Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Σεξουαλικότητα και διατροφή!


Σεξουαλικότητα και διατροφή!
Δεν μπορεί κάποιος να σκεφτεί καλά, να αγαπήσει καλά, να κοιμηθεί καλά, αν δεν έχει φάει καλά.
Virginia Woolf
 συγγραφέας
Από παλιά οι άνθρωποι συνέδεσαν την σεξουαλικότητα με την τροφή. Η παρατήρηση της σχέσης αυτής σε όλους τους πολιτισμούς, οδήγησε στην δημιουργία μιας μεγάλης λίστας αφροδισιακών τροφών.
 
Σοκολάτα, στρείδια, σπαράγγια, ρόδι, σύκα, μέλι, ginger, σκόρδο, καυτερά και πικάντικα φαγητά έχουν καταναλωθεί ανά τους αιώνες, σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, με σκοπό την αύξηση της ερωτικής επιθυμίας, απόδοσης και απόλαυσης .
Οι τροφές αυτές, λόγω των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν, επηρεάζουν τις ορμόνες, το νευρικό σύστημα και την εγκεφαλική λειτουργία, έχουν ψυχοδραστικές επιδράσεις και ενισχύουν το κυκλοφορικό σύστημα αυξάνοντας την ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα.
Για την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική όμως, η έδρα της σεξουαλικότητας, και της γονιμότητας είναι τα Νεφρά.
 
Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ” όπως ονομάζονται, είναι η ρίζα του προ-γεννητικού Qi * το οποίο κληρονομούμε από τους προγόνους μας. Τα νεφρά είναι επίσης οι αποθηκάριοι της Ουσίας, του Qi, της ζωτικής μας ενέργειας, η οποία εδραιώνεται κατά την σύλληψη, τρέφει το έμβρυο και μετά την γέννηση κυβερνά την ανάπτυξη και την ωρίμανση του ανθρώπου, σε όλα τα επίπεδα.
Είναι η βάση της ιδιοσυγκρασίας και της κράσης μας. Eίναι η βάση της σεξουαλικής λειτουργίας και της αναπαραγωγής. Eίναι η Πηγή της Νιότης, η κρήνη της libido.
Κατά τη διάρκεια της ζωής, δεν αυξάνεται αλλά μόνον ανανεώνεται (η εξαντλείται) από την τροφή, την άσκηση, της συνήθειες της καθημερινότητας ,την σεξουαλική ζωή κ.α. Εάν η Ουσία των νεφρών είναι ελλειπής, εύκολα προκύπτουν υπογονιμότητα, στυτική δυσλειτουργία, ράθυμη Libido, κατακράτηση υγρών, προβλήματα τριχοφυίας κ.α.
Η Ουσία των νεφρών μπορεί να εξαντληθεί από πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων οι εξής:
-Κρύο, Υγρασία, Stress,
-Καφεΐνη, Κάπνισμα, Αλκοόλ, Ναρκωτικά
-Κρύες και παγωμένες υγρές τροφές (ειδικώς τους κρύους μήνες), Υπερβολική κατανάλωση υγρών, Ακατάλληλη διατροφή
-Ψηλοτάκουνα παπούτσια, Σφιχτά εσώρουχα και ρούχα (ειδικώς παντελόνια)
-Υπερ-δραστήρια σεξουαλική ζωή, Γήρανση

Tα Νεφρά (yin) και το συμπληρωματικό τους όργανο η Ουροδόχος κύστη (yang) σχετίζονται με το στοιχείο Νερό και με τον Χειμώνα. Είναι προφανές ότι τον χειμώνα χρειάζεται να τα κρατάμε ζεστά και προφυλαγμένα .
Το αριστερό Νεφρό (yιν-στοιχείο νερό) ενυδατώνει και τρέφει τα όργανα και τους ιστούς ενώ το δεξί Νεφρό (yαng- στοιχείο φωτιά) θερμαίνει και προάγει τις λειτουργίες τους. Παράλληλα ,διανοητικά είναι υπεύθυνα για την υποστήριξη της μνήμης, σε όλα τα επίπεδα (βραχεία η μακροπρόθεσμη, ατομική, συλλογική, κάρμα) ενώ συναισθηματικά συνδέονται με την αποφασιστικότητα.
Τροφές οι οποίες είναι ευεργετικές για τα νεφρά ,κατά την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική είναι: Γλυκοπατάτες, βρώμη, κριθάρι φαγόπυρο, φασόλια ειδικώς kidney & mung beans, φύκια (kombu, wakami, nori, hijiki) goji berries, blackberries, cranberries, blueberries, δαμάσκηνα, πεπόνι, αγγούρι, κολοκυθάκια, σκόρδο, πράσο, φρέσκα κρεμμυδάκια, μαϊντανός, σέλινο, μπρόκολο,  καρύδια, κουκουνάρια, φρέσκο ginger, κάρδαμο, κανέλλα, σαμπούκο, ταραξάκο, αλάτι (μέτρια κατανάλωση και ανάλογη με την υπόλοιπη διατροφή) κ.α.
Ο τρόπος που μαγειρεύεται η τροφή καθορίζει την επίδρασή της κάθε φορά, έτσι π.χ. τα κολοκυθάκια ωμά, βραστά η ατμού έχουν διαφορετική επίδραση από τα ψητά.
Χρειάζεται λοιπόν να γνωρίζουμε εάν τα νεφρά μας δεικνύουν τάση έλλειψης η υπερβολής ενέργειας, αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα της δυσλειτουργίας και να διαλέγουμε τόσο τις κατάλληλες τροφές όσο και τον κατάλληλο τρόπο παρασκευής τους
Έλλειψη ενέργειας: κακή κυκλοφορία του αίματος στο κάτω μέρος του κορμού, μέση, γοφούς, κρύα άκρα, οσφυαλγία, συχνοουρία, ορμονική δυσλειτουργία, αμηνόρροια, υπογονιμότητα, έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας, κακός ύπνος, άσχημα όνειρα, οστεοπόρωση, βούισμα στ΄ αυτιά, αναποφασιστικότητα, φόβος κ.α.
Υπερβολή ενέργειας: δυσκαμψία του λαιμού και του κορμού, σκούρα ούρα, σκούρο χρώμα κάτω από τα μάτια, χρόνια κόπωση, ημικρανίες, χρόνια ανησυχία, φόβος επικείμενης καταστροφής κ.α.
Φροντίζοντας την σεξουαλικότητά μας ολιστικά, φροντίζουμε την υγεία των νεφρών, τόσο διατροφικά όσο και με ύπνο καλής ποιότητας, κατάλληλη άσκηση, διαχείριση του stress, της ανησυχίας και του φόβου κ.α.
Φροντίζουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους, την κινητήρια δύναμη όλων των λειτουργικών δραστηριοτήτων του οργανισμού. Φροντίζουμε τη Φλόγα της Ζωής.
Το Κεφάλαιο ΝΕΦΡΑ για την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική είναι τεράστιο και θεμελιώδες για τη Ζωή, την Υγεία και την Ανάπτυξη του ανθρώπου. Στο άρθρο αυτό ,προσεγγίζεται σε σχέση με την σεξουαλικότητα, δεν εξαντλείται.

*Qi=Ζωτική ενέργεια, Ουσία της Ζωής
ΟΡΣΑΛΙΑ ΨΑΡΙΔΗ
ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
TCM

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα