Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Το facebook πολεμά την «αυτολογοκρισία»


Συνήθως το σκέφτεσαι πριν δημοσιεύσεις κάτι στο fb. Μερικές φόρες, μάλιστα, αλλάζεις γνώμη και αποφασίζεις πως καλύτερα να κρατήσεις και κάτι για το εαυτό σου. Το Facebook γνωρίζει πως αυτολογοκρίνεσαι. Αυτό που το ενδιαφέρει κυρίως είναι αυτό που δεν μοιράζεσαι και γιατί. Και μπορεί να το μάθει.
Η Jeniffer Golbeck στα πλαίσια του Future Tense, ενός project που μελετά τις αλληλεπιδράσεις των νέων μέσων με την πολιτική, την κοινωνία και τον πολιτισμό, έγραψε στο αμερικάνικο περιοδικό Slate, ένα κείμενο πάνω στις δεύτερες σκέψεις..

Αφορμή μια καλή ερώτηση που δημοσίευσε κάποιος φίλος της στο facebook:

Πιστεύεις πως το facebook διατηρεί όσα γράφεις και έπειτα σβήνεις, πριν πατήσεις τελικά το enter?

Το πρώτο που ξεκαθαρίζεται είναι πως ο κώδικας που χρησιμοποιεί το facebook μπορεί και διατηρεί όσα εσύ γράφεις και δεν δημοσιεύεις ποτέ. Τεχνολογικά, καθαρά, αυτή η δυνατότητα δηλαδή υπάρχει. Αλλώστε παρόμοια μέθοδος χρησιμοποιείται για παράδειγμα από το gmail, που προχωρά σε αυτόματη αποθήκευση του e-mail σου, ακόμη και αν εσύ δεν το στείλεις ποτέ.

Το facebook, όμως, ενδιαφέρεται να συλλέξει τέτοιες πληροφορίες και αν ναι γιατί;

Ο Sauvik Das, διδακτορικός φοιτητής με πρόσφατη μαθητεία στο fb ως τεχνικός λογισμικού, και ο Adam Kramer, που εργάζεται στο fb στην ανάλυση δεδομένων, δημοσίευσαν πρόσφατα ένα άρθρο παρουσιάζοντας τη μελέτη που πραγματοποιήσαν, αναλύοντας τις πρακτικές «αυτολογοκρίσιας», της τελευταίας στιγμής, 3,9 εκατ. αγγλόφωνων χρηστών του facebook.

Επικεντρώθηκαν κυρίως σε status updates, σχόλια και απαντήσεις, που οι χρήστες προτίμησαν να μην δημοσιεύσουν.

Σύμφωνα με την έρευνα λοιπόν, το 71% των χρηστών αυτολογοκρίθηκε έστω και μία φορά.

Και αυτό είναι κακό, σύμφωνα με τους Das και Kramer, γιατί δεν διαχέονται πολύτιμες πληροφορίες.

Δεν είναι δίκαιο, δηλαδή, επειδή θεωρείς πως δεν θα ενδιαφέρει κάτι την πλειοψηφία του διαδικτυακού κύκλου σου, να μην το δημοσιεύεις καθόλου. Κάποιοι από τους φίλους σου θα το εκτιμούσαν.

Όταν περιορίζεις τις δημοσιεύσεις σου πλήττεις το facebook, για αυτό και η αυτολογοκρισία πρέπει να περιοριστεί. Και αυτός είναι ένας σαφής στόχος που ξεκαθαρίζεται στην παραπάνω έρευνα.

Τόσο οι Das και Kramer, όσο και ένας ακόμη εκπρόσωπος του Facebook, ο οποίος ερωτήθηκε στα πλαίσια του ρεπορτάζ για το Slate, διαβεβαιώνουν πάντως πως διαχειρίζονται αποκλειστικά πληροφορίες, που αφορούν ποιος αυτολογοκρίνεται και πόσο συχνά, αλλά όχι τι επιλέγει να μην πει.

Ισχυρίζονται δηλαδή πως δεν έχουν πρόσβαση στο ίδιο το περιεχόμενο, διασκεδάζοντας έτσι σε ένα βαθμό τις ανησυχίες.

Βέβαια, ο εκπρόσωπος του facebook, που δεν ονοματίζεται, θεωρεί πως η πολιτική απορρήτου καλύπτει τα όσα γράφει κανείς στην πλατφόρμα, καθώς θεωρούνται μορφή αλληλεπίδρασης, ακόμη και αν δεν δημοσιευτούν.

Την ίδια ώρα, οι Das και Kramer, ολοκληρώνοντας τα συμπεράσματα της έρευνάς τους, αναφέρουν πως αυτό που απομένει είναι να μάθουν τι και για ποιο λόγο αποφασίζουν οι χρήστες να μην «μοιραστούν».

Όπως εύστοχα αναφέρεται στο άρθρο της Jeniffer Golbeck, μπορεί οι αποκαλύψεις της NSA να έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, ανοίγοντας ξανά τη συζήτηση για την παρακολούθηση της επικοινωνίας εκατομμύρια πολιτών, ωστόσο, το γεγονός ότι υπάρχει πρόσβαση ακόμη και σε πληροφορίες και υλικό, που επιλέγεις να μην δημοσιεύσεις τελικά στο διαδίκτυο, είνα σίγουρα μια διαφορετική υπόθεση.

Μοιάζει περισσότερο με τις πρακαλουθήσεις του FBI, που ανοίγει μυστικά την κάμερα του υπολογιστή σου.

Αλλά και εκεί ακόμη, συνήθως, προηγείται κάποιο ένταλμα.

Πληροφορίες: On Second Thought, Jeniffer Golbeck - Slate


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα