Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Οι 10 κορυφαίες πεποιθήσεις κατά του ψυχολόγου


divan
Σε αυτό το άρθρο δίνουμε απαντήσεις στις πιο κοινές προκαταλήψεις και παρανοήσεις σχετικά με την επίσκεψη σε ψυχολόγο αλλά και με το ίδιο το ψυχικό πρόβλημα. Παρ” ότι τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένας ψυχολογικός πολιτισμός που συνεχώς αναπτύσσεται, πολύ συχνά εξακολουθώ να ακούω ανθρώπους να λένε «Όχι, γιατί να πάω σε ψυχολόγο; Δεν είμαι τρελός!» Τι κρύβεται πίσω από αυτή και άλλες παρόμοιες δηλώσεις; Ποιες αρνητικές πεποιθήσεις μας επηρεάζουν και κατά πόσο έχουν κάποια λογική βάση;
Ας δούμε ποιες είναι οι κυριότερες πεποιθήσεις κατά του ψυχολόγου:

  1. «Δεν έχω εγώ κάποιο πρόβλημα όλοι οι άλλοι έχουν». Μιλάμε για τα άτομα που πιστεύουν πως ο κόσμος γύρω τους είναι γεμάτος από τρελούς και πως αυτοί είναι απόλυτα λογικοί άλλα δεν μπορούν να γίνουν κατανοητοί από τους υπόλοιπους. Το να λες κάποιον τρελό επειδή απλά σκέφτεται διαφορετικά από εσένα ή έχει μια εντελώς διαφορετική άποψη από τη δική σου είναι από μόνο του δυσλειτουργικό για να χτίσεις μια διαπροσωπική σχέση. Το να είσαι μέλος μιας κοινωνίας ατόμων είναι μια καλή άσκηση για να μάθεις να αποδέχεσαι το διαφορετικό και για να μάθεις πως δεν μπορείς να είσαι σε όλα σωστός ούτε λάθος. Η επίσκεψη σε ένα ψυχολόγο θα σας βοηθήσει να γίνετε πιο ευέλικτος στη ζωή σας αλλά και να κατανοήσετε πως δεν είναι υποχρεωμένοι οι άλλοι να αλλάξουν τα πιστεύω τους για να επικοινωνήσουν ομαλά μαζί σας. Θα εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να προστατεύεται από τυχόν επιθετικές συμπεριφορές άλλων που κρίνουν την ζωή μας αν είναι καλή ή κακή χωρίς να τους έχουμε δώσε ποτέ αυτό το δικαίωμα αλλά και θα σας αποτρέψει να γίνετε εσείς αυτός που θα κρίνει τις ζωές των άλλων. Όμως. μόλις καταλάβετε ότι ίσως οι άλλοι δεν είναι το πρόβλημα μπορεί να αρχίσετε να πιστεύετε πως…
  2. «…εσείς φταίτε για όλα και να νιώσετε αποτυχημένος ή ηττημένος που ζητήσατε βοήθεια». Πολλοί άνθρωποι όταν έχουν μια δυσκολία ή ένα πρόβλημα προσπαθούν να βρουν μια λύση μόνοι τους έχοντας για σύμμαχο το πείσμα τους. Αν δεν τα καταφέρουν και έχουν επανειλημμένες αποτυχίες αυτό το πείσμα μετατρέπεται σε παθολογική θλίψη και αίσθημα αποτυχίας. Αυτή η λογική είναι πιθανόν αποτέλεσμα της μεγαλομανούς και ψευδής αντίληψης που έχει ο σύγχρονος άνθρωπος πως είναι αυτοδημιούργητος και αυτόνομος. Έτσι, θεωρεί πως αν ζητήσει βοήθεια για κάποιο του πρόβλημα είναι ένδειξη αδυναμίας και ανεπάρκειας. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε πως οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που απευθύνονται σε έναν ψυχολόγο είναι γυναίκες. Όχι επειδή είναι πιο «άρρωστες» αλλά επειδή είναι πιο εξοικειωμένες με την ιδέα της υποτιθέμενης αδυναμίας τους σε κάποια πράγματα (η γυναίκα θεωρείται ακόμη κοινωνικά πιο αδύναμη και ευαίσθητη από τον άντρα). Το να πεις έχω αυτό το πρόβλημα ή χρειάζομαι βοήθεια είναι το πρώτο βήμα για να λυθεί ένα πρόβλημα. Το να λύνει το άτομο μόνο του τα θέματα που το απασχολούν δεν είναι κακό αλλά πολλές φορές αυτό δεν γίνεται αποτελεσματικά. Διότι η τεχνική της δοκιμής και του λάθους σε ένα πρόβλημα παίρνει αρκετό χρόνο, ενώ η καθοδήγηση από έναν εμπειρογνώμονα θα επιταχύνει την όποια διαδικασία. Στην πραγματικότητα, σε αντίθεση με άλλα θέματα, τα ψυχολογικά προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν μόνο από εσάς (δεν μπορεί άλλος να το κάνει αντί για εσάς) αλλά με μια σωστή υποστήριξη η διαδικασία θα είναι συντομότερη και πιο ανώδυνη. Βέβαια σε αυτό το σημείο πολλοί θα σας πουν το αντίθετο…
  3. «Το να πας σε ψυχολόγο είναι μια διαδικασία πολυέξοδη, βασανιστική, που παίρνει αρκετό χρόνο και μπορεί να μην τελειώσει και ποτέ». Αυτή είναι μια αρκετά διαδεδομένη πεποίθηση και σε ορισμένες περιπτώσεις δείχνει να ευσταθεί. Είναι αλήθεια πως στην ψυχολογία υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις για το ίδιο «πρόβλημα» που άλλες κρατάνε περισσότερο και άλλες λιγότερο. Το ποια προσέγγιση ή σύστημα θα επιλέξει το άτομο για να επιλύσει ένα θέμα του είναι κάτι καθαρά προσωπικό. Το άτομο που έχει σκοπό να επισκεφτεί κάποιον ψυχολόγο θα πρέπει να απαντήσει στο εξής ερώτημα: Ποιος είναι ο στόχος που θέλω να πετύχω και με πια διαδρομή θέλω να φτάσω ως εκεί. Σε πολλές περιπτώσεις τα άτομα αφήνουν στον ψυχολόγο να ορίσει το τέλος της διαδρομής. Αυτό είναι θεμιτό αν ξέρουμε εμείς ποιος είναι ο στόχος ή καλύτερα ο προορισμός μας σε αυτήν την διαδρομή. Με λίγα λόγια εσείς ορίζετε το πότε και το πως θέλετε να δείτε αποτελέσματα από την όποια θεραπεία. Πάντως υπάρχουν θεραπευτικές προσεγγίσεις με έναν εξολοκλήρου καθορισμένο προγραμματισμό που σε σύντομο χρονικό διάστημα επιτυγχάνουν την επίτευξη των συμφωνημένων αποτελεσμάτων.
  4. «Ο ψυχολόγος είναι για τους πλούσιους, που δεν έχουν πραγματικά προβλήματα». Το να έχεις ένα ψυχολογικό πρόβλημα ή το να νιώθεις πως είσαι σε ένα αδιέξοδο απελπισμένος και ηττημένος δεν είναι «προνόμιο» μονάχα των ευπόρων ανθρώπων. Δυστυχώς λόγω του απαρχαιωμένου συστήματος υγείας η επίσκεψη σε ιδιώτη ψυχολόγο είναι μια διαδικασία που έχει ένα σημαντικό κόστος τις περισσότερες φορές. Υπάρχουν φυσικά και τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας που μπορεί ο καθένας να απευθυνθεί με ένα πολύ μικρό κόστος αλλά και πολλοί Δήμοι παρέχουν δωρεάν ψυχολογικές υπηρεσίες. Η κρίση που βιώνουμε σήμερα έχει αυξήσει τον αριθμό των ατόμων που επισκέπτονται ψυχολόγους και αυτό φανερώνει πως τα ψυχικά προβλήματα δεν γνωρίζουν από τάξεις.
  5. «Για να πάω σε ψυχολόγο πρέπει να μην πάει άλλο η κατάσταση». Γιατί να ταλαιπωρηθείς για καιρό από μια δυσκολία που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα ή ακόμη και σε νόσο. Το να παρεμβαίνεις σε μια κατάσταση στην πρώιμη φάση της αλλάζει το επίπεδο δυσκολίας και αποδοχής της δράσης αυτής αλλά και αποφεύγονται οι όποιες αρνητικές συνέπειες προκύψουν από την αγνόηση της κατάστασης.
divan3
  1. «Αν πάω σε έναν ψυχολόγο, θα πρέπει να τα πω όλα». Αυτή η πεποίθηση μάλλον έχει τις ρίζες της στην κληρονομιά της χριστιανικής θρησκείας αλλά είναι και στενά συνδεδεμένη με την σκέψη πως για να γίνει επίλυση κάποιου προβλήματος πρέπει ο ψυχολόγος να έχει πλήρη και σε βάθος γνώση της ιστορίας. Το να συγχέουμε ένα ψυχολόγο με έναν εξομολογητή ιερέα είναι κάτι λανθασμένο. Στον εξομολόγο θα πεις τις αμαρτίες ή τις δυστυχίες σου και θα κριθείς από αυτόν για να πάρεις άφεση αμαρτιών. Ο ψυχολόγος δεν θα σε κρίνει ποτέ για αυτά που θα του πεις και θέλει να είσαι ειλικρινής απέναντι του. Το να μάθει ένας ψυχολόγος κάθε πληροφορία γύρω από ένα άτομο συνήθως φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα αφού κάνει την διαδικασία πιο αργή και τα περισσότερα εξ αυτών είναι εντελώς άχρηστα για την θεραπεία. Ο ψυχολόγος θα κάνει συγκεκριμένες ερωτήσεις και θα θελήσει να πάρει ειλικρινείς απαντήσεις για να έχει μια πιο καλή προσέγγιση στη κατάσταση. Επίσης το άτομο πάντα είναι σε θέση να αποφασίσει τι να πει ή τι να μην πει ανάλογα με το βαθμό της εμπιστοσύνης που θα οικοδομήσει ο επαγγελματίας ψυχικής υγείας που θα επιλέξει. Με λίγα λόγια χρειάζεται να δώσετε μόνο τις απαραίτητες πληροφορίες.
  2. «Για να φτάσω να πάω σε ψυχολόγο, είμαι τρελός». Οι ταμπέλες δεν αρέσουν σε κανέναν και ειδικά αν είναι αρνητικές. Ο όρος τρέλα είναι εντελώς αδόκιμος και σίγουρα αν θεωρείτε κάτι τέτοιο για τον εαυτό σας σημαίνει πως ήδη έχετε κάνει μια κομπογιαννίτικη διάγνωση για εσάς. Είναι αναπόφευκτο πως όταν κρίνουμε είτε τον εαυτό μας είτε τους άλλους το κάνουμε μέσα από τον φακό της εμπειρίας μας. Η εμπειρία ενός μέσου ανθρώπου αλλά και οι γνώσεις του δεν του επιτρέπουν να κάνει διαγνώσεις πάνω σε ψυχολογικά θέματα. Τα όρια ανοχής και κατανόησης της περίεργης συμπεριφοράς από έναν επαγγελματία της ψυχικής υγείας είναι μεγαλύτερα από εκείνα των μέσων ανθρώπων. Η επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο δεν είναι παραδοχή τρέλας αλλά μια ώριμη απόφαση για να αντιμετωπίσουμε τα όποια ψυχικά προβλήματα έχουμε ή για να βοηθηθούμε στην ζωή μας και να θέσουμε υψηλότερους στόχους αποφεύγοντας έτσι τον εφησυχασμό.
  3. «Ο ψυχολόγος μπορεί να παρέμβει στη ζωή μου χωρίς εγώ να το θέλω». Το άτομο φοβάται πως η επιρροή που θα έχει ο ψυχολόγος πάνω του θα τον κάνει ένα άβουλο και χειραγωγημένο άτομο χωρίς δικά του θέλω και αξίες. Ακολουθήστε πρώτα το ένστικτό σας και επιλέξτε έναν ψυχολόγο που νιώθετε πως νοιάζεται για εσάς και που θέλει το καλό σας. Δοκιμάστε να πάτε πρώτο ραντεβού σε αρκετούς ψυχολόγους και επιλέξτε τον ψυχολόγο και την θεραπεία που σας ταιριάζει. Για να νιώσετε ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια ζητήστε εξ αρχής τους κανόνες της θεραπείας και αποσαφηνίστε εξ αρχής τα όριά σας και τα αποτελέσματα που θέλετε να δείτε από την ψυχοθεραπεία. Να θυμάστε πως ο ψυχολόγος δίνει κατευθύνσεις και όχι εντολές. Είναι στο χέρι σας και μόνο το ποιες θα ακολουθήσετε και ποιες θα αγνοήσετε.
  4. «Αν πάω σε έναν ψυχολόγο οι άλλοι θα νομίζουν πως είμαι τρελός». Δυστυχώς ακόμη και στις μέρες μας το κοινωνικό στίγμα απέναντι στην επίσκεψη ενός ατόμου σε ψυχολόγο είναι ενεργό. Μεγάλο μέρος αυτής της προκατάληψης οφείλεται στο γεγονός πως πάρα πολλοί άνθρωποι πάνε σε ψυχολόγους χωρίς να το λένε σε γνωστούς και φίλους. Το να πάτε σε ψυχολόγο είναι τόσο υγιές και φυσιολογικό σαν να πάτε στο γυμναστήριο, σε spa, σε μια αισθητικό κτλ. Είναι πολύ όμορφο να φροντίζετε την ψυχή σας και να μην κρύβετε τα όποια προσωπικά προβλήματα κάτω από το χαλί. Η ζωή σας δεν εξαρτάται από το τι πιστεύουν οι άλλοι. Αν εσείς νιώθετε καλά, πιο υγιείς και ισορροπημένοι μετά από μια επίσκεψη σε κάποιον ειδικό της ψυχικής υγείας τότε είναι αυτό που πραγματικά έχει σημασία. Άλλωστε ο κόσμος πάντα θα έχει κάτι να λέει και να σχολιάζει.
  5. «Τα ψυχολογικά μου προβλήματα οφείλονται σε κάποια ανίατη κληρονομική πάθηση ή σε κάποιον αμετάβλητο παράγοντα και δεν μπορούν να λυθούν». Σίγουρα μια κληρονομική πάθηση ή μια χρόνια ασθένεια δεν θα καταπολεμηθούν με την ψυχοθεραπεία. Αυτό που μπορεί να αναπτυχθεί με την ψυχοθεραπεία είναι μια διαφορετική αντιμετώπιση της ζωής και της ίδια της ασθένειας. Καλό θα ήταν να τονίσουμε πως στόχος της ψυχοθεραπείας δεν είναι μόνο η προσωπικότητα του ατόμου αλλά και η θεραπεία μεμονωμένων καταστάσεων όπως κρίσεις πανικού, διατροφικές διαταραχές, διευθέτηση συγκρούσεων για προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους κτλ. Βασικός στόχος ενός ψυχολόγου είναι η οικοδόμηση μιας καλής σχέσης του ατόμου με τον εαυτό του άσχετα από τον όποιο μεταβλητό ή αμετάβλητο παράγοντά υπάρχει στην ζωή του.
Όπως το σώμα μας περνάει περιόδους με δυσκολίες και ασθένειες έτσι και η ψυχή μας αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις στην πορεία της ζωής μας. Η επίσκεψη σε ψυχολόγο αν υπάρχουν κάποια ψυχολογικά προβλήματα είναι μια διαδικασία που δείχνει υγεία και ισορροπία. Η τάση κάποιων ατόμων να αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους είναι η πρωταρχική βάση όλων των ψυχικών παθήσεων.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα