Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Ντροπή


ntropi
Η Συστολή είναι ένα γνώρισμα του χαρακτήρα που μπορεί να αλλάξει. Ένα ντροπαλό άτομο φοβάται τις κοινωνικές συναναστροφές, φοβάται να αντιμετωπίσει νέες καταστάσεις, φοβάται να εμπλακεί συναισθηματικά, φοβάται να μιλήσει και να εκφέρει την γνώμη του, δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και γενικά είναι ένα άτομο αμήχανο που έχει πάντα μέσα του το φόβο της απόρριψης και του εμπαιγμού. Η συστολή πέρα από τα ψυχολογικά συμπτώματα εμφανίζει στο άτομο και βιολογικές εκδηλώσεις όπως ιδρωμένες παλάμες, ταχυκαρδία και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Οι ντροπαλοί άνθρωποι θέλουν να περνούν απαρατήρητοι και ως εκ τούτου χάνουν πολλές ευκαιρίες στη ζωή τους. Ο ντροπαλός είναι συνήθως ανασφαλής, έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, έχει χαμηλή ανοχή στην κριτική και αισθάνεται απογοητευμένος από τον εαυτό του. Το κοινωνικό περιβάλλον και οι απαιτήσεις του είναι ένας εφιάλτης για τα συνεσταλμένα άτομα. Τα βλέμματα των άλλων, οι απόψεις των άλλων και αυτό που άλλοι μπορεί να σκεφτούν ή να πουν γι “αυτόν του προκαλεί μεγάλο άγχος. Έτσι προσπαθεί να διατηρήσει ένα χαμηλό προφίλ, προσπαθεί να περνάει απαρατήρητος με οποιοδήποτε τρόπο ώστε να μην έχει να αντιμετωπίσει καταστάσεις που τον φοβίζουν ή ακόμη και τον έπαινο ή την κριτική.

Τα συνεσταλμένα άτομα έχουν υψηλό βαθμό αυτοκριτικής και αισθάνονται ανεπαρκή. Θεωρούν ότι αποτυγχάνουν να ευχαριστήσουν τους άλλους και αυτή τους η ανασφάλεια τους προκαλεί αμηχανία και άγχος. Πολλές φορές προσπαθούν να κάνουν ότι και οι άλλοι γιατί απλά δεν τολμούν να είναι ο εαυτός τους. Τα ντροπαλά άτομα υποφέρουν καθώς ζουν μια ζωή χωρίς στην ουσία να τη ζουν. Λόγω της συστολής τους μπορεί να χάσουν τον άνθρωπο που αγαπούν, την προαγωγή στη δουλειά τους, την δυνατότητα να ζήσουν νέες εμπειρίες ή απλά να απολαύσουν τη ζωή αφού η ρουτίνα στην οποία ζουν τους δίνει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Η συστολή αναγκάζει το άτομο να ζει σε μια διαρκή παραίτηση.
Υπάρχουν όμως πολλοί τρόποι για να αντιμετωπίσει ένα άτομο την συστολή. Υπάρχουν θεραπευτικές ομάδες που δουλεύουν με την ατολμία και μαθαίνουν στα άτομα να διαχειρίζονται το φόβο που νιώθουν για τους άλλους. Υποστηρίκτικα δρα επίσης και να ασχοληθεί το άτομο με το θέατρο καθώς θα μπει στην διαδικασία να υποδυθεί αρκετούς ρόλους και θα συνειδητοποιήσει πως η διαφορετικότητα δεν είναι κάτι που πρέπει να του προκαλεί φόβο. Σχεδόν όλες οι ομαδικές εργασίες ή τα ομαδικά αθλήματα συνιστούνται, καθώς αναγκάζει τα ντροπαλά άτομα να συνδέονται και να συνεργάζονται με τους άλλους. Μέσα από την συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες θα προβάλλετε και θα αναπτύξετε τις ικανότητες σας, θα αυξήσετε την αυτοεκτίμησή σας και θα μάθετε να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας. Επίσης μια δουλειά που απαιτεί εξυπηρέτηση πελατών είναι μια από τις καλύτερες τεχνικές για το πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την συστολή σας, επειδή η καθημερινή επαφή με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους θα αφαιρέσει την κοινωνική σας φοβία.
Οι ντροπαλοί και συνεσταλμένοι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να εκτιμούν τις ικανότητες τους και να συνειδητοποιήσουν την μοναδικότητα και την διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου. Μην ξεχνάτε πως ο φόβος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου και εκδηλώνεται με διαφορετικές μορφές, όπως: ντροπή, ζήλια, θυμός, μνησικακία, αλαζονεία. Κι αυτό που προκαλεί το φόβο είναι η έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Να είσαι πάντα αυτό που ονειρεύεσαι… που θέλεις… που επιθυμείς
και όχι αυτό που θέλουν οι φόβοι σου!!!
Βιβλιογραφία: Κατανικώντας τη συστολή, Σ.Χ. Τέηρ, Εκδ. Θυμάρι

 Το Κλειδί της Σκέψης

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα