Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

ΜΥΗΣΙΣ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΙΑ




Οι πρόγονοί μας κατέχοντας την ουράνια γνώση των τελούμενων ιεροπραξιών την ώρα των τελετών των Μυστηρίων έδιδαν όρκο σιωπής.

 Ο καθείς έπρεπε να υψώσει τον εαυτό του στο επίπεδο της νοητής πραγματικότητας για να αναγνωρίσει την εσωτερική φύση και ουσία των ιερών σκευών, των αγαλμάτων και των παραστάσεων. 

Για να μπορέσει όμως να γίνει δυνατή η μετουσίωση των λόγων και των εικόνων για τη θεία ενέργεια, (ανάλογα πάντοτε με την δυνατότητα του κάθε μυημένου), ήταν αναγκαίο μια δυναμική προσπάθεια και εξάσκηση του καθενός…στην ΑΝΑΓΩΓΗ προερχομένη από την παιδική ηλικία.

Δύο ήσαν οι βαθμοί των Μυστηρίων: η Μύησις και η Εποπτεία.



Οι Μυήσεις έχουν να κάμουν με τις ΜΟΥΣΕΣ επί του Ελικώνος ελισσόμενες, όπου εποπτεύουν την Ψυχή του κάθε Έλληνα. 

Το ζητούμενο στα Μυστήρια ήταν η καθοδήγηση της Ψυχής για να πραγματοποιήσει τα μεγάλα πεπρωμένα…μέχρι της λήξης του Κύκλου των Ενσαρκώσεων επί του Ζωδιακού Αγρού του Διονύσου Ζαγρέως.

Δεν είναι τυχαίον ότι οι Μούσες ήταν ΕΝΝΕΑ ( Εν – ΝΕΑ-ρχή) κόρες του Διός και της Μνημοσύνης, όπου παραδίδουν εις τον Ορφικό Ύμνο το «θνητοίς οις κε παρήτε»…δηλαδή (εις τους θνητούς, εις τους οποίους σεις ηθέλατε να παρουσιασθή…).

Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι Μούσες έφεραν την γνώση των ιερών τελετών των Μυστηρίων στους επιλεγμένους, που επιθυμούσαν να παρουσιασθούν, διότι όλοι δεν ήσαν έτοιμοι για παρόμοιες συναντήσεις….διότι βασική προϋπόθεση ήταν η κάθαρση δια της Αρετής. 

Η Αρετή είναι ο προπομπός των Μυήσεων την οποία γεννούν οι Μούσες στην Ψυχή, δια της ΠΑΙΔΕΙΑΣ ( ΠΑΙΔΕΙΑ==ΕΛΙΞς=ΕΝΝΕΑ=111).

 Στην ουσία ο Ορφικός Ύμνος των Μουσών δεικνύει σε εμάς τον τρόπο της διείσδυσης στα Μυστήρια, διότι οι Μούσες δια των ονομάτων τους είναι οι εννέα διαβαθμίσεις των Μυήσεων και δια του ονόματος της καθεμιάς, δεικνύεται η ΟΔΟΣ προς τις Ιερές Τελετές.

Η έμπνευσις έρχεται δια των ΜΟΥΣΏΝ και εγείρει την Ψυχή και την καθιστά ικανή να εξυμνήσει την Θεία Δύναμη των θεών και των Ηρώων, με σκοπό την διαπαιδαγώγηση δια του παραδείγματος σε όλους τους μεταγενέστερους.



Οι Ήρωες ήσαν εκείνα τα όντα τα οποία κατέκτησαν την αθανασία δια του «γνώθι σαυτόν»…δηλαδή δια των άθλων…μέσω αναγνώρισης των λαθών. (ΑΘΛΩΝ=ΛΑΘΩΝ).

Οι Ποιητές έτσι ορμώμενοι εκ της θείας εμπνεύσεως των Μουσών παρέδιδαν σ’ εμάς το παράδειγμα δια του οποίου ήταν δυνατή, η κατάκτηση της Αθανασίας.

Διά της Μυήσεως επιτυγχάνεται η πρώτη φάση της πλήρους απομόνωσης της Ψυχής από τους εξωτερικούς ερεθισμούς. Έτσι η στροφή προς τα έσω….μας επιτρέπει την εστίαση σε νοητή εικόνα αφηρημένης έννοιας.

Κάθε θεότητα αντίστοιχα μας προσφέρει και μία εικόνα, όπως ο Δίας-Ζεύς την Δικαιοσύνη, η Αφροδίτη τον Έρωτα, η Χίμαιρα την φαντασίωση, ο Τυφωεύς την καταστροφική μανία και ούτω κάθε’ εξής….όπου οι Μούσες είχαν τον τελευταίο λόγο στην προετοιμασία των θνητών δια την ΕΙΣΟΔΟ της Ψυχής στα Μυστήρια δια των τελετών: (αι τελετάς θνητοίς ανεδείξατε μυστιπολεύτους».

Η ΕΠΟΠΤΕΙΑ πάλι ήταν η ενυπάρχουσα αντίθεση μεταξύ του μύω…δηλαδή κλείω τους οφθαλμούς, ως μύστης, και ολοκληρώνω με το άνοιγμα των οφθαλμών, ως ΕΠΌΠΤΗΣ.

Η Ψυχή έχει κατανοήσει τα εσωτερικά δρώμενα με το Ψυχής Όμμα κι έχει την ικανότητα πλέον δια της Εποπτείας….δηλαδή δια της όρασης αφ’ υψηλού θεάματος…..να κατανοήσει δια της φωνής και να ερμηνεύσει τα εποπτευόμενα στο αντίστοιχο πεδίο, στον οποίο έχουν ανέλθει….

Η ΜΥΗΣΙΣ έχει καθοδική κατεύθυνση και κλειστούς τους οφθαλμούς. Η Ψυχή βυθίζεται στα έγκατα του συνειδησιακού της Είναι, για να ανιχνεύσει και να συναντήσει τα Θηρία/Τέρατα….δηλαδή τα ελαττώματα της….τα οποία και καταλαμβάνουν τον Ψυχικό της Άδη. Όταν λέμε θηρία και τέρατα είναι οι διαστροφές της Ψυχής μας, όπου είναι και οι πρωταγωνιστές των Μυήσεων. Η λύτρωση….ΑΔΕΛΦΙΑ…..από αυτές δεν θα συντελεσθεί ποτέ εάν δεν αναγνωρίσει την εικονική έκφραση….και γι’ αυτό το λόγο οι πρόγονοί μας έκαναν τις παρουσιάσεις αυτών….στους Ναούς. Δεν ήταν μία απλή διακόσμηση….αλλά μία υπενθύμιση και όχι λατρεία.

Η ΕΠΟΠΤΕΙΑ ….δηλαδή η θεία λειτουργία της αρτιτελούς Ψυχής….έχει πορεία ανοδική και οφθαλμούς …όχι μόνον ανοικτούς…αλλά και την δυνατότητα θεάσεως αφ’ υψηλού των θείων θεαμάτων….!
Ούτως ΑΔΕΛΦΙΑ….Η ΚΑΘΑΡΣΗ της ΨΥΧΉΣ ….δια των παθών/λαθών/άθλων….συντελείται κατά την μύηση και αποκτά την ικανότητα της Υπερκόσμιας θεάσεως και της θείας Αποτυπώσεως….τα αποσταλέντα  υπό της θείας Βουλής του Διός….στους ανθρώπους…δια μέσω του Απόλλωνος.

ΕΡΡΩΣΘΕ ΚΑΙ ΕΥΔΑΙΜΟΝΕΙΤΕ (Ε.Ι.)


Στην τωρινή μας ενσάρκωση εκείνο που έχει η σημασία είναι ότι δεν βρισκόμαστε εδώ πάνω στη Γαία για να θυσιάσουμε τη «χαρά» της ζωής….αλλά βρισκόμαστε εδώ ερχόμενοι για να ζήσουμε και να αγαπήσουμε τα ζώα, τα φυτά τους συνανθρώπους μας και να είμαστε ευτυχισμένοι. 

Σκεφτείτε και αναλογιστείτε πόσο έχετε εξαντλήσει τον εαυτό μας χάνοντας άσκοπα το νόημα των πραγμάτων και των στιγμών, αφού τελικά δεν απολαμβάνουμε το κάθε τι στη ζωή μας. 

Δώσε εσύ ο ίδιος την δύναμη στον εαυτό σου, γίνε καλύτερος από τον χθεσινό εαυτό σου κι ίσως κάποτε να μάθεις να μπορείς να ζεις, να αγαπάς και να είσαι ευτυχισμένος…για όλα αυτά που σου συμβαίνουν γύρω σου

.
ΑΝΟΙΞΕ ΤΗΝ ΘΥΡΑ ΤΟΥ ΝΟΥ ΣΟΥ/ΝΑΟΥ ΣΟΥ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ…ΠΡΟΠΟΜΠΩΝ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΟΥ ΠΟΝΩΝ. ΟΥΤΩΣ ΤΑ ΑΔΗΛΑ, ΤΑ ΜΗ ΕΜΦΑΝΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΕΊΝΑΙ ΑΟΡΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΟΦΘΑΛΜΟΥΣ ΣΟΥ ΟΠΟΥ ΚΑΛΕΙΤΑΙ Ο ΙΑΤΡΟΣ –ΜΥΣΤΗΣ …ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΜΕΡΟΝ ΤΕΤΟΙΟΣ ΙΑΤΡΟΣ…ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ …ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΑ….. ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΗΜΑΙΝΟΜΕΝΑ….ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΜΑΣ ΥΓΕΙΑ.


Ioannis Stogiannos 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα