Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Οι “δαίμονες” του Ταγίπ Ερντογάν και ο “βρώμικος” Γκιουλέν που τον πολεμά…

Gullen01-19august2013


Τις εικασίες κυβερνητικών κύκλων στην Τουρκία ότι οι πρόσφατες επιχειρήσεις της τουρκικής αστυνομίας σε γραφεία επιχειρηματιών, στενών συνεργατών του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, εντάσσονται στο πλαίσιο μιας οργανωμένης συνομωσίας κατά του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, από τον ισχυρό ισλαμιστή κληρικό Fethullah Gulen, ο οποίος διαμένει στην Πενσυλβανία των ΗΠΑ, προβάλλει ανταπόκριση του Tim Arango από την Κωνσταντινούπολη.
Η ανταπόκριση δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Raids and Graft Inquiry in Turkey Are Seen by Some as Muslim Cleric’s Plot».
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, ο κ. Erdogan απεκάλεσε την έρευνα για την υπόθεση διαφθοράς, στην οποία εμπλέκονται τρεις γιοι υπουργών και ο επικεφαλής της κρατικής τράπεζας Halkbank, ως μια ‘βρώμικη επιχείρηση’ για την οποία ευθύνεται εγκληματική συμμορία χωρίς όμως να κατονομάζει τον κ. Gulen.

Παράλληλα, δεδομένης της δημοσιότητας που λαμβάνουν οι λεπτομέρειες στα ΜΜΕ, αναλυτές στην Τουρκία και στο εξωτερικό χαρακτηρίζουν τις κατηγορίες περί διαφθοράς κατά συνεργατών της κυβέρνησης Erdogan ως μια απειλή μεγαλύτερη προς την εξουσία του Τούρκου Πρωθυπουργού απ’ ότι οι αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες με αφορμή το πάρκο Gezi που συγκλόνισαν τη χώρα την περασμένη άνοιξη και καλοκαίρι.
Και αυτό γιατί όπως επεσήμαναν αναλυτές όπως ο Sinan Ulgen του Carnegie Europe, η έρευνα περί διαφθοράς ενδέχεται να οδηγήσει σε διασπάσεις εντός της εκλογικής περιφέρειας του Erdogan, γεγονός που συνιστά ακόμη μεγαλύτερη απειλή για τον ίδιο (συγκριτικά με τα γεγονότα του πάρκου Gezi).
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται ανταπόκριση από την Πολη των Joe Parkinson και Emre Peker στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο “Turkey Premier Lashes Out Over Arrest of Allies», όπου επισημαίνεται ότι μετά από μια δεκαετία στην εξουσία, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) εμφανίζεται ολοένα και πιο διαιρεμένο μεταξύ των υποστηρικτών του κ. Erdogan και της φατρίας του εδρεύοντος στις ΗΠΑ κληρικού Fethullah Gulen.
Σύμφωνα δε με τον Ahmet Sik, δημοσιογράφο και συγγραφέα του βιβλίου «The imam’s army», το δίκτυο του ισλαμιστή κληρικού ελέγχει σημαντικές θέσεις στην αστυνομία και στον δικαστικό κλάδο, τις οποίες χρησιμοποιεί για να ασκεί εξουσία στην κυβέρνηση και για επιθέσεις κατά πολιτικών αντιπάλων.
«Ο μεγάλος κίνδυνος για τη χώρα και τη μακροοικονομική της σταθερότητα είναι ένας πόλεμος για μείωση της ισχύος», δεδομένων μάλιστα των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων στη χώρα, δήλωσε ο Wolfango Piccoli, επικεφαλής της εδρεύουσας στη Ν. Υόρκη εταιρείας παροχής συμβούλων “Teneo Intelligence”, προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο να δει κανείς πως θα διαχυθεί η κρίση σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα