Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ΡΟΔΟΣ: η επόμενη μέρα μιας μαύρης σελίδας στην ιστορία του νησιού – Ημέρα ευθυνών

944763_10202925959018535_2017208493_n
Είναι γεγονός πως ο άνθρωπος μπροστά στην ανυπέρβλητη δύναμη της φύσης και τα πάντα απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα είναι αδύναμος. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι εν έτη 2013, η πολιτεία δεν μπορεί να προβλέψει ώστε η κάθε κακοκαιρία να περνάει με όσο το δυνατόν λιγότερες συνέπειες.
Παρασκευή, 22η Νοεμβρίου 2013, ημέρα σταθμός στην Ιστορία της Ρόδου με μια αναμενόμενη  κακοκαιρία να μετράει τρεις νεκρούς, έναν αγνοούμενο που δυστυχώς η ελπίδα να βρεθεί ζωντανός έχει σβήσει, ανυπολόγιστες υλικές ζημιές σε περισσότερα από 300 σπίτια και 150 οχήματα, κατολισθήσεις και σπασμένους δρόμους και γέφυρες.
Η Ρόδος τα τελευταία χρόνια δεν είναι το νησί με τις 360 ημέρες ηλιοφάνειας και 5 ημέρες βροχής. Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει και το νησί μας και τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου. Δίχως να παραθέσουμε επιστημονικούς όρους και εξειδικευμένα στοιχεία, αλλά ερωτήματα που μπορεί να θέσει και να απαντήσει ο καθένας θα εμβαθύνουμε στην επόμενη μέρα αυτής της μαύρης σελίδας στην ιστορία του τόπου μας.

Σε κάθε κακοκαιρία τον τελευταίο καιρό, το νησί θυμίζει Βενετία. Οι δρόμοι γίνονται ποτάμια, οι οδηγοί παριστάνουν τους γονδολιέρηδες, οι κατολισθήσεις μικρές  ή μεγάλες είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε κακοκαιρίας. Παρόλα αυτά τίποτα ουσιαστικό δεν αλλάζει στο νησί. Υπήρχε προειδοποίηση για κακοκαιρία στις 22 Νοεμβρίου, ακόμα και από τα τοπικά ΜΜΕ που επισήμαιναν την μέγιστη προσοχή των πολιτών.
Ο Κρεμαστενός ποταμός με το γιοφύρι του θανάτου, στοίχισε τη ζωή δυο ανθρώπων. Ο κεντρικός δρόμος του ενός ρεύματος κυκλοφορίας περνάει μέσα από τον ποταμό. Σε κάθε κακοκαιρία οι κάτοικοι της περιοχής φωνάζουν ότι υπερχειλίζει και οι ζημιές είναι πολλές. Η πολιτεία και όλοι οι αρμόδιοι αυτού του τόπου δεν φρόντισαν καν να κλείσει ο δρόμος από την τροχαία ώστε να μην περνάνε τα οχήματα ενόψει των καιρικών συνθηκών. Αυτό δεν έγινε παρά μόνο πολύ αργότερα απ” όταν το μοιραίο όχημα παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού. Ήταν το ελάχιστο, να κλείσει η κυκλοφορία μέσα από τον ποταμό, εφόσον τα αυτονόητα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή έχουν κολλήσει για πάρα πολύ καιρό στη γραφειοκρατία.
Και ο ποταμός της Ιαλυσού υπερχείλισε και έσπασε τα τείχη με αποτέλεσμα να «πνίξει» το χωριό. Τεράστιες οι υλικές ζημιές στις περιουσίες των κατοίκων αλλά και στους δημόσιους δρόμους. Τι φταίει; Το ότι φωτογραφίες ντοκουμέντα έδειξαν το ποτάμι να είναι σε βάθος φραγμένο από εκατοντάδες καλάμια, ήταν ακαθάριστο και το νερό δεν είχε από που να περάσει; Το ότι το ρέμα μπαζώθηκε;
Μια ανείπωτη τραγωδία  βιώνει το νησί μας με τις υλικές ζημιές να έρχονται σε δεύτερη μοίρα, μετά την απώλεια ανθρώπινων ζωών και έρχεται να σταθεί αδύναμο με χάρτινες και επιφανειακές υποδομές απέναντι στη φύση.  Όσο νερό παραπάνω και να έπεσε, δεν διαθέτει τις υποδομές να ανταπεξέλθει στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Με την πυροσβεστική υπηρεσία να βρίσκεται σε επιφυλακή και να έχει συμβουλέψει τους πολίτες πριν την κακοκαιρία, πάραυτα όμως δεν έχει δυνάμεις για να αντιμετωπίσει τέτοια καταστροφή, ο κρατικός μηχανισμός ήταν ανύπαρκτος. Ένα απλό παράδειγμα, πέρασαν ώρες για να δηλωθούν αγνοούμενοι οι δάσκαλοι που παρασύρθηκαν στον Κρεμαστινό ποταμό.
Κυριακή βράδυ συνεδρίασε εκτάκτως το Περιφερειακό Συντονιστικό “Οργανο υπό την προεδρεία του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου για να γίνει απολογισμός των ζημιών αλλά και να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα για την επερχόμενη νέα κακοκαιρία. Τώρα πλέον όμως είναι αργά, τρεις άνθρωποι χάθηκαν άδικα από τη ζωή και ένας ακόμα αγνοείται. Κατά τη διάρκεια του ΠΣΟ άρχισαν οι αντιπαραθέσεις και η ρίψη ευθυνών, κάτι που ήταν αναμενόμενο όπως αύριο αναμενόμενες θα είναι και οι διαβεβαιώσεις για τα αντιπλημμυρικά έργα που θα πραγματοποιηθούν.
Δήμος, Περιφέρεια, ΕΒΕΔ και όλοι οι φορείς και σύλλογοι στάθηκαν στο πλευρό των πληγέντων από την θεομηνία, όμως  το επίδομα που αποφασίστηκε να δοθεί σε κάθε οικογένεια που  επλήγει από τις πλημμύρες, χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για να εγκριθεί, οπότε η καθυστέρηση από την πολιτεία που πάντα φέρνει εμπόδια είναι βέβαιη αν και υπάρχει δέσμευση για αυτό!!!
Σε αυτό το σημείο και ξημερώνοντας Δευτέρα έρχεται και ο Δήμος να δείξει το απάνθρωπο του πρόσωπο, καθώς όπως έγινε γνωστό ζητήθηκε να μην ανοίξει τη Δευτέρα το Δημοτικό Σχολείο Παραδεισίου στη μνήμη της 27χρονης δασκάλας Αναστασίας που είναι ένα από τα θύματα του βιβλικού κατακλυσμού. Κάτι τέτοιο  όμως δεν έγινε δεκτό.  Ευτυχώς οι πολίτες του νησιού έχουν ακόμα ψυχή και ανθρωπιά κι έτσι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων αποφάσισε να μη στείλει τα παιδιά του σήμερα  Δευτέρα  για μια μέρα στο σχολείο, ώστε να τιμήσουν τη δασκάλα τους που θα κηδευτεί σήμερα στα Ψαχνά Ευβοίας.
Δευτέρα λοιπόν σήμερα, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για την τεράστια καταστροφή στη Ρόδο; Ο Θεός; Δεν νομίζω ότι είναι δικό του φταίξιμο το μπάζωμα των ρεμάτων και των ποταμών, ούτε οι δρόμοι που περνάνε μέσα από τα ποτάμια, ούτε τα ακαθάριστα φρεάτια. Ευθύνη  όμως έχει και ο πολίτης πέραν των αρμοδίων, που γεμίζει σκουπίδια τα φρεάτια, είτε περιτυλίγματα από σάντουιτς και σοκολάτες, τσιγάρα κλπ που ο νους του δεν πάει στο κακό εκείνη την ώρα. Σήμερα πολίτες καθάριζαν τα φρεάτια σε κάθε γειτονιά εν αναμονή νέων καταιγίδων.
Οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν δικαίωση και ρίψη ευθυνών εκεί που υπάρχουν. Η οικογένεια της άτυχης Αναστασίας έκανε την αρχή με το να ζητάει να επιρρίψει ευθύνες ακόμα και αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας.
 Υπάρχει κάποιος από τις τοπικές αρχές, πρώην – νυν,  αυτού του τόπου  ή την πολιτεία που αισθάνεται ενοχή;
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα