρότερα πράγματα από αυτά που φανταζόμαστε. Οι μικρές χαρές της ζωής είναι πολύ πιο σημαντικές για τη γενική μας ευεξία. Ας τις δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή και ας μη μένουμε αδιάφοροι στο περιβάλλον μας.


Ο αλτρουισμός και ο εθελοντισμός, σύμφωνα με τις μελέτες, βελτιώνουν τη διάθεση, ενισχύουν την αυτοεκτίμηση, συνδέονται με την καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία ενώ φαίνεται επίσης να ευνοούν τη μακροζωία.
Όλα όσα χρειαζόμαστε για να γίνουμε ευτυχισμένοι βρίσκονται μέσα μας. 
Μπορούμε όλοι να βρούμε αυτό το «ιδιαίτερο μέρος» μέσα μας επιλέγοντας το σωστό «κλειδί» που θα ανοίξει την πόρτα της ψυχής μας, αρκεί να το αποφασίσουμε. 


  • Μπορούμε να αποκτήσουμε την κυριότητα της ευτυχίας μας:Να εστιάζουμε σε λύσεις, αντί για προβλήματα. Να βρίσκουμε τα δώρα που κρύβει η ζωή και να κάνουμε ανακωχή και ειρήνη με τον εαυτό μας, καθώς και με τους γύρω μας.   
  • Να μην πιστεύουμε όλα όσα μας "λέει" το μυαλό μας: Να εξετάζουμε την ισχύ και αποτελεσματικότητα των σκέψεών μας. Να απαλλαγούμε από εκείνες τις σκέψεις που δεν μας αξίζουν και να κατευθύνουμε το μυαλό μας προς την χαρά.   
  • Να αφήνουμε την αγάπη να μας οδηγήσει: Να εστιάζουμε στην ευγνωμοσύνη, στη συγχώρεση και στην καλοσύνη. (Αυτό λειτουργεί εξίσου αποδοτικά τόσο στην προσωπική, όσο και στηνεπαγγελματική ζωή μας).   
  • Να κάνουμε τα κύτταρα του σώματός μας ευτυχισμένα: Να μάθουμε πώς να "τρέφουμε" το σώμα μας, να το ενεργοποιούμε και να συντονιζόμαστε στη σοφία του.  
  • Να συνδεόμαστε με το πνεύμα μας: Να προσκαλέσουμε τη "σύνδεση" με την υψηλή νοημοσύνη μας, να ακούμε την "εσωτερική" φωνή μας και να αρχίσουμε να εμπιστευόμαστε την ίδια τη ζωή μας για να μας φέρει αυτά που επιθυμούμε.  
  • Να κάνουμε σκοπό μας να ζούμε με έμπνευση: Να βρούμε τοπάθος μας, να ακολουθούμε την έμπνευση της στιγμής και να συμβάλουμε σε κάτι μεγαλύτερο.   
  • Να καλλιεργούμε αρμονικές σχέσεις. Να τις μεταχειριζόμαστε έτσι ώστε να μεγαλώσουν και να δυναμώσουν. Να περιβάλλουμε τον εαυτό μας από αρμονικούς ανθρώπους και να αρχίσουμε να βλέπουμε τον κόσμο σαν μια μεγάλη οικογένεια.    
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα