Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Η Γλυκοπατάτα και η Καλλιέργεια της

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ


Η γλυκοπατάτα πέρα από την ονομασία της δεν έχει καμία σχέση με την πατάτα που όλοι γνωρίζουμε. Ωστόσο όπως και η πατάτα καλλιεργείται για τις κονδυλώδεις ρίζες της, οι οποίες είναι πλούσιες σε άμυλο και βιταμίνη C και χρησιμοποιούνται εκτός από την διατροφή του ανθρώπου, στην κτηνοτροφία ως ζωοτροφή, στην ζαχαροπλαστική, αλλά και στη βιομηχανία οινοπνεύματος.


Οι απαιτήσεις της γλυκοπατάτας σε κλίμα και έδαφος

Το φυτό της γλυκοπατάτας είναι ευαίσθητο στο κρύο και γενικά οι απαιτήσεις του σε θερμότητα είναι αρκετά μεγάλες. Για το λόγο αυτό ευδοκιμεί καλύτερα σε θερμότερες περιοχές καθώς και σε λαχανόκηπους με μεσημβρινή έκθεση. Όσον αφορά το έδαφος η γλυκοπατάτα χρειάζεται εδάφη βαθιά, ελαφριά, με ελαφρώς όξινη αντίδραση (ρΗ από 5,5 – 6,5) τα οποία επιπλέον θα πρέπει να στραγγίζουν καλά. Εδάφη βαριά ή και όσα διατηρούν υπερβολική υγρασία δεν είναι κατάλληλα για την γλυκοπατάτα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι κόνδυλοι που παράγονται σε βαριά εδάφη αποκτούν ανομοιόμορφο σχήμα. 

Γενικά η γλυκοπατάτα μπορεί να αποφέρει καλές αποδόσεις ακόμη και σχετική έλλειψη εδαφικής υγρασίας, ωστόσο είναι ευαίσθητη στην έλλειψή της περίπου 50-60 ημέρες μετά την φύτευση. Από την άλλη πλευρά στα πολύ υγρά εδάφη παρατηρείται σάπισμα των κονδύλων. Για την αποφυγή εχθρών και ασθενειών η γλυκοπατάτα δεν θα πρέπει να επανέρχεται στο ίδιο σημείο του λαχανόκηπου πριν περάσουν τουλάχιστον 3 χρόνια.

Η φύτευση της γλυκοπατάτας

Η γλυκοπατάτα δεν φυτεύεται απευθείας στο λαχανόκηπο αλλά προηγείται ένα είδος προβλάστησης στο σπορείο και μετά γίνεται η μεταφύτευση κατάλληλων φυτών στην οριστική θέση. Έτσι κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο γίνεται φύτευση των κονδύλων της γλυκοπατάτας σε θερμό και προφυλαγμένο μέρος (σπορείο ή και θερμοσπορείο). Για την φύτευση συνήθως χρησιμοποιείται στρώμα άμμμου ή ελαφρό απολυμασμένο χώμα πάχους 15 εκ., στο οποίο οι κόνδυλοι φυτεύονται σε βάθος περίπου 6-10 εκ. και σε αποστάσεις επί της γραμμής και 50 εκ. μεταξύ των γραμμών. Από τους κονδύλους αυτούς προκύπτουν στη συνέχεια βλαστοί, οι οποίοι όταν αποκτήσουν μήκος γύρω στα 15-20 εκ. ( μετά από περίπου 1-1,5 μήνα) αποσπώνται με τις ρίζες τους με σκοπό να μεταφυτευθούν στην τελική θέση τους στο λαχανόκηπο. Η φύτευση γίνεται ανά 30 εκ. συνήθως σε σαμάρια ύψους 20-30 εκ. τα οποία απέχουν μεταξύ τους 90 εκ. Μετά την φύτευση ακολουθεί καλό πότισμα.

Η συγκομιδή

Η συγκομιδή πραγματοποιείται 4-6 μήνες μετά την φύτευση, δηλαδή περίπου κατά τον Σεπτέμβριο ή συνηθέστερα στις αρχές Οκτωβρίου. Πριν φτάσει η περίοδος της συγκομιδής θα πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να σκάβουμε κοντά στα φυτά για να ελέγχουμε το βαθμό ωριμότητας των κονδύλων. Η εξαγωγή των κονδύλων από το έδαφος γίνεται ύστερα από την κοπή και την απομάκρυνση του φυλλώματος. Σημειώνεται ότι το φύλλωμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ζωοτροφή. Μετά την εξαγωγή τους οι κόνδυλοι αφήνονται μερικές ώρες στην επιφάνεια του εδάφους για να στεγνώσουν. Θα πρέπει ωστόσο να αποφεύγεται η συγκομιδή όταν η υγρασία του αέρα είναι πολύ υψηλή ή όταν επικρατεί βροχερός καιρός γιατί ευννοείται η σήψη των κονδύλων. Ανάλογα με την ποικιλία και τα ις καλλιεργητικές συνθήκες οι αποδόσεις στη γλυκοπατάτα μπορούν να φτάσουν τους 1-3 τόνους στο στρέμμα.



Πηγή:Αγρότυπος


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα