Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Τα «οικονομικά» της σύγκρουσης στη Συρία



Δεκέμβριος 8, 2013.

Ο σκιώδης  ‘υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας’ της αντιπολίτευσης της Συρίας, Μίρο Ιμπραχίμ, υποστηρίζει ότι η αιματηρή σύγκρουση στη Συρία έχει στοιχίσει προς το παρόν στον πρόεδρο της χώρας, τουλάχιστον 25 δις δολάρια.


Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ‘Anadolu’ ο Μίρο δήλωσε ότι «το 2011 το καθεστώς Άσαντ Χρησιμοποίησε  7 δις δολάρια από τα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Συρίας, το 2012 περίπου 9 δις δολάρια και το 2013 άλλα 9 δις δολάρια.

Σύμφωνα με τον Μίρο ο Άσαντ έχει ακόμη μερικά δισεκατομμύρια δολάρια, που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τον πόλεμο, άσχετα με τις οικονομικές κυρώσεις.

Ο Μίρο ισχυρίστηκε ότι ο Άσαντ έλαβε από το εξωτερικό βοήθεια που φθάνει τα 50 δις δολάρια και είπε χαρακτηριστικά ότι αυτά προέρχονται από «άγνωστες πηγές».

Η παραγωγή στη Συρία έχει σχεδόν σταματήσει, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος στην ισραηλινή εφημερίδα ‘Μααρίβ’. Οι καλλιέργειες στο Χαλέπι και τη Δαμασκό έχουν χτυπηθεί σημαντικά και είναι ελάχιστες από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις. Ο τουρισμός, επίσης, είναι σημαντικά μειωμένος για προφανείς λόγους.

Ο Μίρο ανέφερε τα στοιχεία αυτά για να τονίσει ότι ο Άσαντ δέχεται ξένη βοήθεια για να στηρίξει το καθεστώς του. Αυτή του δίνει τη δύναμη να χρηματοδοτήσει το στρατό και το δημόσιο τομέα, παρά τη σύγκρουση που κρατά περίπου τρία χρόνια, καθώς έχει κλιμακωθεί ο πόλεμος μεταξύ των σουνιτών και των σιιτών μουσουλμάνων.

Σύμφωνα με το ‘Παγκόσμιο Δελτίο’ το οποίο επικαλείται το Μίρο για την λειτουργία της κυβέρνησης της Συρίας είναι απαραίτητα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, μεγάλο μέρος των οποίων θα πρέπει να απορροφηθεί από τον αμυντικό προϋπολογισμό,  στον οποίο περιλαμβάνονται περίπου 60 χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικοί.

Εκτός από την οικονομική στήριξη, το καθεστώς του Άσαντ, έχει λάβει σημαντικές ποσότητες άμεσων στρατιωτικών προμηθειών από περιφερειακούς συμμάχους, κυρίως από το Ιράν και το Λίβανο μέσω της ‘Χεζμπολάχ’.

Τα όπλα, η κατάρτιση και η χρηματοδότηση των παραστρατιωτικών οργανώσεων προέρχεται κυρίως από το Ιράν.

 Η Ρωσία υποστηρίζει, επίσης, την κυβέρνηση της Συρίας με την πώληση όπλων προς τον Άσαντ.

Πέρα από τα οικονομικά στοιχεία, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι η σύγκρουση που ξεκίνησε το 2011 στάθηκε η αιτία να χάσουν τη ζωή τους περισσότερα από 100.000 άτομα, 
συμπεριλαμβανομένων 11 χιλιάδων παιδιών. Εκατομμύρια Σύριοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα