Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Πώς ένας άντρας φτάνει στο σημείο να σκοτώσει τη γυναίκα του;


Η ψυχική κατάσταση ενός ανθρώπου που διακατέχεται από έντονα συναισθήματα οργής, θυμού, ζήλιας είναι τόσο σύνθετη που το όριο μεταξύ της φυσιολογικής χροιάς με την ψυχοπαθολογική χροιά είναι ασαφές. 
Κανείς άνθρωπος που φαινομενικά και ψυχολογικά θεωρείται λειτουργικός μπορεί να φθάσει στο να διαπράξει ένα έγκλημα χωρίς προηγουμένως να έχουν προηγηθεί άλλες σύνθετες καταστάσεις που προμηνύουν τι ενδεχομένως μπορεί να επακολουθήσει.
Αν υπάρχει ψυχοπαθολογία και δη ψυχωτικές ενδείξεις τα πράγματα διαφοροποιούνται. Τα  ψυχικά στάδια της διαδικασίας του να φθάσει κάποιος σε ένα έγκλημα πάθους χαρακτηρίζονται από ασαφή όρια και μπορεί να συντελούνται με αδιευκρίνιστη διεργασία. 
Το πρώτο στάδιο είναι η  απουσία συναίνεσης, δηλαδή η διαδικασία που ο δράστης ενεργεί ωσάν να έχει πειστήρια ότι είναι το θύμα. Ο  υποψήφιος δράστης πείθει τον εαυτό του μέσα από συμπτώσεις ότι η σύντροφος του είναι ανάξια εκτίμησης γιατί τον εξευτελίζει απειλώντας την κοινωνική του εικόνα και υπόσταση, γελοιοποιώντας τον ως προσωπικότητα. Μέσα από ενδείξεις αποκτά το απαραίτητο γνωστικό ισχυρισμό ότι η σύντροφος του τον εξαπατά και τον μειώνει σε τέτοιο βαθμό που δεν της αξίζει να ζει. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι σταματούν σε αυτό το στάδιο γιατί οι συνειδησιακοί φραγμοί δεν τους επιτρέπουν να ξεπεράσουν το όριο διαπράττοντας την εγκληματική τους σκέψη. Στο επόμενο στάδιο, συναίνεση, όμως η ίδια η ιδέα έχει μετεξελιχθεί σε μια χειροπιαστή λύση ικανή να απαλλάξει το δράστη από την οδυνηρή αλληλουχία των απανωτών γνωστικών συγκρούσεων που του δημιουργεί η σκέψη της εξαπάτησης.  Ο  υποψήφιος δράστης προσπαθεί να δημιουργήσει συγκυρίες διάπραξης εγκλήματος, εκφοβισμού χωρίς να είναι ο ίδιος δράστης. Η κατάσταση αυτή έχει τακτική εμμονής και συνεχώς περιεργάζεται εγκληματικά σενάρια. Κατόπιν, υπεισέρχεται στο στάδιο της νοσηρής κρίσης. Είναι σε μόνιμη υπερδιέγερση, κακή διατροφή και ύπνος, απουσία ηθικών αναστολών, παρορμητικές πράξεις, οξύθυμος, απουσία διακριτικότητας. Σε αυτή την πολύ κρίσιμη φάση ο υποψήφιος δράστης είναι στην πιο άσχημη ψυχολογικά φάση. Αντιδρά σε όποιον προσπαθεί να τον συνετίσει και ενστερνίζεται όμοιες ιδέες και παροξυσμούς από το οικείο του περιβάλλον. Το τελικό στάδιο είναι αυτό της εκτέλεσης, το οποίο χαρακτηρίζεται από αστραπιαία εφαρμογή. Αρκεί η απόφαση της εκτέλεσης και ο υποψήφιος δράστης απογυμνώνεται από κάθε ηθική αναστολή και φραγμό, με οδηγό την συναισθηματική λαίλαπα της ζήλειας εκτελεί την αποτρόπαια πράξη του χωρίς να αναλογιστεί τις συνέπειες.

Είναι αντιληπτό ότι σε όλη τη διάρκεια και ένταση αυτών των άτυπων σταδίων καθώς και σε όλη την προϋπάρχουσα συναισθηματική κατάσταση του υποψήφιου δράστη ότι  είναι εμφανείς οι ενδείξεις της νοσηρότητας της κατάστασης ούτως ώστε ο περίγυρος και ο κοινωνικός ιστός έχει τη δυνατότητα να ενεργήσει υποστηρικτικά. Θα εξηγήσω εκτενέστερα τι εννοώ.

Ερευνητικά δεδομένα αναφέρουν ότι οι άνδρες  ανάμεσα σε 45  υποθέσεις που εκδικάστηκαν, στις 42 (95,7%) ήταν οι δράστες. Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος κος Μπαγιάς,  συμφωνώντας με τα ερευνητικά δεδομένα αναφέρει σχετικά: «Οι δράστες των εγκλημάτων πάθους είναι συνήθως άντρες. Αυτό συμβαίνει γιατί το λεγόμενο ισχυρό φύλο εξακολουθεί να θεωρεί τη γυναίκα κτήμα του. Δεν αποδέχεται την απόρριψη, αδυνατεί να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα της χειραφέτησης της γυναίκας, και δεν μπορεί να την αποδεχθεί ως ισότιμη στον ερωτικό τομέα».  Το 50%  των δραστών ήταν ηλικίας 26 έως 35 χρόνων, ανήκαν δηλαδή στον ενεργό πληθυσμό. Άγαμοι ή έγγαμοι ήταν το 72,8%, ενώ μεγάλο είναι το ποσοστό των χωρισμένων και των διαζευγμένων δραστών. Το έγκλημα της ανθρωποκτονίας με κίνητρο το ερωτικό πάθος φαίνεται να τελείται με μεγαλύτερη συχνότητα από άτομα που βρίσκονται σε διάσταση με τον επίσημο ερωτικό τους σύντροφο και ενδεχομένως οι πιθανότητες επανασύνδεσής τους είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Από την έρευνα ακόμη προκύπτει ότι το 42% περίπου των δραστών του εγκλήματος της ανθρωποκτονίας με κίνητρο το ερωτικό πάθος ανήκουν στις κατώτερες κοινωνικό-οικονομικές τάξεις ή ασκούν κάποιο επάγγελμα χαμηλού κοινωνικού κύρους. Ήταν ίδιας εθνικότητας με το θύμα στο 87% και μεγαλύτερης ηλικίας στο 76,9%. Στο 17,4% ο δράστης του εγκλήματος είχε τελέσει και κάποιο άλλο ποινικό αδίκημα κατά το παρελθόν, για το οποίο είχε καταδικασθεί ενώ στο 82,6% ο δράστης δεν είχε καμία προηγούμενη ποινική εγγραφή. Διαπιστώνεται λοιπόν ότι οι ανθρωποκτόνοι με κίνητρο το ερωτικό πάθος έχουν μικρότερη ροπή προς το έγκλημα, λειτουργούν παρορμητικά και λιγότερο προσχεδιασμένα και ίσως να είναι το πρώτο και τελευταίο έγκλημα που τελούν.

Το 87% χαρακτηρίζονται από το περιβάλλον τους ως «κοινωνικοί», που έχουν τουλάχιστον μία δομημένη –έστω και ατελώς– κοινωνική σχέση με το θύμα τους, ενώ οι 20 από τους 23 δράστες ήταν «ψυχικά υγιείς». Τα ερευνητικά δεδομένα αναφέρουν ότι τα περισσότερα  εγκλήματα παρατηρούνται με μεγαλύτερη συχνότητα σε μικρές και κλειστές κοινωνίες, όπου οι κοινωνικές πιέσεις για αποκατάσταση της τιμής του απατημένου και για τιμωρία της άπιστης είναι περισσότερο έντονες και επιτακτικές. Σημαντικός παράγοντας στις ανθρωποκτονίες με κίνητρο το ερωτικό πάθος είναι ο βρασμός ψυχικής ορμής του δράστη, που αυξάνει τις πιθανότητες επιβολής μειωμένης ποινής. Η έρευνα έδειξε ότι στο 21,7% των περιπτώσεων ο δράστης τέλεσε το έγκλημα σε κατάσταση βρασμού ψυχικής ορμής, ενώ στο 78,3% ο δράστης τέλεσε το έγκλημα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Σύμφωνα με την έρευνα βρέθηκε ότι, περίπου το 1/2 των υποθέσεων ανθρωποκτονίας συγκεντρώνουν υψηλούς βαθμούς οργάνωσης και προσχεδιασμού από τον δράστη.  Στα ερωτικά εγκλήματα αυξάνονται  αισθητά οι πιθανότητες ο δράστης να διαπράξει απόπειρα αυτοκτονίας μετά την τέλεση της δολοφονίας.

Συμπερασματικά, για να φθάσει κάποιος υγιής στην τέλεση μιας εγκληματικής πράξης έχουν προηγηθεί διάφορα γεγονότα και ενδείξεις, έχει δομηθεί μια ψυχοπαθολογική οικογενειακή σχέση η οποία κινδυνεύει να εκραγεί από διάφορα ακατέργαστα και υψηλής έντασης συναισθήματα και απαιτείται η άμεση παρέμβαση υποστηρικτικών παραγόντων προτού σχηματισθεί η ιδέα της τέλεσης της εγκληματικής πράξης και κατόπιν η εκτέλεση της νοσογόνας αυτής διάπραξης. Το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον πρέπει να θορυβηθεί και να έχει τα μέτρα και τους τρόπους να ζητήσει βοήθεια και να την πάρει ΑΜΕΣΑ. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να διεξαχθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια από τις τάξεις του νηπιαγωγείου μέχρι το πανεπιστήμιο για να γνωρίζουν όλα τα παιδιά τα ανθρώπινα τους δικαιώματα και να ξέρουν που να απευθυνθούν όταν κάποιο από αυτά δυσχεραίνεται από το ενδότερο και εξώτερο κοινωνικό τους περίγυρο. Η αστυνομία να έχει σχέδιο δράσης από τη στιγμή που γίνει έστω μια απλή καταγγελία με τις κοινωνικές υπηρεσίες και να ενημερώνει άμεσα τους αρμόδιους φορείς έστω και για ένα τυπικό έλεγχο της κατάστασης. Θεωρώ ότι κανένας άνδρας που χαρακτηρίζεται από εκρήξεις θυμού, παρορμητική συμπεριφορά, ψυχολογικά προβλήματα -έστω και παροδικά λόγω τρεχουσών συγκυριών-, λεκτική και σωματική βία θα πρέπει να έχει εύκολη πρόσβαση σε όπλα. Η αστυνομία μπορεί σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς να κατασκευάσει ένα ψυχομετρικό εργαλείο του υποψήφιου δράστη και σε περίπτωση καταγγελίας να καλεί τον υποψήφιο δράστη και να του το χορηγεί προκειμένου να σκιαγραφηθεί η προσωπικότητα του, τα κίνητρα του.

Χρειάζεται ανθρωπινή ευαισθησία, επιστημοσύνη, άμεση παρέμβαση και αποτελεσματικότητα προκειμένου να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα. Μπορούμε το ζήτημα είναι αν θέλουμε. Το ζήτημα είναι αν το περιστατικό της  Δευτέρας με 2 θύματα,  το δράστη και το θύμα και 3 αθώες ψυχούλες ισχυρά τραυματισμένες, είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει την απαραίτητη δόση ευαισθησίας των αρμόδιων φορέων προκειμένου να δράσουν απρόσκοπτα, άμεσα και αποτελεσματικά. 

elita

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα