Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Νοιώθετε Ένα Συνεχές Αίσθημα Κόπωσης και Εξάντλησης;



Πολλοί από εμάς νοιώθουμε συχνά μια μόνιμη αίσθηση εξάντλησης και παρόλο που μπορεί όντως να έχει προηγηθεί σκληρή σωματική ή πνευματική άσκηση, δεν ανακουφιζόμαστε με την ανάπαυση.
“Πονάει το κεφάλι μου, δεν κοιμάμαι καλά, νοιώθω εξάντληση, πονάει όλο μου το σώμα...”
Τις παραπάνω φράσεις, τις ακούμε καθημερινά από τους γύρω μας ή αποτελούν μερικά από τα δικά μας συνήθη συμπτώματα.

Η εξάντληση είναι ένα από τα συνηθισμένα φαινόμενα της εποχής μας και παρόλο που κάποιοι θα τρέξουν να πουν ότι “φταίει η καθιστική ζωή”, τα ακριβή αίτια του Χρόνιου Σύνδρομου Κόπωσης (CFS) -όπως το ονομάζουν οι ειδικοί- δεν είναι γνώστα, γι? αυτό άλλωστε και οι ερευνητές εξετάζουν πλήθος πιθανοτήτων.
Για παράδειγμα, το Σύνδρομο Κόπωσης μπορεί να είναι ένα είδος αυτοάμυνας του οργανισμού υπό τη μορφή αρρώστιας, σε μια έφοδο ομάδας μικροβίων, αλλεργιών ή ορμονικών διαταραχών.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να επηρεαστεί, τόσο από την περιβαλλοντική ρύπανση και τον σύγχρονο τρόπο ζωής, όσο και από την εισβολή ενός ιού στο σώμα μας όταν εκείνο βρίσκεται σε καταστολή, δηλαδή σε περιόδους έντονου άγχους.
Πολλοί φυσιοθεραπευτές υποστηρίζουν ότι η εξάντληση που συχνά νοιώθουμε οφείλεται περισσότερο σε ψυχολογικούς παρά σε φυσιολογικούς παράγοντες, παρόλο που σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι παθόντες παρουσιάζουν ανωμαλίες και στο ανοσοποιητικό τους σύστημα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποβάλλουν τους εισερχόμενους ιούς ή να εμποδίσουν την ανεπιθύμητη δράση τους.

Μερικά από τα συνήθη συμπτώματα του Σύνδρομου Κόπωσης είναι: επίμονοι πονοκέφαλοι και ημικρανίες, ταχυπαλμία, χαμηλός δείκτης τιμής ερυθρών αιμοσφαιρίων και μαγνησίου, αϋπνίες, αποχαυνωτική υπνηλία, αδυναμία συγκέντρωσης, κακή μνήμη, αλλαγές βάρους, αλλεργίες, άγχος, ευερεθιστικότητα, κατάθλιψη, μόνιμη αίσθηση σωματικής κόπωσης, δυσκαμψία, μυϊκοί πόνοι, μόλυνση περιορισμένης έκτασης και πυρετός, πονόλαιμος ή πρήξιμο λεμφαδένων.

Όταν τα παραπάνω συμπτώματα αυξομειώνονται, μας ταλαιπωρούν για περισσότερο από έξι μήνες και η απόδοση του οργανισμού μας σταδιακά μειώνεται, η υποψία προσβολής από το σύνδρομο κόπωσης προβάλλει ανησυχητική, με αποτέλεσμα οι αντοχές μας να δοκιμάζονται μέχρι την εξουθένωση.
Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεγαλύτερη πλειοψηφία τελικά επανέρχεται.
Φυσικά, αυτά τα συμπτώματα παραπέμπουν σε μια πλειάδα άλλων ασθενειών.
Γι? αυτό λοιπόν, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας, ο οποίος θα εξετάσει το ιατρικό σας ιστορικό και αφού αποκλείσει κάποιες ασθένειες, όπως μονοπυρήνωση, πολλαπλή σκλήρυνση, καχεξία, HIV, αρθρίτιδα, λύκος, παθήσεις των οστών και υποθυρεοειδισμό, θα σας υποδείξει ποιά είναι η κατάλληλη θεραπεία για την περίπτωσή σας.

Υπάρχουν παραδοσιακές, αλλά και εναλλακτικές θεραπείες, οι οποίες στοχεύουν στην ανακούφιση από τον πόνο και γενικότερα της αίσθησης κόπωσης.
Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης της κόπωσης είναι η τήρηση ενός προσεγμένου προγράμματος υγιεινής διατροφής.
Αποφύγετε, στο πλαίσιο του εφικτού, καταστάσεις που επιβαρύνουν, τόσο την ψυχολογική, όσο και τη φυσική αρμονία του οργανισμού σας.
Ο γιατρός μπορεί να σας υπαγορεύσει μια φαρμακευτική αγωγή από αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή ακόμη και τη λήψη ελεγχόμενης δόσης ασπιρίνης και άλλων παυσίπονων, για να αντιμετωπίσετε τον πονοκέφαλο, τον χαμηλό πυρετό και τους πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις.
Προσοχή στην ευαισθησία που μπορεί να έχει ο οργανισμός σας κατά την έκθεσή του σε χημικά, καθαριστικά οικιακής χρήσης, εντομοκτόνα, αλλά και στην περιβαλλοντική ρύπανση.

Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις κρίνεται οφέλιμη η λήψη μικρών δόσεων αγχολυτικών ή ανασταλτικών φαρμάκων, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και της ανακούφισης από τον πόνο.
Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και αποτοξίνωσης του οργανισμού, αποφεύγοντας συνήθειες που ενισχύουν το στρες και μπλοκάρουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, π.χ. κάπνισμα, αλκοόλ, κατάχρηση λιπαρών ουσιών και γλυκισμάτων, και άσκοπη λήψη φαρμάκων.
Φροντίστε να λαμβάνετε ίνες και πεπτικά ένζυμα από την τροφή σας ή μέσω διατροφικών συμπληρωμάτων, μιας και αυτές βελτιώνουν τη διαταραχή της χλωρίδας του εντέρου, που μπορεί να προκαλέσει η είσοδος ιών από την πεπτική οδό.

Επίσης, η μείωση της διαπερατότητας του εντέρου απο ιούς αντιμετωπίζετε με τις βιταμίνες B12, A και B5, ενώ οι μπανάνες και το λάχανο μειώνουν τις πιθανότητες δημιουργίας ή φλεγμονής σε έντερο και συκώτι.
Ενισχύστε τη λειτουργία του συκωτιού και δημιουργήστε ένα τείχος άμυνας του οργανισμού σας στους ιούς.
Αυξήστε την ημερήσια δόση λεκιθίνης, η οποία περιέχεται σε μεγάλη ποσότητα στον κρόκο του αυγού, αλλά θα την βρείτε και σε σκόνη ή ταμπλέτες, και βελτιώστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, περιορίζοντας παράλληλα την πιθανότητα αύξησης της χοληστερίνης.

Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να ενισχύσετε το σύστημα αυτοάμυνας του οργανισμού σας και να ανακτήσετε την χαμένη ενεργητικότητά σας μέσω των βιταμινών, των μετάλλων και των αμινοξέων, όπως B1, B6, B2, E, C, βήτα-καροτίνη, βιοτίνη, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, σελήνιο και αργινίνη.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα